Mitä isompi vaihde, sitä tehokkaampi pyörälenkki. Luulitko sinäkin niin?
Moni pyöräilee ihan väärin. Tässä kolme hyvää syytä vaihtaa kevyemmälle vaihteelle.
1. Jaksat pidemmälle
Kun veivaat polkimia raskaalla vaihteella, liike on hidas mutta hommia paiskivat yllättävää kyllä nopeat lihassolut. Niistä irtoaa voimaa, mutta kestävyydestään ne eivät ole kuuluisia, ja siksi jalat väsyvät.
Ainainen isolla vaihteella junnaaminen on sama kuin juoksisit lenkkiä pelkillä isoilla askelilla harppoen. Ei kovin tehokasta siis.
Vaihda välillä kevyemmälle vaihteelle, ja pyöräilystä tulee heti monipuolisempaa treeniä. Kun lihakset saavat erilaista ärsykettä, ne myös kehittyvät. Huomaat, että rullaat työmatkan helpommin, vaikka edellisessä kuussa hyydyit jo puolivälissä.
2. Säästät polviasi
Jos runttaat jatkuvasti isolla vaihteella, polvinivelesi ovat kovilla, ja rasitusvamma saattaa pilata pyöräilykesän.
3. Pääset reisijumista
Lihasjumi kertoo siitä, että olet polkenut liikaa samalla teholla. Pitkiä matkoja isolla vaihteella fillaroidessasi laitat reisilihaksesi tukalaan paikkaan: niistä pitää löytyä jatkuvasti poveria ilman rentoutumistaukoja. Lihakset tarvitsevat välillä myös sähäkämpää työtä.
Tehokkain lääke reisijumiin on rytmin rikkominen. Jos pyöräilet jopa päivittäin, tee pari kolme kertaa viikossa intervalleja, joissa pyörität 30 sekunnin ajan polkimia pienellä vaihteella niin vikkelästi kuin ikinä pystyt. Saa tuntua kamalalta! Pidä sopivalta tuntuva paussi ja toista yhteensä viisi kertaa lenkin aikana. Reidet kiittävät!
Montako polkaisua minuutissa?
Pyöräilytermein polkimien pyöritysnopeutta kutsutaan kadenssiksi. Laske montako kertaa oikea polvesi nousee yläasentoon 30 sekunnin aikana ja kerro tulos kahdella. Ihanteellinen kadenssi kuntoilijalle on 75–90 kierrosta minuutissa. Testaa ja ylläty! Saat pyörittää polkimia nopeammin kuin luulit.
Asiantuntijana pyöräilyvalmentaja, entinen ammattilaispyöräilijä Tommi Martikainen.