Ota lomaa liikuntarutiineista

Kesällä liikuntarutiinit menevät uusiksi. Jotta lomalla lepäisi niin keho kuin korvienvälikin, kannattaa suorittaminen unohtaa ja ottaa ilo irti hyötyliikunnasta tai vaikkapa lapsuuden kesien peleistä.

Kesä antaa uusia mahdollisuuksia liikkua huviksi ja hyödyksi. Kun on huhkinut koko pitkän talven ja kevätaurinko pilkistää, liikkuja tuntee outoa levottomuutta, aistii lenkkareiden kutsun ja alkaa sovitella kävelysauvoja käteen ihan uudella innolla.

Lomalaisen kannattaa muistaa suunnitelmallisuus. Liian raju tai turhan laiska ote voi pilata virkistäytymisen heti alkumetreillä.

1. Laskeudu verkkaisesti

Lomalle laskeutuminen kannattaa aloittaa rauhallisesti. Lomalainen saattaa loman ensimmäisinä päivinä säpsähtää ajatukseen, että sähköpostit ovat tarkistamatta ja jumppatuntikin on juuri alkamassa, vaikka arkirutiineihin ei tarvitsisi palata moneen viikkoon.

Pehmeä lasku lomalle onnistuu, kun suunnittelee ensimmäisille lomapäiville rientoja, jotka poikkeavat täysin työrytmistä. Näin mieli virittyy lomatunnelmiin. Metsäretki yksin, ystävien tai perheen kanssa on varma tapa ohjelmoitua lomalle.

Liian rivakasti aloittavan riesana ovat venähdykset, rasitusmurtumat ja ylikunto. Kannattaa aloittaa rauhallisesti ja tiivistää tahtia vasta vähitellen. Kalenteriin voi merkata puolen tunnin lenkin kolmesti viikossa ja lisätä vasta vähitellen tehoja 45 minuuttiin ja viiteen kertaan viikossa.

Kun on suunnitellut treenit allakkaan vähintään viikoksi eteenpäin, välipäivänä voi hyvällä omallatunnolla käydä torilla nauttimassa pullakahvit ja ostamassa mansikoita.

2. Pipoa löysemmälle

Lomapipoa tai -lippistä saa löysemmälle vain olemalla vähemmän korvaamaton. Mitä pitempiä päiviä töissä puurtaa tai mitä useammalle aerobic-tunnille viikon aikana osallistuu, sitä arvokkaammalta pingottajan olo tuntuu.

Lomalaisen on vakuuteltava itselleen olevansa arvokas ilman suorituspisteitä. Tämä onnistuu soveltamalla erilaisia treenejä joustavasti. Aerobinen liikunta voi yhtä hyvin olla pyöräilyä, uimista, lenkkeilyä kuin reipasta kävelyä fiiliksen mukaan.

3. Löydä lapsuuden lajit

Loma-ajan letkeä liikunta saattaa löytyä lajeista, joita ei ole kokeillut vuosikausiin. Kesällä on hyvä unohtaa ennakkoluulot ja osoittaa ne vääriksi. Eri lajeihin voi tutustua avoimin mielin ja lähteä mukaan aina kysyttäessä.

Kuinka moni muistaa lapsuudestaan, miten kiva oli pelata pesistä, kirmata nelistä tai pelata jalkapalloa nurmella paljain jaloin? Lasten kanssa liikkuvilla on aina hyvä tekosyy olla lapsellinen ja leikkiä pitkästä aikaa kirkonrottaa, keinupeffistä tai peiliä. Lastenvaunuja rivakasti työntämällä saa kolmen vartin lenkillä hyvän hien päälle ja kilot karisevat.

Rannalla löhöilyä voi piristää juoksemalla rantaviivaa vesi loiskuen. Kun kauhoo puoli tuntia järvessä tai vaikkapa maauimalassa, energiaa on koko päiväksi.

4. Lupa olla laiska

Turboruuvi pohjassa kaahannut tuntee jäytävää hyödyttömyyttä jouten ollessaan. Ei ole maailmanloppu, vaikka yhdet treenit jäävät väliin. Kesällä tiukkapipoisinkin treenaaja voi pitää taukoa, kunhan suunnittelee etukäteen paussin pituuden. Muuten voi käydä niin kuin entiselle treenaajalle, jonka kahden viikon treenitauko venähti kahden kuukauden mittaiseksi.

Laiskottelun opettelu on aloitettava pieninä annoksina. Kun kesällä löytää sopivan tasapainon reippauden ja laiskuuden välillä, liikunta maistuu syksyllä entistä paremmalta.

Hyvää kesäliikuntaa

  • Pelaa kyykkää tai leiki keinupeffistä tai kirkonrottaa lasten kanssa.
  • Kokeile nelistä ja pesäpalloa.
  • Pelaa jalkapalloa tai polttopalloa nurmella.
  • Järjestä perheolympialaiset tai kolmiottelu ystävien kesken. Keksi lajit itse: miltä kuulostaa esimerkiksi kesähiihto nurmella?
  • Haasta naapurit korismatsiin.
  • Liiku joka paikkaan pyörällä, kävellen tai rullaluistellen. Käytä autoa mahdollisimman vähän.
  • Nosta tukkia tai painoja ulkona ja vedä leukoja puunoksassa tai tangossa.
  • Hakkaa päivittäin halkoja.
  • Käy marjassa ja tee mustikkapiirakka.