Fiilistelijä vai hikari? Tee testi ja selvitä millainen liikkuja olet

Kun tiedät, millainen liikkuja olet, oikea laji löytyy varmimmin ja kehityt tehokkaammin. Tee hauska testi!

Millainen liikkuja olet?

Testi:

Valitse itseäsi parhaiten kuvaava väite ja laske lopuksi, mitä kirjainta sait eniten.

Mikä on pakollinen lenkkivarusteesi?

a) Sykkeen mittaava sporttikello.
b) Hyvän fiiliksen lenkkisoittolistani (tai paras ystäväni).
c) Väljä aikataulu. Ei voi tietää, jos kierränkin porrastreenin kautta kotiin.
d) Tarkka suunnitelma reitistä ja syketavoitteista.

Milloin treeni on mielestäsi onnistunut?

a) Kun olen saanut hikoilla kunnolla ja saavuttanut tavoitteeni.
b) Kun olen täynnä endorfiineja ja hymy huulilla.
c) Kun olen saanut liikkua niin kuin haluan ja ehkä myös kokea jotain uutta.
d) Kun olen tehnyt treenin oikealla tekniikalla ja se menee juuri kuten suunniteltu.

Mikä olisi unelmiesi täyttymys?

a) Maratonin tai triathlonin maaliviivan ylittäminen.
b) Joogaretriitti Balilla tai kuumat salsabileet Kuubassa.
c) Laskuvarjohyppy, surffileiri tai vuorikiipeilyreissu.
d) Oma personal trainer joka treeneissä.

Mikä on ohjaajan tärkein ominaisuus?

a) Asiantuntemus. Hänen tulee osata kertoa lyhyin tie tavoitteisiin.
b) Positiivisuus. Hymy on paras tsemppari.
c) Rentous. Ohjaajan on osattava antaa tilaa omille valinnoilleni.
d) Kokemus. Hyvä ohjaaja antaa ohjeita ja palautetta.

Mihin seuraavista et menisi mistään hinnasta?

a) Akrojooga- tai balettitunnille.
b) Tough Viking -kisaan.
c) Voin kokeilla kaikkea kerran.
d) Moderniin tanssiin.

Jos olet jo sopinut treenit, mutta lihaksesi ovat vielä kipeät edellisistä, mitä teet?

a) Lähden tietysti treeneihin. Sillä kipu lähtee, millä on tullutkin.
b) Käyn vaahtokylvyssä ja jään sohvalle. Tunnen kyllä, mitä tarvitsen.
c) Jätän treenit väliin, jos siltä tuntuu. Kuron treenit kiinni seuraavalla viikolla.
d) Lähden treeneihin, jos ne kuuluvat ohjelmaan. Luotan ohjaajani ammattitaitoon.

Mistä saat isoimmat kiksit?

a) Tiukasta matsista, joka päättyy voittoon.
b) Hyvän porukan luomasta flow’sta esimerkiksi afrojameissa.
c) Itseni ylittämisen adrenaliinista.
d) Täydellisestä osaamisen tunteesta ja valmentajan kehuista.

Mitä teet mieluiten lepopäivinä?

a) Siis minä päivinä..? Tulosten eteen on tehtävä töitä.
b) Käyn hieronnassa ja nautiskelen hyvästä ruuasta tai drinksuista ystävien kanssa.
c) Surffailen netistä uusia elämyksiä seuraavalle viikolle.
d) Juuri sitä, mitä ohjaajani suosittelee.

Mikä seuraavista visioista motivoi sinua eniten?

a) Sporttikelloni näytössä vilkkuvat aikatavoitteeni.
b) Autuas hymy hyvän joogan jälkeisessä savasanassa…
c) Ajatus siitä, että voin kokea uutta vielä vanhanakin.
d) Excel-lukujärjestys toteutuneista & tulevista treeneistäni.

Eniten A-vastauksia ->

Olet Maija Maitohappo

Tahdot treenistä ennen kaikkea tuloksia. Hikoilu on mielestäsi turhaa, jos ponnistuksia ei ole tallennettu mieluiten uusimpaan sporttikellomalliin. Rakastat seurata ja analysoida treenituloksiasi.

Mikään ei paljasta kehitystä paremmin kuin tarkat tilastotiedot sykkeestä, kilometrivauhdeista ja poltetuista kaloreista. Treenaat mielelläsi sopivasti haastavassa seurassa. Itseäsi kovempikuntoinen salikaveri tai juoksuvalmentaja lenkkiseurana saa puskettua sinut kohti tavoitteitasi. Olet aina valmis kunnon tennis- tai lentismatsiin mutta nautit myös yksilölajeista, kunhan mukanasi on vähintään sykemittari tai älypuhelimen sporttisovellus.

