ilmainen treenisovellus
Kännykkään ladattu treenisovellus auttaa pitämään treenirytmistä kiinni.

Ilmainen treenisovellus kännykkään − testasimme 8 suosittua!

Kun salille lähteminen ei houkuttele, nappaa älypuhelin kouraan ja suuntaa ulos treenaamaan. Testasimme kahdeksan ilmaista treenisovellusta, joiden avulla löydät motivaation.

1. MarsMars − Treenisovellus tavoitteelliselle treenajalle

Puolustusvoimien kehittämä suomalainen MarsMars-treenisovellus tarjoaa treenejä esimerkiksi parempaa kestävyyttä, lihaskuntoa tai liikkuvuutta haikaileville. Sovelluksessa on 34 treeniohjelmaa, joista voi valita omaan tavoitteeseen parhaiten sopivan. Vaihtoehtoina on esimerkiksi kävelyyn, kahvakuulailuun ja lankutukseen perustuvia ohjelmia. Erikoisjoukot-ohjelmalla voi haastaa kestävyyttä ja lihaskuntoa inttityyliin. Kurkkusalaattiin eli maastopukuun pukeutuneet sotilaat näyttävät videoilla mallia. Jos useamman viikon ohjelmaan sitoutuminen tuntuu hankalalta, sovelluksen avulla on mahdollista tehdä myös yksittäisiä treenejä.

MarsMars näyttää treenit selkeästi viikko kerrallaan. Treenit asettuvat tietyille päiville, mutta niitä voi tehdä myös ennakkoon tai jälkikäteen, jos aikataulut pettävät. Applikaatio tarjoaa myös liikkuvuustreenejä ja huolehtii palautumisesta.

MarsMarsiin voi liittää oman älykellon. Tukee Garminin, Polarin, Fitbitin, Suunnon ja Nokian kelloja.

Tämä hymyilytti: Treeniohjelmaa aloittaessa sovellus kysyy, haluatko aloittaa ohjelman heti vai vasta ensi maanantaina.

Erityistä: Testatuista sovelluksista monipuolisin ja selkein. Loistava, jos sinulla on selkeä tavoite, jota kohti olet valmis tekemään töitä.

2. Strava − Loistava sovellus ulkoilijalle

Juoksijoiden ja pyöräilijöiden ilmainen treenisovellus, jolla on annettavaa myös muille pihalla peuhaaville. Tarjoaa tuen esimerkiksi surffauksen eri muodoille, pyörätuolilla liikkumiselle ja rullahiihdolle. Sovellus seuraa GPS:n avulla matkaa, aikaa ja nousua. Stravan nettisivuilla voi luoda vaikkapa haaveiden patikointireittejä tai lempipyörälenkin, jotta valmiin reitin voi avata puhelimesta treenin koittaessa. Reitin tekeminen mahdollistaa aikavertailun, joka houkuttelee kilpailemaan itseään vastaan. Kuukausittaisia haasteita on esimerkiksi pyöräilyyn ja kiipeilyyn.

Stravasta on olemassa myös maksullinen versio, mutta ilmainen versio toimii mainiosti.

Applikaatio toimii myös sosiaalisena mediana. Kavereiden treenejä on mahdollista kommentoida, tai sen avulla voi liittyä erilaisiin juoksukerhoihin, joissa tsempataan muita.

Sovellukseen voi yhdistää Garminin, Apple Watchin, Fit­bitin, Wahoon, Polarin, Tom­tomin ja Suunnon kellot.

Tämä hymyilytti: Liityin haasteeseen, jossa oli tavoitteena juosta viisi kilometriä mahdollisimman nopeasti. Kärkiaika oli maailman­ennätystä hipova 12:43, joten treenattavaa riittää vielä.

Erityistä: Sovellukseen voi yhdistää nettisivujen kautta esimerkiksi kengät ja polkupyörän, jotta näkee, kuinka monta kilometriä välineillään on edennyt.

Sovellus auttaa löytämään nopean treenin, jonka voi tehdä vaikka hotellihuoneessa.

3. Fitocracy − Reissaajan paras (ja ilmainen) treenisovellus

Sovellus kysyy aluksi tavoitteen ja ehdottaa sitten treenejä sen mukaan. Mahdollisuus luoda myös omia treenejä, jolloin Fit­ocracy huomioi käytössä olevat välineet. Sovellus on täten täydellinen treenikaveri esimerkiksi hotellin kuntosalille tai mökkimatkalle. Treeneihin valittavia liikkeitä on satoja ja välineeksi voi valita kehonpainon lisäksi vaikkapa kuminauhan tai käsipainot, joten kotonakaan ei ole syytä skipata jumppaa. Jokaisesta liikkeestä on video ja selkeät englanninkieliset ohjeet.

Applikaatio soveltuu myös kuntosalikaveriksi, sillä siihen voi kirjata toistot ja sarjat. Kattavan liikepankin ansiosta uuden treeniohjelman tekeminen on helppoa, sillä liikkeitä voi etsiä esimerkiksi tietyn lihasryhmän mukaan.

