Jalkojen hyvinvointi heijastuu koko kehoon. Kesällä kannattaa kävellä avojaloin ja kokeilla, miltä ruoho paljaiden varpaiden välissä tuntuu.
Koska jalat ovat liikkujan tärkein treeniväline, niihin kannattaa kiinnittää erityisen paljon huomiota. Jalkaterän 31 lihasta ovat pieniä mutta tärkeitä. Ne tukevat jalkaholvia ja säätelevät varpaiden toimintaa. Jos lihaksia ei käytä, ne surkastuvat ja toimivat entistä huonommin. Hyvä lihasvoima ja koordinaatio vähentävät huomattavasti niin äkillisiä kuin kroonisia jalkaterän vammoja.
Jalkineet, jotka alun perin on suunniteltu myötäilemään jalkaterää, ovat ajan myötä käyneet jopa haitallisiksi jalkaterän hyvinvoinnille. Paljon liikkuvien, etenkin juoksijoiden, jalkaterien ja alaraajojen vammat ovat lisääntyneet. Kuntoilijoiden yleisimpiä jalkaterän vaurioita ovat kantapääkipu, kantakalvon tulehdus, hermopinteet sekä rasituskivut.
Kun kengät tukevat liikaa, jalkaterän pienet lihakset passivoituvat ja jalan luontaiset liikkeet rajoittuvat. Samalla jalan lihaksisto heikkenee ja tuntuma alustaan vähenee. Saattaa syntyä ikävä kierre, jossa esimerkiksi varpaiden virheasennot korostuvat ja jalan normaali toiminta katoaa. Pahimmillaan jalkaterän ongelmat, kivut ja virheasennot vaikuttavat koko kehoon ja vaikeuttavat kävelyn lisäksi myös muuta liikkumista.
Aloita pienin askelin
Paljain jaloin kävely on ihmiselle luontainen tapa liikkua. Kansoilla, jotka ovat kulkeneet avojaloin, on huomattavan vähän jalkaterän sairauksia ja virheasentoja.
Kesällä jalkineet kannattaakin jättää vähäksi aikaa eteiseen ja lähteä ulos avojaloin. Paljas jalkaterä laskeutuu alustalle lähes vaakatasossa, joten jalkaterän kosketus alustaan on lyhyempi. Myös pronaatio vähenee, eli nilkka ei kierry liikaan sisäänpäin. Samalla muuhun kehoon kohdistuva kuormitus pienenee.
Kun liikkuu paljain jaloin vaihtelevassa maastossa, jalkapohjan tuntoaisti herkistyy ja jalkaterän pienet lihakset voimistuvat. Tasapaino ja jalkaterän asentotunto paranevat, ja jalkaterän ja alaraajojen altistuminen erilaisille vammoille vähenee. Samalla pohjelihakset venyvät ja vahvistuvat, mikä puolestaan antaa lisäpotkua harjoitteluun.
Avojaloin liikkumiseen voi totutella kävelemällä millimetrin paksuisilla kevyttossuilla, jotka ovat juuri tulleet markkinoille. Paljain jaloin harjoittelu kannattaa aloittaa kirjaimellisesti pienin askelin, jotta jalka mukautuu alustaansa ja että lihakset eivät turhaan kipeydy.
Lue myös nämä:
5 syytä matkustaa Ahvenanmaalle – vain yksi niistä on pyöräily