Zumba-, pilates- tai body balance -tunnit kierrät kaukaa. Ne ovat mielestäsi täydellistä ajan haaskausta – tuleeko niissä edes hiki? Sen sijaan body pumpissa ja spinningissä tunnet saavasi vastinetta rahoillesi ja käytetystä ajasta tehot irti! Sinut voi löytää myös esimerkiksi puolimaratonille tai kokonaiselle tähtäävästä juoksukoulusta. Nautit siitä, että saat seurata tavoitteellista harjoitusohjelmaa. Otat myös itse selvää, mitkä tavoitteet ovat sinulle realistiset, koska motivoidut eniten niiden saavuttamisesta ja suorituskykysi kehittämisestä.

Sen sijaan palautuminen ja kehonhuolto eivät ole vahvimmat lajisi. Olet juuri se tyyppi, joka voi löytää itsensä salilta lepopäivinäkin ja oppii hiljentämään vauhtia usein vasta kantapään kautta.

Ota haaste vastaan ja kehity: Jooga vie sinut taatusti epämukavuusalueellesi ja opettaa kehotuntemusta ilman teknologian apua. Astangajoogassa saat myös hikoilla, mutta jos haluat haastaa itsesi kunnolla, testaa rauhallista yin-joogaa. Molemmissa opit kuuntelemaan kehoasi ja saat loistavaa kehonhuoltoa luottolajejasi tasapainottamaan. Myös zumbassa voit jättää tehokkuustavoitteet ja kilpailuvietin pukkariin ja koet, millaista on liikkua rennosti pelkästä liikunnan ilosta.

Eniten B-vastauksia ->

Olet Henna Hyvä Fiilis

Sinulle tunne on tärkeintä. Liikkumistasi ohjaa vain yksi sääntö: täytyy tuntua hyvältä. Onko ihanampaa kuin tanssia itsensä hikeen afrotunnin flow’ssa tai hölkätä rennosti kaverin kanssa jutustellen tai oman lempisoittolistan tahtiin? Jooga- ja tanssituntisi valitset pitkälti ohjaajan perusteella. Sinulle on tärkeää löytää lempeästi kannustava opettaja, jonka kanssa olet samoilla aaltopituuksilla. Burpeita ja punnerruksia vieressä laskevat piiskurit jätät suosiolla muille.

Ennen kaikkea kuuntelet kehoasi ja toimit sen tuntemusten mukaan. Jos jokin liike ei tunnu hyvältä, teet sen suurpiirteisesti sinne päin. Jos sinua väsyttää, jäät mieluummin lepäämään kuin pakotat itsesi sovitulle jumppatunnille. Naisten kympillä olet se, joka nauttii tunnelmasta ja keskusteluista porukassa vaikka kävellen, jos siltä tuntuu. Et ymmärrä, miksi pitäisi kilpailla itsensä tai muiden kanssa. Sykemittarit ja liian totiset joukkuelajit saavat sinut enemmänkin ahdistuneeksi.

Treeni on mielestäsi onnistunut, kun siitä jää hyvä olo ja mieli – ei kipeitä lihaksia tai tulosanalyysia. Vaikka liikut mielelläsi hyvässä porukassa, osaat loihtia tunnelman yksinkin. Kynttilöitä, lempimusiikkia ja nettisovelluksen suosikkiohjaajasi joogatunti omassa olohuoneessa – täydellistä arjen luksusta!

Ota haaste vastaan ja kehity: Fiiliksellä liikkumisen vaarana voi olla se, että kunto jää junnaamaan paikoilleen. Selvitä omat kehitystarpeesi kuntotestissä ja kehitä niitä personal trainerin laatimalla treeniohjelmalla. Voit myös pohtia ystäväsi kanssa tavoitteita, jotka saavat sinut hyvälle mielelle ja innostumaan. Testatkaa yhdessä joskus hieman kovempaa menoa, kuten porrastreeniä tai crossfitiä. Näin saat tietää, millaisella hyvällä ololla pienen epämukavuuden sietäminen palkitaan. Anna yksinkertaisen sykemittarin seurata tuloksia puolestasi.

