Päässä jyskyttää, ajatukset takkuavat ja työteho laskee. Kun kuukautisiin yhdistyy migreeni, vuotopäivistä tulee tuplasti hankalia.
Pahimmassa tapauksessa päänsärky alkaa pari päivää ennen kuukautisia ja jatkuu viikon. Särky on voimakkaampaa kuin muuna aikana oireileva migreeni, ja se uusiutuu herkästi.
Apua e-pillereistä?
Hormonaalinen ehkäisy saattaa helpottaa kuukautismigreeniä. Kuukautismigreenin aiheuttaa kuukautisvuotoa edeltävä estrogeenitason lasku, ja ehkäisypillerit pitävät estrogeenitason vakaana niin kauan kuin niitä syödään. Koska kipu voi palata pilleritauon aikana, migreenipotilaan voi olla järkevää popsia pillereitä ilman taukoa pidemmän aikaa, esimerkiksi kolme kuukautta.
Jotkut saavat avun estrogeenikorvaushoidosta. Estrogeenilaastari tai -geeli estää estrogeenitason laskun kierron loppuvaiheessa. Kaikille estrogeenia sisältävä hoito ei kuitenkaan sovi. Ehkäisypillereiden aloittaminen voi jopa laukaista migreenikierteen.
Harva lääke tehoaa
Kuukautismigreenin lääkehoito räätälöidään yksilöllisesti, ja usein on kokeiltava monia vaihtoehtoja. Lääkkeet tehoavat kuukautismigreeniin huonommin kuin muuhun migreeniin. Osa pärjää samoilla kohtauslääkkeillä kuin muussa migreenissä, kunhan ottaa riittävän suuren annoksen lääkettä riittävän ajoissa.
Joskus tehokkain hoito on lyhytkestoinen estohoito, jossa migreenistä kärsivä alkaa käyttää tulehduskipulääkkeitä, migreenin täsmälääkkeitä tai näiden yhdistelmää etukäteen, jo ennen odotettua säryn alkamista.
Jos lyhytkestoinen estohoito ei toimi ja kuukautismigreeni kestää useita päiviä joka kuukausi, voidaan harkita kuukautisten tauottamista tai pidempikestoista estohoitoa.