Mindfulness-pyrähdykseen tarvitaan vain pyörä ja vaikka 15 minuuttia.

Lähde mindfulness-ajelulle – lue ohjeet lempeään pyöräajeluun

Pyöräilyn tuttu liike ei vaadi keskittymistä, joten jalkojen rullatessa mieli lepää.

Mitä kovempi henkinen kuormitus, sitä lempeämpi treeni on paikallaan. Mindfulness laskee stressitasoja ja opettaa itsemyötätuntoa. Pyöräilyn tuttu, monotoninen liike ei vaadi keskittymistä, joten jalkojen rullatessa mieli saa levätä.

Kiireetön ajelu poistaa jumeja ja muistuttaa armollisuudesta: aina ei tarvitse vaatia itseltään överisuorittamista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tee näin

Jo vartti riittää mindfulness-pyrähdykseen, ja 45 minuutin aistipyöräily rentouttaa tehokkaasti. Kiinnostaako kaupungin hulina, tasainen asfalttitie vai mutkitteleva metsäpolku? Valitse päivään sopiva maisema.

Kääntele ohjaustankoa fiiliksen mukaan ja polje mukavalta tuntuvaa vauhtia. Unohda musat ja podcastit, keskity tietoiseen läsnäoloon.

Syvenny yhteen aistiin kerrallaan. Tunne pakarat satulassa ja jalkapohjien tasainen liike. Kuule hiekan ropina renkaissa, lintujen laulu. Haista tuoksuva multa, raikas suolantuulahdus ja näe vihreys tai ohi vilahtava iloisenkeltainen anorakki.

Aistihavainnot juurruttavat hetkeen, jolloin mieli palautuu kuormituksesta ja täyttyy kevyemmillä oivalluksilla.

Huomaa

Aina jos ajatukset vaeltavat tekemättömiin töihin tai ostoslistaan, palauta ne tähän hetkeen keskittymällä hengitykseen ja jatka sitten aistihavaintoja.

Jos mieli poukkoilee, voit myös pitää tietoisen juomatauon kivassa paikassa istuen tai seisten. Sulje silmät ja tee muutama syvä, rauhallinen hengitys nenän kautta. Vertaa oloasi lähtökuoppiin. Mikä on muuttunut? Oletko huolettomampi, ehkä pirteämpi? Eron huomaaminen motivoi jatkamaan aistiajelua ja tekemään siitä tavan.

Asiantuntijana mindfulness- ja liikunnanohjaaja, Satu-Maria Ruotsalainen, SatuLiike

Lue myös:

Helppo meditaatio aistiharjoituksella

Viisi vinkkiä onnistuneeseen metsäretkeen

Tältä tuntuu ohjattu unitunti

Lue Cosmopolitanista:

Näin saat enemmän irti pyöräilystä

Teksti Noora Valkila