Eniten C-vastauksia ->

Olet Veera Villi & vapaa

Nautit siitä, että pääset haastamaan itseäsi ja löydät itsestäsi uusia puolia. Voit hullaantua tankotanssista tai uimahyppäämisestä ja parin kuukauden jälkeen unohtaa koko lajin, kun innostutkin crossfitistä (yleensä paljon ennen muita.) Laatikostasi löytyy varmasti yksi jos toinenkin alkuinnostuksen jälkeen käyttämättä jäänyt sykemittari tai vanhentunut treenikortti. Kaipaat vaihtelua ja vapautta, et tylsiä rutiineja tai muiden antamia tarkkoja ohjeita.

Liian tiukat raamit eivät ole sinua varten. Tiedät itse parhaiten, mikä sinulle sopii, ja olet myös itse itsesi paras tsemppari. Nautit uusista elämyksistä ja olet ensimmäisten joukossa testaamassa uutuustuntia tai ilmoittautumassa koekaniksi extremelajeihin.

Olet liikunnan suhteen ikuinen optimisti etkä anna pienten repsahdusten masentaa. Sinua motivoi kaukana tulevaisuudessa siintävä mielikuva kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista: tahdot olla terve, toimintakykyinen ja näyttää hyvältä vielä vanhanakin. Tämä visio riittää tavoitteeksesi, etkä kaipaa sen kummempia yksityiskohtia. Tiedät, että pääset kyllä perille omin avuin.

Ota haaste vastaan ja kehity: Olet varmasti jo testannut kaiken, mutta mitäpä jos laittaisit kärsivällisyytesi testiin? Ilmoittaudu esimerkiksi juoksuporukkaan, joka treenaa vuoden päässä olevalle puolimaratonreissulle. Tai tanssiporukkaan, joka harjoittelee seuraavan kesän sambakarnevaaleihin. Yhteinen tavoite auttaa treenaamaan kurinalaisesti myös alkuinnostuksen hiivuttua ja opettaa, miten kärsivällisyys ja sitoutuminen palkitaan.

Eniten D-vastauksia ->

Olet Tiina Tunnontarkka

Kaipaat selkeitä ohjeita ja rakastat rutiineja. Jääkaapinovessasi on treenilukujärjestys, jota noudatat tunnollisesti viikosta toiseen. Haluat tietää tarkkaan, mitä olet tekemässä. Sinulle ei tulisi edes mieleen lähteä salille testailemaan laitteita omatoimisesti tai lenkille ilman reittisuunnitelmaa.

Liikut, koska haluat pysyä terveenä ja toimintakykyisenä, ja treeneilläsi on oltava selkeät sävelet. Oletkin personal trainerin unelma-asiakas: ilmestyt varmasti paikalle ajoissa joka kerta, noudatat ohjeita tunnontarkasti ja haluat jatkuvaa ohjeistusta. Sinulle on tärkeää, että tiedät tekeväsi liikkeet täysin oikealla tekniikalla. Sooloilu ei ole sinun juttusi, vaan nautit siitä, että sinua ohjataan. Kirjaat myös treenikertasi päiväkirjaan: painot, toistot, sarjat.

Kun löydät itsellesi sopivan lajin, pysyt siinä. Et ymmärrä, miksi toimivaksi todettua tapaa pitäisi vaihtaa. Sinut voi löytää vaikka golfkentältä tai lenkkireitiltä, jota olet talsinut jo vuosia. Voit kokea omaksesi esimerkiksi kahvakuulatunnin, jossa edetään rauhallisesti ja sarjat toistetaan aina samassa järjestyksessä. Olet todennäköisesti juuri se, joka asettaa juomapullonsa tunnollisesti samaan paikkaan joka viikko – satoi tai paistoi.

Ota haaste vastaan ja kehity: Riko rutiinisi testaamalla jotain ihan uutta. Lähde viettämään treeniviikonloppua urheiluopistoon, niin voit helposti kokeilla useita uusia lajeja ja tunteja – turvallisesti ohjaajan avulla. Testaa vaikka trampoliinituntia tai tanssillista tuntia. Jätä hallinnan tarve kotiin ja muista, ettei sinun tarvitse osata, vaan ainoa tehtäväsi on nauttia liikkumisesta. Huomaat, että rutiinien rikkominen tekee hyvää myös itseluottamukselle.

Asiantuntija Susanne Valkeakari (FM), valmentaja ja Huco-Human Core Oy:n perustaja. Selvitä tarkempi liikkujaprofiilisi osoitteessa hucosport.com (Huco Sport -profiili 49,50 e)

Lisää testejä:

Tee helppo kuntotesti

Testaa oletko liikuntariippuvainen

Testaa vaaniiko sinua ylikunto