Treenin jälkeistä päänsärkyä voi ehkäistä riittävällä vedenjuonnilla ja hyvällä loppuverryttelyllä.

Personal trainer vastaa: Miksi treenin jälkeen iskee päänsärky?

Miksi treenien jälkeen tulee usein pää kipeäksi? Päänsärky iskee usein illalla tai yöllä. Juon päivän aikana ja treeneissäkin vettä.

Päänsärkyyn voi olla monta syytä. Mainitaan ensiksi korkea verenpaine. Arvojen tulisi olla alle 135/85 mmHg. Vaikka verenpaineesi olisi normaalirajoissa, saattaa esimerkiksi stressi nostaa lepopaineesi tasoa sen verran korkealle, että se tuntuu treenin aikana päänsärkynä.

Erityisesti kovatehoinen kuntosaliharjoittelu ja intervallitreeni nostavat verenpainetta ja aiheuttavat sen nopeaa vaihtelua. Silloin myös matala verenpaine saattaa aiheuttaa huimausta ja päänsärkyä. 

Myös matala verensokeri voi olla syynä. Varmista, että syöt kunnolla treenin jälkeen ja iltapalalla. Katso, että mukana on hiilihydraattipitoisia ruokia, kuten leipää, pastaa tai riisiä. Hiilarien lisääminen voi auttaa myös nukkumaan paremmin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vettä ja loppuverryttelyitä päänsärkyä vastaan

Nestehukka on myös potentiaalinen syy, mutta sinulla vedensaannin pitäisi olla kunnossa. Varmista silti, että juot päivän aikana vähintään 1,5 litraa nestettä, ja että juot treeninkin aikana 0,5–1 litraa.

Tee aina noin 10–15 minuutin loppuverryttely, jos treeni on vetänyt lihakset maitohapoille. Kipu on aina kehon varoitussignaali, joten suosittelen varmuuden vuoksi käymään lääkärissä.

Näin voidaan kartoittaa esimerkiksi verenkiertoon ja neurologisiin seikkoihin tai vaikkapa lihasjännitysperäisiin oireisiin liittyvät ongelmat. Jos vaiva johtuu esimerkiksi verenpaineesta, voit kuitenkin liikkua matalammalla teholla: se on itse asiassa hyvä tapa laskea lepoverenpainetta.

Kysymykseen vastasi personal trainer Timo Haikarainen.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Väsyttääkö koko ajan? Piristä oloasi näillä vinkeillä

Lihakset turpoavat treenin jälkeen – Mikä neuvoksi?

Teksti Timo Haikarainen