Kolme syytä syödä nokkosta!

Keväisellä lenkillä kannattaa tutkailla tienvierustoja ja piha-alueita: siellä lymyilee hyvänmakuinen ja hyödyllinen villivihannes, joka odottaa pääsyä keittiöösi. Kyseessä on tietenkin nokkonen. Sen paras poiminta-aika on alkukesästä ennen kukintaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mainio maku

Nokkosista valmistuu herkullinen keitto tai munakas, ja vihreä vitamiinipommi sopii myös sämpylätaikinaan, pannukakkuun ja lettuihin. Maukas pesto syntyy, kun sekoitat nokkosia, valkosipulia, oliiviöljyä ja parmesaanijuustoa.

Pirteä olo

Nokkosessa on runsaasti rautaa ja C-vitamiinia. Sadasta grammasta nokkosta saat jopa 200 milligrammaa C-vitamiinia ja 10 milligrammaa rautaa. Näytä kevätväsymykselle nokkosta!

Lisää terveyttä

Nokkonen on paitsi edullista luomuruokaa, myös terveellistä. Nokkosen sisältämät antioksidantit auttavat ehkäisemään syöpää, ja nokkonen on omiaan pitämään loitolla myös sydänsairaudet ja masennuksen. | SH

VINKKI

Kerää nuoria, mieluiten 5–10 senttimetrin korkuisia versoja. Isommista kasveista kannattaa kerätä vain lehdet, ja nekin ennen kukintaa. Kiehauta nokkoset vähässä vedessä ja valuta hyvin ennen ruuaksi valmistamista.

Nokkoskeitto

4 annosta

2 l nokkosia
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 l vettä
2 kana- tai kasvisliemikuutiota
suolaa
ripaus mustapippuria
4 löysäksi keitettyä munaa

1. Huuhtele nokkoset hyvin. Suikaloi lehdet ja liota niitä kevyesti suolatussa vedessä noin 5 minuuttia. Huuhtele kylmällä vedellä.

2. Pilko lehdet sauvasekoittimella. Paista lehtiä hetki voissa, lisää jauhot ja sekoita. Lisää vesi ja kuutiot ja anna kiehua 5 minuuttia. Lisää timjami.

3. Tarjoile keitto munan puolikkaiden kanssa. Lisukkeeksi sopii juustolla ja retiisillä päällystetty näkkileipä.

LÄHTEET ToppHälsa ja Martan keittokirja