Työmatkapyöräily

Miten työmatkapyöräilijä voi huolehtia turvallisuudestaan?

Työmatkapyöräily on tehokasta hyötyliikuntaa. Kun kiinnittää huomiota muutamaan perusjuttuun, fillaroinnista tulee helppoa, hauskaa ja turvallista.

Riippumatta siitä pyöräiletkö työmatkat kaupungissa vai maanteillä, tärkeintä on toimia liikenteessä mahdollisimman ennalta-arvattavasti. Esimerkiksi suuntamerkin näyttäminen hyvissä ajoin lisää turvallisuutta, kun autoilijat ja muut tiellä liikkujat tietävät minne menet ja mitä aiot tehdä. Muutenkin liikenteessä kannattaisi unohtaa vastakkainasettelu autoilijoiden ja pyöräilijöiden välillä. Jos kaikki keskittyisivät toimimaan liikenteessä turvallisesti ja kommunikoimaan selkeästi, ei toisten tekemisiä tarvitsisi kytätä.

Toinen turvallisuutta lisäävä tärkeä asia on liikenteessä näkyminen. Kypärän käyttö on itsestäänselvyys, mutta sen lisäksi kannattaisi kiinnittää huomiota valoihin ja heijastimiin. Iltojen pimetessä pyörän valojen tärkein tehtävä on näkyä autoilijalle. Tien valaiseminen on toissijainen juttu. Heijastinliivejä karsastavalle tiedoksi, että kaupoissa on kattava valikoima vaativaankin makuun sopivia moderneja tuotteita.

Pyöräilijä tarvitsee liikenteessä kaikkia aistejaan, myös kuuloaan.

Etenkin kaupunkipyöräilijän kannattaa unohtaa musiikin kuuntelu. On hirveää katsella pyöräilijöitä, jotka paahtavat liikenteen seassa luurit ­korvilla. Pyöräilijä tarvitsee ympäristön havainnoimiseen kaikkia aistejaan, myös kuuloaan. Lisä­varmuutta liikenteeseen saa hankkimalla pyörätutkan, joka hälyttää takaa tulevista ­ajoneuvoista.

Työmatkapyöräilyä voi harrastaa ympäri vuoden. Oikutteleva sää ei haittaa, kun vaatteet ovat asianmukaiset ja ensimmäisten yöpakkasten tultua kannattaa vaihtaa alle kunnolliset talvirenkaat. Fillarointi on mukavaa, kun unohtaa perisuomalaisen kivun kautta voittoon -asenteen ja tekee pyöräilystä leppoisaa. Miellyttävä työmatka mieltymyksistä riippuen on 5–15 kilometriä.

Asiantuntija maantiepyöräilijä Oskari Pulkkinen

Tilaa Fit!

Lue myös:

Näin hiukset pysyvät kuosissa pyöräilykypärän alla

Tee tämä muutos, ja pyöräilystäsi tulee tehokkaampaa

Millainen tapaturmavakuutus urheilijalle? Muista ainakin nämä asiat!

Teksti Anna Povenius
Kuvat Fotolia