Värikäs näyttö lisää älylaitteiden houkuttelevuutta. Asetuksissa sen voi muuttaa mustavalkoiseksi.

Näin kännykkä ei pilaa keskittymiskykyäsi – 6 vinkkiä

Jos puhelin on kasvanut kiinni käteesi, ota tietoinen stoppi. Fiksulla kännykänkäytöllä kaikki aika ei valu somettamiseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Äänetöntä aikaa

Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa. Laita puhelin äänettömälle. Poista turhat merkkiäänet, värinät ja ruudulle ilmestyvät ilmoitukset. Jos haluat ottaa parin tunnin keskittymisspurtin töissä, aseta puhelin lentokonetilaan. Saat olla aivan rauhassa.

2. Vähennä väriä

Värikäs näyttö lisää älylaitteiden houkuttelevuutta ja aktivoi aivojen palkkiojärjestelmää. Säädä älypuhelimen näyttö mustavalkoiseksi. Useimmissa malleissa väriskaalaa on mahdollista muuttaa.

3. Piilota laitteet

Jos haluat oikeasi keskittyä, työnnä puhelin silmiltä piiloon tai vie se kokonaan toiseen huoneeseen. Pelkkä kännykän näkeminen voi houkuttaa tarttumaan siihen.

4. Ei puhelinta vessaan

Jos aika kuluu vessassa liian hitaasti ilman puhelinta, pyörittele vaikka hartioita tai keksi muuta pientä puuhaa.

5. Paastoa älylaitteesta ennen unta

Unohda puhelin päivän pariksi viimeiseksi tunniksi kokonaan. Parasta ja rauhoittavinta unen odottelua on lukea kirjaa, jutella sänkykaverin kanssa tai kuunnella rauhallista musiikkia.

6. Lataa käyttöä rajoittava sovellus

Älylaitteiisiin saa sovelluksia, jotka rajoittavat niillä vietettyä aikaa. Voit asettaa itsellesi esimerkiksi tietyn ajan kestävän eston nettiselaimeen. Sovellukset myös kertovat karua faktaa siitä, kuinka paljon olet notkunut somessa tai monestiko olet avannut puhelimesi päivän aikana. Hyvä sovellus kännykkään iOSille on esimerkiksi Eggzy, nettiselaimelle toimii StayFocusd.

Lähde: aivotutkija Mona Moisala ja Keskittymiskyvyn elvytysopas (Tuuma)

Tilaa Fit!

Lue myös:

4 keinoa parantaa keskittymiskykyä

7 vinkkiä: Näin lisäät arkiliikuntaa

Onko liikunta aivojumppaa? 5 parasta lajia, jotka tukevat aivojen hyvinvointia

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Fotolia