juoksukengät testissä

Juoksukengät testissä – löydä itsellesi uudet luottolenkkarit!

Testasimme kevään uutuuslenkkarit. Löydä uudet luottotossut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Villi ja värikäs: Brooks Levitate 2, 180 e

Sukkamainen lenkkari istuu jalkaan tiiviisti ja mukavasti. Lenkkari ei ole aivan kevyimmästä päästä, ja se tuntuu jalassa myös vähän kookkaalta ja kömpelöltä, mutta juoksuaskel pysyy kuitenkin kevyenä. Erittäin vaimennettu kenkä, joka sopii myös kookkaalle juoksijalle. Parhaimmillaan kovalla alustalla ja rauhallisessa menossa. Luistaa märällä asfaltilla jonkin verran. Keinomokalla vuorattu, pehmustettu kantapääosa estää akilleen kantapään rakkoja ja kannan lipsumista.

Kokeile: Haluat nauttia mukavista lenkkareista keski­pitkillä lenkeillä.

Metsämenijä: Salomon Speedcross 5, 140 e

Todella jämäkkä ja pitävä polkujuoksulenkkari, joka istuu jalkaan tiukasti. Pitää hämmästyttävän hyvin pehmeässä ja epätasaisessa maastossa. Klassikkomalli. Vaimennus tuntuu melko kevyeltä mutta kuitenkin riittävältä, varsinkin vähän pehmeämmässä maastossa. Toimii hyvin nurmikolla, soralla, hiekkatiellä ja poluilla. Pitää myös märässä maassa ja jopa lumessa. Eikä sekään haittaa, jos lenkin varrelle osuu asfalttipätkää. Quicklace-kiristysnauhoitus on yllättävän kätevä käytössä.

Kokeile: Rakastat metsäteitä tai haluat kokeilla polkujuoksua.

Peruspirkko: Saucony Triumph Iso 5, 179 e

Suuren dropin pehmeä ja kevyt juoksukenkä on parhaimmillaan kovalla alustalla, missä reippaalle vaimennukselle ja kimmoisalle pohjalle on tarvetta. Juoksu kulkee hyvin asfaltilla, mutta pohjan kuvio on tarpeeksi erottuva myös tasaiselle polulle. Tuntuu jalassa pehmeältä kuin villasukka – vaimennusta on riittävästi myös pitkähkölle matkalle. Ihanan ohut ja hengittävä päällinen joustaa melko paljon, eikä kenkää saa kiristettyä kovin napakaksi.

Kokeile: Haluat asfalttijuoksuun mukavat luottolenkkarit.

Retrotossu: Asics Roadhawk FF 2, 120 e

Kevyillä matalan dropin tossuilla jaksaa hyvin juosta ja ne jalassa on helppo vetää myös spurtteja. Lesti on leveä ja päällinen joustaa, joten kenkä istuu hyvin jalkaan. Paine jakautuu tasaisesti Everun Top-sole ja Eva+ -pohjallisen ansiosta. Lisäksi yläosa on muotoiltu jalan muodon mukaisesti ja askellus ohjautuu luonnollisesti eteenpäin. Tri Flex -ulkopohja ottaa mukavasti kontaktia maastoon, mutta kovin sileällä tai märällä pito on huonompi. Leveä malli tekee tossusta hieman vanhanaikaisen näköisen.

Kokeile: Kaipaat vakaata peruskuljetinta.

Jokapaikanhöylä: New Balance Fresh Foam Zante Pursuit, 149 e

Neutraali juoksukenkä, jonka Fresh Foam -välipohja vaimentaa loistavasti askellusta. Kenkä on suunniteltu asfaltille, mutta toimii hyvin myös juoksumatolla. Kengän muoto ohjaa eteenpäin ja lämmittelyhölkkä muuttuu kuin huomaamatta 45 minuutin ”lenkiksi”. Vaikka hengittävä HypoKnit-päällinen on sukkamainen ja kevyen tuntuinen, se tukee yllättävän hyvin jalkaa. Kevyt materiaali tekee kengästä siron näköisen. Herkullinen väri!
Kokeile: Haluat laatukengät niin toimistoon kuin juoksumatollekin.

Tiukka klassikko: Adidas Ultraboost 19, 199,95 e

Sukkamainen päällinen tuntuu aluksi hurjan tiukalta, jopa epämukavalta. Lenkillä napakka istuvuus kuitenkin palkitsee: joustoa on juuri sopivasti. Varpailla on mukava olla, mutta jalkaterät saavat riittävästi tukea. Sopivan kevyet tossut rullaavat vaivattomasti lenkillä. Vaimennus on joustava ja hämmästyttävän kimmoisa. Pehmeys ei kuitenkaan kadota kontaktia alustaan. Parhaimmillaan kovalla alustalla. Hienoja kenkiä on vaikea mieltää ihan oikeiksi juoksukengiksi.

Kokeile: Vaadit lenkkarilta juoksumukavuutta ja tyyliä.

Citydiiva: On Cloudswift, 159,95 e

Yleensä uuden kengän sisäänajo kestää useamman juoksukerran, mutta nämä mukautuvat heti jalkaan täydellisesti. Pito on liukkaillakin sisäpinnoilla hyvä ja vaikka kengän pohja ei ole erityisen siro, se tuntuu jalassa kevyeltä ja joustavalta. Juoksu rullaa parhaiten kaupunkiolosuhteissa ja kovalla alustalla, Cloud-tyynyt vaimentavat laskeutumista hyvin. Näppärät vetää jalkaan ja sukkamainen rakenne viehättää – samoin raikas väritys ja kiva design, joka kestää katseet myös arjessa.

Kokeile: Kulutat vain ­päällystettyjä teitä.

Suunnannäyttäjä: Hoka One One Mach 2, 140 e

Yksinkertaisuudessaan nerokas perustossu juoksuharrastuksen uudelleenlämmittelyyn. Turvallinen ja tukeva lenkkari niin asfaltille kuin metsäpoluillekin. Uritettu pohja ei lipsu märälläkään tiellä. Istuu jalkaan tiukasti ja kevyt mesh-päälliosa hengittää hyvin, sadekelillä tosin liiankin hyvin. Paksu, leveä ja supervaimennettu Profly-pohja antaa ensin hieman kömpelön vaikutelman, mutta juostessa mieli muuttuu. Erityisesti kantapäähän keskittyvä pehmennys on miellyttävä ja juoksu rullaa hyvin.

Kokeile: Haluat helpon startin ­harjoittelulle.

Söpöliini: Merrell All Out Crush 2, 120 e

Voimakkaasti kuvioiduissa pohjissa on hyvä pito ja sopivasti vaimennusta. Lesti on tilava ja ohut kenkäosa istuu jalanmyötäisesti. Verkkomaisen päällisen ansiosta tossuissa on hyvä ilmastointi ja ne kuivuvat nopeasti. Toisaalta kosteus pääsee helposti myös kenkiin sisälle, joten sadekelillä saa varautua litimärkiin sukkiin. Jonkin verran vaimennusta, mutta ei niin paljon, että tuntuma maastoon häviäisi. Pikkupoluilla jalka kaipaa sivuttaista tukea, mutta tasaisilla kengän notkeus tuntuu mukavalta.

Kokeile: Kaipaat hiekkateiltä ­satunnaisesti sivupoluille.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Haavena 10 kilometrin juoksu? Tällä ohjelmalla onnistut

Etsinnässä uudet juoksuvaatteet? Ota mallia Instagramin suosituimmilta juoksuvaikuttajilta!

6 x näin pääset alkuun polkujuoksussa

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Valmistajat