5 syytä juoda enemmän vettä

Lihasjumit, päänsärky ja asioiden unohtelu voivat olla merkkejä siitä, että juot liian vähän vettä.

1. Palaudut treeneistä

Ihmeen kipeät ja kireät pohkeet, tunnustelet lenkillä. Takareidetkin tuntuvat jäykiltä. Jos tuttu treeni muuttuu raskaaksi ja lihaksissa on paineen tunnetta, olet saattanut juoda liian vähän. Laiskasta juomisesta kertoo sekin, että palautuminen kestää kauan.

Vesi lisää lihasten ja lihaskalvojen, eli faskioiden, joustavuutta ja kimmoisuutta. Jos juominen unohtuu, lihasten, hermojen, verisuonten ja imunesteiden kokonaisuus horjuu. Ei ihmekään, jos olo on kankea.

Toki vettä janoavat myös aivot, nivelet, keuhkot ja verisuonet – koko elimistö. Peräti 60 prosenttia ihmisen painosta on vettä. Ethän siis anna kehosi kuivua!

2. Pysyt pirteänä

Vesivajeesta kertoo sekin, että päätä särkee, väsyttää ja keskittymiskyky on kateissa. Jos avaimet jäivät jälleen kerran kotiin ja puhelin työpaikalle, vesipullon kallistelu on tainnut jäädä vähiin. Liian vähäinen juominen nimittäin saa unohtelemaan asioita ja syö tarkkaavaisuutta. Kokeile, pysytkö skarpimpana, jos hörppäät vettä useammin.

Aloita heti herättyäsi. Yön jäljiltä voi olla nestevajetta etenkin, jos olet treenannut edellisenä iltana tai hikoillut paljon yöllä. Aamujuoma aktivoi ruuansulatuskanavaa ja voi parantaa ruokahalua.

Vettä ja muita juomia kannattaa juoda noin 1–2 litraa päivässä ja lisäksi litra vettä jokaista hikoiltua treenituntia kohden.

Lue myös: Liikkuja, näin syöt välipalan oikeaan aikaan

3. Jaksat paremmin

Jano ohjaa juomaan, mutta pienellä viiveellä. Siksi etenkin liikkujan kannattaa juoda jo ennen kuin tulee jano. Pieni nestevaje ei sinänsä haittaa treenejä eikä ole vaarallista, mutta toisaalta juominen piristää taatusti.

Ennen treeniä ei tarvitse erityisesti tankata, jos on juonut päivän aikana riittävästi. Tuntia ennen voi juoda puoli litraa ja viime tingassakin muutaman desin ilman, että vatsassa alkaa hölskyä.

Tunnin treenin aikana on hyvä juoda puoli litraa ja treenin jälkeen saman verran, vaikka jano sammuisi vähemmälläkin. Nestevaje ei aina korjaannu heti, kun jano häviää.

Liikkujan luottojuoma on vesi. Urheilujuomaa on tarpeen kulautella vain maratonin tai triathlonin kaltaisissa koitoksissa.

4. Painonhallinta helpottuu

Hoikistumista tavoitteleva syynää ruokavaliotaan, mutta vähintään yhtä tärkeä olisi muistaa juoda. Kun nestetasapaino on kunnossa, jaksaa paremmin. Jaksaminen taas auttaa painonhallinnassa enemmän kuin mikään muu – väsynyt kun tarttuu ennemmin kahvipullaan kuin kahvakuulaan.

Veden juominen lisää hieman aineenvaihduntaa, koska elimistö käyttää energiaa kuljettaessaan vettä eri osoitteisiin. Vesilasillisen juominen myös huijaa näläntunnetta ja antaa lisäaikaa valmistaa terveellinen välipala sen sijaan, että kaataisi kaapista keksipaketillisen kurkkuunsa. Liian suureksi nälkää ei tietenkään kannata vippaskonstilla kasvattaa.

Parhaiten vesi auttaa laihduttajaa, joka juo tasaisesti 1,5–3 litraa vettä pitkin päivää ja sen lisäksi liikkuu.

Tiesitkö muuten, että elimistö pystyy hyödyntämään ravintoaineet, entsyymit, proteiinit ja muut tärkeät aineet vain veteen liuenneina? Ei siis auta, vaikka söisi kuinka terveellisesti, jos ei juo tarpeeksi.

Lue myös: Laihduttaako pelkkä liikunta?

5. Vaalit vastustuskykyä

Riittävä juominen on helppo keino vankistaa vastustuskykyään, sillä vesi auttaa pitämään nielun, nenän ja keuhkojen limakalvot kunnossa. Terveet limakalvot ovat tehokas suojamuuri, joka estää bakteerien ja muiden taudinaiheuttajien pääsyä elimistöön ja suojelee epäpuhtauksilta.

Vesi kostuttaa myös nielua. Kuivia silmiä sen sijaan ei kannata huuhdella vedellä. Vesi vie mennessään silmiä suojaavaa kyynelnestettä, eli silmät tuntuvat entistä kuivemmilta.

Lue myös: Tämä juoma häätää flunssan

Asiantuntijoina ETM, ravitsemusasiantuntija Olli Ilander, ETM, ravitsemusasiantuntija Patrik Borg ja bakteriologian ja immunologian professori Seppo Meri, Helsingin yliopisto

Lue myös: 

Helppo testi kertoo, oletko palautunut treeneistä

Näin palaudut töistä lomalla

 10 liikkujan parasta dödöä