Saisiko olla reseptipankki, treenimentori, meditaatio-ohjaaja tai juoksukaveri? Kysyimme liikkujilta, mikä sovellus kannattaa ladata puhelimeen.
Personal trainer Mikko Niiranen
TNT Trainerit
– Lataaminen ja peruskäyttö ilmaista
– Erityistä: Saatavilla myös maksullisia treeniohjelmia. Sovelluksen kautta voi hankkia myös personal trainerin.
”Kattava sovellus, jolla kehittymisen seuranta onnistuu näppärästi. Siihen saa luotua omat treeniohjelmat, ja treenipainojen, taukojen ja sarjojen muistiin merkitseminen on helppoa. Sovellukseen saa myös harjoituskalenterin ja ruokapäiväkirjan. Äpissä on laaja kuva- ja videopankki, josta voi kesken treenin tarkistaa, miten liike tulee tehdä.”
Luontoliikkuja, bloggari Jenni Antinaho, polku.org
Retkikartta
– Ilmainen
– Erityistä: Metsähallituksen sovellusta ei tarvitse ladata, vaan se toimii puhelimen tai koneen verkkoselaimessa.
”Karttapalvelun avulla voi hakea tietoa erilaisista retkeilykohteista, reiteistä, tulipaikoista tai laavuista. Suunnitellessani kaamosvaellusta Kaldoaivin erämaahan valitsin kartasta kohteen ja näin kaikki alueelta löytyvät retkeilypalvelut. Vaelluksella mobiiliversio näyttää sijainnin kartalla GPS:ää hyödyntäen, mutta koska sovellus toimii vain verkossa, se ei korvaa paperikarttaa ja kompassia.”
Endorfiinikoukussa-bloggari Elina Hovinen
Suunto Movescount
– Ilmainen
– Erityistä: Toimii yksinään mutta myös yhdessä Suunto-kellon kanssa, jolloin enemmän ominaisuuksia.
”Lämpökartasta näkee lajikohtaisesti suosituimmat reitit, ja sen avulla löysin esimerkiksi kesällä parhaat avovesiuintipaikat. Suunto-kelloon yhdistettynä näen Ghost Runner -ominaisuudesta, onko vauhti tavoitteeseeni nähden liian hidasta tai nopeaa, mikä on tärkeää esimerkiksi silloin, jos haluan parantaa maraton- aikaani.”
Health coach, personal trainer ja On the Go -bloggari Heidi Tainio
Gymboss Interval Timer
– Ilmainen
”Gymboss on ajastin, josta voi valita esimerkiksi tabataan ja HIIT-treenin sopivat ajat, mutta siihen voi suunnitella myös itse sopivat intervallit. Sovelluksen avulla ei tarvitse vilkuilla kelloa, sillä ajastin piippaa, kun on aika vaihtaa liikettä tai pitää palautus.”
Somatic Pilates -ohjaaja Kati Koponen
Pilates Anytime
– Lataaminen ilmaista, käyttö noin 15 e kuussa
– Erityistä: Vain iOS-laitteille.
”Ylivoimainen pilates-appsi, joka sisältää paljon englanninkielisiä pilatesvideoita. Sieltä voi valita tietyn ohjaajan, haastavuustason, välineen ja joko matto- tai laitetunnin. Käyttäjältä vaaditaan tietämystä lajin perusteista, joten suosittelen pilateksen peruskurssia ja tunneilla käymistä ennen itsenäistä harjoittelua.”
Lue myös: Liikunnalliset naiset kertovat: ”Näin pidän motivaation yllä”
CrossFit-valmentaja Antti Akonniemi
Sleep Cycle alarm clock
– Hinta: 0–1 e
– Erityistä: Seuraa käyttäjän unta ilman lisälaitteita.
”Sleep Cycle seuraa käyttäjän unta puhelimen antureilla. Se kertoo, kuinka pitkään nukuit ja minkä laatuista uni oli. Applikaatiossa on myös herätystoiminto, joka herättää kevyen univaiheen aikana, jolloin herääminen on helpompaa. Monet liikkujat arvioivat unimääränsä liian optimistisesti.”
Hyvinvointivalmentaja Essi Määttä
Mindfulness App – Leena Pennanen -meditaatiosovellus
– Hinta: 1,80–3 e
”Sovelluksessa voi valita sopivan pituisen meditaation, jossa ääni ohjeistaa esimerkiksi keskittymään tähän hetkeen, oman kehon tuntemuksiin ja hengitykseen. Sovelluksen myötä olen alkanut meditoida fiiliksen mukaan lähes päivittäin. Se auttaa sisäisen rauhan löytämisessä.”
Kokeile näitä: 3 helppoa mindfulness-harjoitusta
Bloggaaja Sonja Sjögren
3 Minute Mindfulness: Meditation and Breathing App
– Lataaminen ilmaista, osa harjoituksista maksullisia
– Erityistä: Vain iOS-laitteille.
”Sovelluksessa on moniin tilanteisiin sopivia meditaatiohetkiä sekä hengitysharjoituksia, joiden ohjeet ovat selkeitä ja rauhoittavia. Meditaatiokerroille voi asettaa ajan, ja nyt puhelimeni ilmoittaa kolme kertaa päivässä, että on meditaation hetki. Applikaatio auttaa rentoutumaan, vähentämään stressiä ja nukahtamaan. Vaikka meditaation voisi tehdä ilman sovellustakin, se on hyvä muistuttaja.”
Personal Trainer ja valmentaja Bettina Gräsbeck
See How You Eat
– Ilmainen
”Applikaatio on kuvallinen ruokapäiväkirja, jossa voi seurata, syökö kasviksia ja hedelmiä tarpeeksi, onko selkeät proteiininlähteet ja saako treenipäivinä tarpeeksi polttoainetta. Appiin voi asettaa sopivat ruoka-aikamuistutukset, ja ruokapäiväkirja on kuvakollaasina helppo lähettää myös eteen päin vaikka valmentajalle.”
Ravintovalmentaja Anna-Maija Itäranta
FatSecret
– Ilmainen
”FatSecret on kalorilaskuri ja ruokapäiväkirja, jonka pääasiallinen tehtävä on helpottaa painonpudotusta. Siihen voi kirjata päivän ruuat, jolloin se näyttää syödyt kalorit ja ravintoarvojen jakautumisen. Dieettikalenterin lisäksi sovelluksessa on harjoituspäiväkirja, joka auttaa arvioimaan, paljonko kaloreita polttaa”.
Terveelliset herkut -bloggari Tiina Savolainen
Healthy recipes – Fitberry
– Ilmainen
”Äpistä voi hakea ohjeita melko kattavista kategorioista, joita ovat esimerkiksi vähäkaloriset, vähähiilariset, proteiinipitoiset, runsaskuituiset sekä vegaaniset ruuat. Reseptejä on helppo laittaa muistiin, ja tarvittavat ruoka-aineet voi tallettaa ostoslistoiksi kauppareissuja varten.”
Lue myös:
Vuoden 2017 viisi terveellistä ruokatrendiä
Hiilihydraatit eivät ole pahasta ja 9 muuta vinkkiä liikkujan ruokavalioon
Hyvä lämmittely takaa paremman treenitehon – katso 5 parasta liikettä