Ponnistuspäänsärky
Jos treeni aiheuttaa päänsärkyä, on kyse usein ponnistuspäänsärystä.

Ponnistuspäänsärky pilaa treenin – mikä avuksi?

Joskus liikunta aiheuttaa päänsärkyä. Taustalla on ponnistus­päänsärkynä tunnettu oire, joka vaivaa erityisesti migreeniherkkiä.

Mitä tarkoittaa ponnistuspäänsärky?

Se on pääkipua, joka alkaa liikuntasuorituksen aikana. Usein treeniin liittyy jonkinlaista voimakasta ponnistelua, ja kuntosaliharjoittelu on tyypillinen ­oireiden laukaisija.

Mistä ponnistuspäänsärky eli liikunta­päänsärky ­johtuu?

Syitä on kaksi: primaarinen ja sekundaarinen. Huomattavasti tyypillisempi näistä on primaarisyy, joka on hyvälaatuista oirehdintaa ja liittyy migreeniherkkyyteen. Tällöin pään verisuonet laajenevat ponnistelun seurauksena, mikä aiheuttaa kipua. Jälkimmäinen taas tarkoittaa sitä, että oireen aiheuttaa jokin ulkoinen tekijä, kuten aivo­verenvuoto tai aivokasvain

Mistä oireet ­aiheutuvat?

Pään verisuonia kontrolloi itsesäätelyjärjestelmä, jonka häiriintyminen altistaa ponnistuspäänsärylle. Yleensä taustalla on joko migreenitaipumus tai hoitamaton verenpainetauti. Korkean verenpaineen vuoksi pään verisuonet joutuvat kovan treenin aikana koetukselle. On myös mahdollista, että joskus nekin, joilla ei ole varsinaisia migreenikohtauksia, oireilevat. Tällöin ponnistuspäänsäryn tarkkaa syytä ei tiedetä.

Minkälainen ­liikunta ­altistaa ­pään­särylle?

Maksimipainoharjoittelu, seksin harrastaminen ja pallopelit. Kaikkia altistavia liikuntamuotoja yhdistää intervallityyppinen treeni, joka lisää voimakkaasti verenkiertoa päässä. Silloin myös päänsisäinen verenpaine kasvaa ja oireet pahenevat.

Pitääkö ponnistus­päänsärky aina tutkia lääkärissä?

Kun oireilu ilmaantuu ensimmäisen kerran, on hyvä käydä lääkärissä sulkemassa pois vakavammat syyt, kuten esimerkiksi kasvain tai verisuoniperäiset sairaudet. Tämän jälkeen liikkujalla on turvallisempi olo hoitaa oireita itse.

Tavallisesti liikuntapäänsärky helpottuu levossa, mutta jos tuntuu, ettei kipu mene ohi ja siihen liittyy neurologisia oireita, kuten tajunnanmuutoksia, tasapainohäiriöitä tai voimakasta pahoinvointia, on syytä hakeutua lääkäriin.

Minkä ikäisenä oireet tyypillisesti alkavat?

Suurimmalla osalla oireet alkavat neljänkympin kieppeillä. Jos on kyse jo varhain puhjenneesta migreenialttiudesta, voi liikuntaan liittyvä päänsärky olla tuttu seuralainen jo teinivuosilta.

Onko treenipaikan lämpötilalla tai ­valoilla vaikutusta?

Tästä ei ole suoranaista näyttöä, mutta toisaalta korkea lämpötila ja kirkkaat valot altistavat migreenille.

Onko ponnistus­päänsärystä haittaa?

Kivusta ei sinänsä ole vaaraa, mutta kannattaa miettiä onko treenin jatkaminen mielekästä, kun pää on kipeä. Riski loukkaantua kasvaa, kun harjoittelija ei pysty kivun takia keskittymään treeniin täysillä.

Miten päänsärky­kohtausta voi ­helpottaa suorituksen aikana?

Harjoittelun lopettaminen ­vähentää päänsisäistä ­painetta ja sitä kautta särkyä. ­Runsas veden­juonti auttaa, samoin kuin päähän asetettu kylmä­kääre ja raitis ilma.

Miten vaivaa ­hoidetaan pitkä­jänteisesti?

Tärkeintä on ennaltaehkäisy. Hyvä nesteytys, säännöllinen syöminen ja riittävät yöunet vähentävät tutkitusti migreenityyppisten kohtausten esiintymistä. Myös hyvä lämmittely on tärkeää, jotta keho ja verenkierto ehtivät sopeutua alkavaan ­rasitukseen.

Jos päänsärky kuitenkin alkaa, sitä voi hoitaa sopivilla kipulääkkeillä, mikäli kivun kanssa ei pärjää. Kuuri verisuonia stabiloivia lääkkeitä, kuten beetasalpaajia tai verenpainelääkettä, saattaa saada pitkittyneen oireilun loppumaan.

Asiantuntija neurologi Veli Tuomivaara, Pohjola sairaala

Tilaa Fit!

Lue myös:

10 myyttiä migreenistä

Personal trainer vastaa: Miksi treenin jälkeen iskee päänsärky?

Saatko päänsärkyä treeneistä?

 

Teksti Meira Noronen
Kuvat Fotolia