tapaturmavakuutus urheilijalle

Millainen tapaturmavakuutus urheilijalle? Muista ainakin nämä asiat!

Mitä tavoitteellisemmin harjoittelet ja mitä erikoisempi lajisi on, sitä todennäköisemmin on syytä tarkistaa, ovatko vakuutuksesi kunnossa.

Hanki yksityinen ­tapaturmavakuutus

Vakuutusyhtiöiden tapaturma- ja urheiluvakuutusten ehdoissa on suuria eroja, eivätkä ne ole suoraan vertailukelpoisia keskenään. Ota selville, mitä oma perusvakuutus hädän hetkellä korvaa ja millainen tapaturmavakuutus sopii lajiisi ja tilanteeseesi.

Jos liikut paljon tai harrastat eri lajeja, yksityinen tapaturmavakuutus on suositeltava. Ilman tapaturmavakuutustakin pääset hoitoon julkisen terveydenhuollon kautta, mutta hoitoon pääseminen voi kestää eikä se yleensä kata kaikkea suositeltavaa hoitoa. Tapaturmavakuutus korvaa lääkärinpalkkioita, lääkkeitä ja tutkimuksia sekä ohimenevää työkyvyttömyyttä tai pysyvää haittaa, sekä myös maksaa kuolintapauskorvausta. Voit yleensä itse valita, mitä vakuutuksesi sisältää ja mikä on korvauksen enimmäismäärä.

Muista, että ­tapaturma on eri asia kuin ­rasitus­vamma

Tapaturma on äkillinen, ulkoisen vamman aiheuttava tapahtuma. Kyse on tapaturmasta, jos esimerkiksi kaadut pyörällä tai lenkillä, tennispallo osuu kasvoihisi tai törmäät toiseen jumppaajaan ryhmäliikunnassa. Tapaturmia eivät ole ponnistuksen tai liikkeen aiheuttamat kipeytymiset tai rasitusvammat, kuten juostessa syntyneet polvivammat tai selän venähtäminen salitreenissä. Tapaturmavakuutus ei myöskään korvaa sairaudesta johtuvia kuluja, esimerkiksi sairaalahoitoa sydänlihastulehduksen vuoksi tai fysikaalista kuntoutusta.

Joihinkin tapaturmavakuutuksiin sisältyy lämpöhalvauksen tai paleltumisen aiheuttamat vammat sekä hammasvauriot, mutta ne eivät kuulu kaikkiin ­automaattisesti.

Lähes kaikkeen urheiluun saa lisävakuutuksia

Jos haluat, että vakuutus kattaa myös rasitusvammat ja venähdykset, fysikaalisen hoidon tai sairaudenhoitokuluja, voit täydentää perusvakuutusta laajennetulla tapaturmavakuutuksella tai yksityisellä sairausvakuutuksella. Vakuutusyhtiöt tarjoavat näihin erilaisia vaihtoehtoja, kuten urheilu- tai terveys­vakuutusta.

Tarkista, onko lajisi ­riskiryhmässä

Yleisimmät kuntoilulajit, kuten juoksu, pyöräily, uinti, kuntosalitreeni ja palloilulajit kuuluvat yleensä tapaturmavakuutukseen. Sen sijaan riskilajit, kuten monet kamppailulajit, laite- ja vapaasukellus, vuori- , kallio- ja seinäkiipeily, rugby, ilmailulajit sekä kehonrakennus, jäävät perusvakuutuksen ulkopuolelle. Jos lajisi kuluu riskiryhmään, kannattaa ottaa lajikohtainen vakuutus tai sisällyttää se tapaturmavakuutukseen. Joihinkin lajeihin voi olla vaikea saada vakuutusta lainkaan, esimerkiksi nopeus- ja syöksylaskuun ja roller derbyyn.

Oletko lähdössä ­urheilulomalle?

Tarkista, missä olosuhteissa ja missä maissa vakuutus on voimassa. Ei ole itsestään selvää, että aavikolla, erämaassa, viidakossa tai vuoristossa sattunut tapaturma korvataan, vaan saatat joutua hankkimaan reissuille lisävakuutuksen, joko osana tapaturmavakuutusta tai matka­vakuutusta.

Osallistuminen sukellusretkelle tai surfausopetukseen ei välttämättä vaadi lisävakuutusta, mutta vuorikiipeilymatka Alpeille edellyttää vakuutusten ­laajennuksia.

Treenaatko seurassa ­ ja kilpailet?

Jos harjoittelet vaikkapa voimistelu- tai uintijoukkueessa, juoksuvalmennusryhmässä tai triathlon-seurassa, saatat tarvita erikseen urheilulisenssivakuutuksen. Monien seurojen jäsenmaksuihin sisältyy tapaturmavakuutus, mutta se on voimassa vain kyseisessä lajissa eikä se välttämättä ole kovin kattava. Siksi on hyvä harkita myös henkilö­kohtaista lisävakuutusta. Kilpailuihin osallistuvan on lähes poikkeuksetta oltava vakuutettuna urheiluvakuutuksella, pelivakuutuksella tai lisenssi­vakuutuksella.

Kilpaurheilurajoitusehto sisältyy jokaisen vakuutusyhtiön ehtoihin, ja lajikohtaiset urheilulisenssivakuutukset kattavat vain kyseisessä lajissa sattuneet ­tapaturmat.

Harrastatko urheilu­tapahtumia?

Jos osallistut maratonille kuntoilusarjassa, tavallinen tapaturmavakuutus on yleensä voimassa, mutta se kannattaa tarkistaa ennen kisaa. Kilpasarjaan osallistuminen edellyttää maksullista lisävakuutusta. Jos käyt juoksemassa maratoneja ulkomailla, tarkista, sisältyykö siellä mahdollisesti aiheutuvat tapaturmat matkavakuutukseesi vai tarvitsetko reissuun lisävakuutuksen.

Lähteet: Markus Airio ja Tuomas Hellsten: Selvitys harraste- ja kilpaurheilijan vakuutusturvasta, 2017. FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta, Mika Aarre: Kuntoilijan yksityistapaturmavakuutus, 2016.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Valmiina pyöräretkelle! Tällä 5 kohdan muistilistalla vältyt yllätyksiltä

Selvitimme, mikä ero on liikkujan huoltojoukoilla

Polvi kipuilee, niska on jumissa, nilkkaa särkee lenkillä – 6 pulmaa ja ratkaisua

Teksti Mirja Aarnio
Kuvat Fotolia