anu pellas meditaatio

Anu vaihtoi rankat salitreenit lempeämpiin lajeihin: ”Meditaatio opetti rentoutumaan”

Helsinkiläinen Anu Pellas oppi kuunte­lemaan kehoaan vasta ylikuormituksen pysäyttämänä. Nyt pakkotoistot ­salilla ja juoksulenkeillä ovat vaihtuneet ­melontaan, joogaan ja meditointiin.

Meditaatiohetki iltapäivällä, illalla yin- tai flow-joogaan tai juoksemaan – riippuen kehon tarpeista ja siitä, millainen päivä on ollut. Helsinkiläinen life coach ja myyntikouluttaja Anu Pellas, 45, osaa nyt kuunnella kehoaan, mitä se oikeasti tarvitsee ja mistä lajeista eniten nauttii.

− Jos olen istunut kotona koneen ääressä koko päivän, mieli kaipaa rauhaa ja keho fyysistä liikettä. Silloin lähden yksin juoksulenkille luontoon. Jos taas olen liikkunut koko päivän asiakkaita tapaamassa, on ihanaa mennä rentoutumaan joogaan.

Vaikka Anu työskentelee kotona ja voi itse päättää aikataulustaan, mieltä kuormittavat monet muistettavat asiat. Kun keho alkaa jännittyä ja mieli poukkoilla levottomana, on päivittäisen meditaatiohetken aika. Anu kävi vuosi sitten TM-meditaatiokurssin, jonka myötä 20 minuutin mielen hiljentämisestä on tullut päivittäinen rutiini. Paikallaan istuminen ja oman mantran toistaminen mielessä toimii aina: ajatukset hiljenevät ja mieli rauhoittuu.

− Aiemmin kehoni oli jatkuvassa valppaustilassa ja pulssi korkealla. Vasta meditaation avulla olen oppinut rentoutumaan. Joskus mieli hiljenee vain hetkeksi, mutta silti meditaation jälkeen tuntuu aina kuin olisi herännyt päiväunilta.

”Aiemmin kehoni oli jatkuvassa valppaus­tilassa ja pulssi korkealla.”

Anu on huomannut, että stressinkarkotus vaatii usein maiseman- ja rutiinienvaihdosta. Koska Anu työskentelee kotona, hän haluaa ehdottomasti joogatunnille kodin ulkopuolelle. Kesäisin tuttu juoksulenkkikin vaihtuu usein pyörä- tai melontaseikkailuksi.

− Jos juoksee aina saman lenkin autopilotilla, voi pyörittää samoja ajatuksia päässään. Pyöräillessä tai meloessa on taas pakko käyttää kaikkia aisteja ja keskittyä hetkeen, reittiin, vaihtuviin tilanteisiin ja säähän.

Etenkin melonta täyttää Anun liikkumisen tavoitteen: keho saa liikettä, mieli rauhoittuu luonnon keskellä ja tekeminen itsessään on niin kivaa, että aika kuluu huomaamatta.

− Silloin liikunta ei ole suoritus vaan nautinto, jonka pariin kaipaan ja haluan mennä.

Nykyisin Anu lopettaa työt viimeistään viideltä, jotta voi pyhittää illat itselleen. Mutta vielä kaksi vuotta sitten hän ei osannut kuunnella kehoaan.

Lue myös: Helppoa joogaharjoitusta jokaiseen päivään – 5 helppoa asanaa

Ylikuormitus pysäytti treenit

On vaarallista rakastaa työtään liikaa, Anu tietää nyt. Hän työskenteli aiemmin verkostomarkkinointiyrittäjänä ja läppärillä meni usein iltamyöhään sängyssäkin. Kiireisen päivän jälkeen Anu vetäisi trikoot päälle ja lähti lenkille tai salille.

− Olin niin stressaantunut, etten pystynyt pysähtymään ja hikitreeni oli ainoa tapani nollata pää. En osannut kuunnella, olisinko tarvinnut lepoa tai lempeämpää liikuntaa.

Koska keho ei saanut tarvitsemaansa lepoa, se ajautui salakavalasti ylikuormitustilaan. Vasta muuttaessaan Helsinkiin Anu tajusi, että voimat olivat ­lopussa.

− Yritin jatkaa juoksulenkkejäni, mutta jalat eivät enää totelleet. Voimat olivat yksin­kertaisesti loppu.

Oli pakko höllätä ­tahtia ja vaihtaa hikiliikunta rauhalli­siin kävelyihin, joogaan ja ­meditointiin.

Pitkät pyörälenkit merenrantoja pitkin olivat parasta terapiaa ylikuormitukseen. Vuoden jälkeen olo alkoi vähitellen kohentua ja Anu päätti aloittaa life coach -opinnot.

Nykyisin Anu liikkuu oman olonsa, arjen kiireiden ja vuodenaikojen mukaan – kesäisin enemmän luonnossa, talvisin enemmän joogassa.

− Olen tajunnut, ettei salitreeni ole minun juttuni, vaikka ennen suoritin sitäkin. Nyt tiedän, että flow-joogassakin saa yhtä kokonaisvaltaisen lihaskuntotreenin. Vaikka hikoilu tuo luonnollisen väsymyksen, stressinpoistoon meditointi ja jooga toimivat salia paremmin.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Ylikunnosta toipunut Terhi: ”Pahimpina aikoina en jaksanut nähdä ystäviä tai seurata somea”

Vainoaako stressi vapaa-ajallakin?  3 tehokeinoa työhuolten karkottamiseen

Jumittaa ja laiskottaa? Näitä avaavia joogaliikkeitä voi tehdä lepopäivänäkin

Teksti Kirsi-Marja Kauppala
Kuvat Hanna Linnakko