surffaus

Fiia Ketonen: ”Surffaaminen opetti minut uskomaan itseeni”

Surffaus sai Fiia Ketosen, 28, tajuamaan, että hän pystyy kaikkeen, mihin haluaa.

Ensimmäinen surffauskertani oli lähinnä uiskentelua laudan kanssa, mutta rakastuin heti. Asuin silloin Australiassa ja sain apua ja neuvoja kavereilta. Matkustin Aasiassa ja Australiassa yhteensä yli kahden vuoden ajan, ja pitkään sain surffata joka päivä – heräsin aamuisin ennen kuutta, että ehdin mereen ennen töitä.

Valitsen matkakohteet nykyään aina sen mukaan, että siellä pääsee surffaamaan. Vaikka matkustaisin yksin, seurasta ei ole koskaan pulaa, sillä vedessä saa aina kavereita.

Nuorena en suhtautunut urheiluun mitenkään intohimoisesti. Kilpailu tai suoritukset eivät minua kiinnosta, ja on ihan sama, kuinka nopeasti juoksen 10 kilometriä. Surffauksessa suorituksia ei voi samalla tavalla mitata, ja se sopii minulle hyvin. Kehittyminen kyllä motivoi: kuntoni on parantunut, olen saanut lihaksia yläkroppaan ja oppinut käsittelemään ­lautaa.

Siisteimmältä on tuntunut oppia lukemaan merta ja aaltoja. Ensin kaikki energia meni siihen, että yritin saada kiinni jokaista aaltoa, isoa tai pientä. Nyt osaan jo valita.

Olen oppinut myös kunnioittamaan ­merta. Ennen saatoin tehdä tyhmiä ja uhka­rohkeita juttuja, kuten kerran, kun hyppäsin kalliolta mereen. En päässyt melomaan aalloista pois, kun kallion seinämä oli edessä. Sain seitsemän isoa aaltoa niskaani ja pyörin veden seassa hukkumisen rajalla. Olen myös saanut laudasta päähän ja kerran hai ui suoraan lautani alta, mutta mitään vakavaa ei onneksi ole ­sattunut.

”Kerran hai ui suoraan lautani alla.”

Meren ääni on rauhoittava, ja vedessä oleminen tyhjentää pään ihan kaikesta. Surffaus on minulle kuin meditointia. Ei ole väliä, vaikken saisi yhtään aaltoa, lähden vedestä aina hyvällä fiiliksellä.

Surffaaminen on saanut minut uskomaan itseeni ja opettanut, että pystyn oikeasti kaikkeen, mihin haluan. Ennen kuin itse aloitin, katsoin surffityttöjen videoita ja ajattelin, että olisinpa aloittanut lajin nuorempana, koska aikuisena en enää voisi sitä oppia. Sitten minusta tulikin aika hyvä. Surffauksen myötä aloitin myös pariakrobatian ja kiipeilyn, kun ymmärsin, ettei mikään ole liian myöhäistä.

Ympäristönsuojelusta on tullut lajin myötä minulle tärkeää. Haluaisin päästä tekemään työtä mertensuojelun puolesta ja yhdistää vaikka johonkin surffireissuun vapaaehtoistyötä.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Aktiviteettimatka Teneriffalle

Kaipaatko lomalta aktiivisuutta? Urheilijat paljastavat parhaat treenikohteet

3 syytä matkustaa joogaretriittiin Portugaliin

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Fiia Ketosen kotialbumi