puutarhanhoito

Puutarhanhoito käy treenistä – 5 tapaa korvata salipäivä

Pihatyöt ovat hyvää hyötyliikuntaa. Jätä punttitreeni väliin ja suuntaa aurinkoon kasvimaata kuopsuttamaan. Muista aurinkosuoja!

Puutarhanhoito hyväksi mielelle ja kropalle. Se vahvistaa lihaksia, lisää kestävyyttä, parantaa hapenottokykyä ja vahvistaa sydäntä – lisäksi kasvien kanssa puuhastelu lievittää stressiä ja rauhoittaa. Saat kukkapenkkien kuopsuttelusta irti kunnon treenin, kiinnitä huomiota näihin seikkoihin:

1. Aloita lämmittelyllä

Jotta lihakset eivät kipeytyisi, ei pihahommiin kannata loikata heti sängystä. Lämmittele kroppa valmiiksi kävelemällä, pyöräilemällä tai verryttelemällä. Heiluttele käsiä rennosti kumpaankin suuntaan, pyörittele hartioita ja kurottele käsiä kohti korkeuksia. Tee polvennostoja, haarahyppyjä tai kyykkyjä kunnes lihakset ovat lämmenneet ja voit ryhtyä hommiin.

2. Haravointi käy käsiin

Pidä haravaa lähellä vartaloa ja muista työskennellä tasaisesti kummallekin puolelle, jotta lihakset saavat harjoitusta yhtä paljon. Yksipuolisesta treenauksesta syntyy helposti jumeja, mutta jos olet oikeakätinen, on hyvä idea harjoittaa vasenta puolta hieman enemmän, jotta se saa enemmän vahvistusta. Kiinnitä huomiota haravointiasentoon: älä jännitä hartioita ja pidä ne suorassa linjassa, suorista kaula, pidä pää pystyssä ja suuntaa katse etuviistoon. Vaihtele liikettä venyttämällä haravaa välillä kauemmas ja tee sitten taas lyhyempiä vetoja. Rivakka haravointi polttaa keskimäärin 300 kaloria tunnissa.

3. Kyykkytreeniä multasäkeillä

Nostaessa ja kantaessa jalkalihakset pääsevät tositoimiin. Kun nostat säkin, aktivoi keskivartalo ja tee nosto jaloilla – älä selällä. Pidä paino lähellä vartaloa koko noston ajan. Ojenna selkä ja avaa rintakehä, jotta säkin paino ei vedä sinua kumaraan ja lihakset toimivat oikein. Tehokkaamman ja kroppaystävällisemmän treenin saat, kun kannat yhden liian painavan säkin sijasta kahta säkkiä tai multaämpäriä ja teet useampia toistoja.

Kyykkyjä kannattaa tehdä myös istuttaessa tai rikkaruohoja kitkiessä. Sen sijaan, että liikkuisit polvillasi riviä eteenpäin, tee kyykky joka kerta kun siirryt.

4. Lapiointi nostaa hien pintaan

Lapiohommissa on hyvä muistaa oikea työasento. Säilytä alaselän luonnollinen notko ja jousta hieman lonkista ja polvista. Älä ahnehdi liian suuria kuormia kerrallaan, jotta jaksat pitää asennon koko liikkeen läpi. Ota lapiosta kiinni niin, että toinen kätesi on varren alaosassa. Älä kurota liian pitkälle vaan siirrä jalkoja, jotta pystyt laskemaan kuorman lähelle vartaloasi. Näin rasitus jakaantuu tasaisesti. Jos heität sivulle, käännä koko vartaloa jaloista alkaen heittosuuntaan, jotta liike on hallittu. Kaivaminen on tehokasta treeniä, joka tuntuu etenkin selässä, käsissä, syvissä vatsalihaksissa ja jaloissa.

5. Puutyöt trimmaavat koko kroppaa

Halkojen hakkaaminen on hikistä hommaa. Käytä sopivan korkeaa pölkkyä, jotta liike ei levahda liian alas. Asetu tukevaan, hieman lantiota leveämpään haara-asentoon. Pidä polvet koukussa, hartiat rentoina ja alaselkä luonnollisessa notkossa. Jousta polvilla, kun kirves osuu puuhun ja anna käsien sekä syvien lihasten tehdä töitä.

Siirtele puupölkkyjä nostamalla kumpaakin päätä vuorotellen, jolloin paino puolittuu ja säästät selkää, mutta lihakset saavat sopivasti vastusta.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Salaattiainekset saattavat löytyä takapihaltasi – 4 villivihannesta, joita kannattaa kokeilla

7 vinkkiä: Näin lisäät arkiliikuntaa

5 liikkeen tehokas penkkitreeni ulkona

Teksti Anna Povenius
Kuvat Fotolia