Tämä hymyilytti: Sovellus tekee treenaamisesta pelin. Fred-robotti pisteyttää jokaisen treenin ja kommentoi treenipäivityksiä.

Erityistä: Toimii myös sosiaalisena mediana. Selkäkivuista päivityksen tehneelle treenaajalle oli annettu vinkkejä, miten päästä vaivasta eroon. Treeniselfieitä jaetaan myös paljon.

4. 7 minute ­workout − Pikatreenaajan luottoappi

Kun treenille ei ole aikaa, eikä käytössä ole oikein välineitäkään, 7 minute work­out pelastaa treenipäivän. Koko kropan haastava alkuperäinen seitsemänminuuttinen kiertoharjoittelutreeni koostuu esimerkiksi haarahypyistä, punnerruksista ja kyykkypidoista. Sovelluksessa on myös treeni­kirjasto, josta voi valita esimerkiksi helpotetun treenin tai vaikkapa 21 minuutin ­cardio blastin. Mahdollisuus myös räätälöityihin treeneihin, jolloin sovellus tekee päivän treenin käyttäjän omien tavoitteiden mukaan.

Kovimman kuntotason treenit olivat rankkoja, mutta itsestään sai puskettua yllättävän hyvin irti, kun tiesi, kuinka lyhyt treeni on kyseessä. Sovellus kertoo sekunnin tarkasti ajan, joka treeniin kuluu. Se tarjoaa myös lämmittelyn ja jäähdyttelyn, jotka voi halutessaan skipata.

Tämä hymyilytti: Ohjatussa alkulämmittelyssä rauhallinen mies­ääni antoi tekniikkaohjeita myös siihen, miten pyöritellä hartioita.

Erityistä: Seitsemän minuutin treenisovelluksia on paljon, mutta alkuperäinen Johnson & Johnson on Fitin testin mukaan niistä paras, ja kaiken lisäksi ilmainen.

5. Acrodicted − Huimapään treenisovellus

Jos sytyt kaverin kanssa treenaamisesta, etkä pelkää epäonnistumista, tämä sovellus on sinua varten. Acrodicted-sovelluksen akrojoogatreenit tehdään parin kanssa. Paikalla on hyvä olla myös kolmas henkilö ­varmistajana, jotta haasteellisista asanoista ei tulla alas ­rytinällä.

Sovellus kertoo, mitä lattialla olevan ja ilmaan nousevan akrobaatin pitää tehdä liikkeessä. Kertoo myös, missä varmistajan kannattaa seistä. Ei anna kuitenkaan vinkkejä siihen, miten onnistua liikkeissä tai mistä lähteä liikkeelle. Mahdollista opetella yksittäisiä liikkeitä tai kokeilla kokonaisia joogasarjoja.

Sovelluksesta voi etsiä lattia­liikkeitä ja ilma-­asentoja sekä asanoita joogaajien ­kosketuspintojen ­perusteella. Vaikeustason kautta suodattaminen ei onnistu, joten ­varmistaja kannattaa todellakin pyytää ­paikalle.

Tämä hymyilytti: Sovelluksessa on videoita, jossa joogaajapari tekee liikkeet vaivattoman näköisesti. Oma meno ei näyttänyt aivan yhtä kauniilta.

Erityistä: Ei aivan aloittelijoille. Liikkeet vaativat kylmiä hermoja ja teräksistä lihaskuntoa. Haastavaa ja hauskaa yhtä ­aikaa.

Sovelluskaupasta löytyy hauskoja vaihtoehtoja, josa haluat haastaa itsesi.

6. Next Level − Temppuilijalle

Nimensä mukaisesti Next Level tarjoaa jotain ihan muuta kuin perustreenejä. Neljä eri lajivaihtoehtoa, jotka ovat perusharjoittelu, tankotanssi, street workout ja temput. Perusharjoittelun alta löytyy esimerkiksi treeniohjelma, jossa voi harjoitella päälläseisontaa tai leuanvetoa. Temppujen alta löytyy hurjempia liikkeitä kokeilunhaluisille. Jos haaveilet ihmislipun oppimisesta, senkin luvataan onnistuvan tämän applikaation avulla.

Treenejä voi etsiä yksittäisten liikkeiden lisäksi myös videoilla esiintyvien urheilijoiden kautta. Tankotanssin maailmanmestari Oona Kivelä esittelee videolla, miten tehdä Pheonix-pyörähdys ja street workoutin mestarit raottavat ovea muscle upin, volttien ja tavallisesta kaukana olevien punnerrusvariaatioiden maailmaan. Osa ohjelmista on maksumuurien takana, mutta myös ilmaiseksi on tarjolla kiitettävästi sisältöä.

Tämä hymyilytti: Osa videoilla esiintyvistä urheilijoista näytti niin suomalaisilta, että oli pakko tarkistaa, onko sovellus suomalaista alkuperää. Ja kyllähän se on!

Erityistä: Sovellukseen on luvattu myös esimerkiksi joogaa ja paristuntteja lähiaikoina.

7. Sworkit ­Stretching − Ilmainen treenisovellus rauhallisia treenejä kaipaavalle

Ilmaisessa Sworkit ­Stretching -versiossa on vain kolme treeniä, mutta aikaa säätelemällä niihin saa yllättävän paljon vaihtelua. Tarjolla on kaksi koko kehon venyttelyohjelmaa ja yksi pilatesharjoitus. Kaikki treenit voi tehdä 5–60 minuutin mittaisina, eli kehonhuoltoakaan ei voi enää skipata ajanpuutteen vuoksi.

Sovellus kertoo liikkeen nimen ja sen, milloin liikettä tai puolta pitää vaihtaa, mutta se ei pidä turhaa meteliä. Kun liikkeet tulevat tutuiksi, puhelimen voi laittaa syrjään ja tehdä treenin pelkän ääniohjauksen kanssa.
Sovellus ei ohjeista tekniikkaa ollenkaan. Videoilta saa kuitenkin hyvän käsityksen siitä, miten liikkeet tehdään.

Tunnin ohjatun venyttelyn jälkeen olo oli onnellinen. Tämä pitää ottaa päivittäiseksi tavaksi, sillä joka päivä treenille löytyy aikaa ainakin se viisi minuuttia.

Tämä hymyilytti: Videoissa hahmot liikkuvat jatkuvasti. Helpompaa oli sulkea silmät ja unohtaa hötkyilevä tyyppi puhelimen näytöllä, ja vaihtaa puolta, kun rauhallinen ääni käski niin tehdä.

Erityistä: Sworkit-sovellusperheeseen kuuluu myös esimerkiksi ilmainen vatsalihassovellus sekä maksullinen koko kehon ­treeniapplikaatio.

8. Nike Training Club − Atleettiselle

Jos haluat vain yhden sovelluksen, jonka kanssa teet kaikki treenisi, Nike Training Club on potentiaalinen vaihtoehto. Sitä paitsi pääset joogaamaan Ellie Gouldingin kanssa tai treenaamaan corea Cristiano Ronaldon kanssa. Treenivideoilta voi bongata paljon muitakin urheilu- ja viihdemaailman tähtiä.

Treenejä on kaikkiin tarkoituksiin, välineisiin ja fiiliksiin. Niitä voi suodattaa ja etsiä kehitettävän osa-alueen, treenattavien lihasten tai käytössä olevien välineiden mukaan. Treenien kestot vaihtelevat muutamista minuuteista tunnin setteihin.

Kaikkea haastavista hiit-treeneistä ihaniin jooga- ja liikkuvuusharjoituksiin. Vaikka aikaa ei olisi paljon, sovelluksen avaaminen innostaa tekemään ihan nopeankin treenin.

Tämä hymyilytti: Ymmärsin miksi näin laadukas sovellus on ilmainen, kun huomasin treenin jälkeen selaavani Niken nettikaupasta Sara Sigmundsdottirin päällä olleita trikoita…

Erityistä: Treeniin pääsee virittäytymään kunnolla, sillä taustalle saa valita oman musiikkikirjaston parhaat hitit.

Huomioi nämä ­treenisovellusta ­valitessasi

1. Onko treenisovellus todella ilmainen

Testatessa vastaan tuli monta sovellusta, jotka sai ladat­tua ilmaiseksi. Toisinaan jopa käyttäminen oli ilmaista, kunnes viikon kokeilujakson loputtua vaadittiinkin luottokorttitietoja. Sovellukselle ei kannata antaa luottokorttitietoja, ilmaisesta kokeilujaksosta huolimatta, sillä kokeilun jälkeen automaattisesti jatkuvan tilauksen irtisanominen voi olla vaikeaa.

2. Pidä maalaisjärki mukana

Kymmenien kilojen karistaminen, rasvan taianomainen palaminen tai pyöreiden pakaroiden saavuttaminen ei onnistu silmänräpäyksessä, vaikka kyseessä olisi maailman paras sovellus. Tuloksiin tarvitaan kovaa työtä, oikeanlaista ruokavaliota ja itsekuria – asioita, joita sovellus ei voi puolestasi tehdä. Jos sovelluksen lupaukset kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta, ne luultavasti ovat sitä.

3. Sovellus ei korvaa valmentajaa

Vaikka monissa applikaatioissa on videoita ja ohjeita, joiden avulla oikeat tekniikat löytyvät, oman suorituksen arvioiminen voi olla yllättävän vaikeaa. Siksi sovelluksen kanssa treenatessa kannattaa kuunnella kroppaa. Jos tekniikasta ei ole varma, personal trainerin kanssa liikkeen opettelu on pidemmän päälle edullisempaa kuin itsensä rikkominen. Ammattitaitoinen valmentaja osaa patistaa liikkeelle silloinkin, kun puhelimen näytölle tulevan treenisovelluksen muistutuksen vain hiljentäisi.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Ilmainen porrasäppi innostaa mielikuvilla

Parhaat sovellukset liikkujalle – löytyvätkö nämä jo puhelimestasi?

 

Teksti Marissa Siivonen
Kuvat Fotolia