Metsässä juostessa maasto vaikuttaa treenin rankkuuteen.

4 syytä ihastua polkujuoksuun

Polkujuoksu on paitsi tehokas hikitreeni myös luomulääkettä stressiin.

1. Polkujuoksusta saat koko kropan treenin

Lenkkipäivän jälkeisenä aamuna ihmettelet, onko minulla tällaisiakin lihaksia? Puun juurien välissä siksakkaaminen, kivien yli hyppiminen ja oksien alta kumarteleminen tuntuvat lihaksissa aivan eri tavalla kuin monotoninen maantiejuoksu. Samalla saat tasapaino- ja ketteryystreeniä.

Toki happikalustokin on kovilla, sillä maaston muutokset jo itsessään vaikuttavat juoksuvauhtiin ja treenirasitukseen. Metsä onkin polkujuoksijan valmentaja: Mitä juurakkoisempi polku, sitä enemmän tasapaino ja esimerkiksi keskikropan lihakset saavat treeniä. Kun taas kostealla kelillä polulla on raskaampi juosta. Toisaalta, jos vastaan tulee mustikkamätäs, on ehkä pysähdyttävä maistiaisille. Rento fiilis ja luontoelämykset ovat monelle polkujuoksun juoni.

2. Metsä on lempeä terapeutti

Metsä rauhoittaa ylikuormittunutta mieltä, laskee verenpainetta ja nostaa mielialaa. Tutkimusten mukaan parin tunnin metsässä oleilu parantaa jopa elimistön puolustuskykyä bakteereja ja tulehduksia vastaan. Miksi et siis juoksisi maisemissa, joista saat tuplahyödyn: tehokkaan hikitreenin ja luomulääkettä stressiin.

Metsässä juostessa maasto vaikuttaa treenin rankkuuteen.

3. Pääset nauttimaan aistiherkuista

Käki kukkuu, puro solisee ja tuuli humisee puissa. Vihreän eri sävyt koristavat näkökenttää, kävyt pomppivat jalkojen alla ja jossain vilahtaa orava häntä vipattaen. Polkujuoksulenkki heilahtaa hetkessä, kun et keskity kilometreihin tai sykemittariin. Mikä parasta, maisemat muuttuvat vuodenajan mukaan.

4. Löydät ehkä juoksukipinän

Etkö ole yrityksistä huolimatta löytänyt vielä juoksukipinää? Metsässä villitys voi iskeä! Moni polkujuoksuun hurahtanut hehkuttaa, että metsälenkkeily on rennompaa ja leppoisampaa. Poluilla ei suoriteta, vaan aina saa kävellä tai levätä, jos siltä tuntuu. Hyvä kokemus on tärkeämpi kuin kilometrit tai aika.

Vinkki! Täältä löydät lenkkiseuraa!

Tilaa Fit!

Lue myös:

Tuija Pehkonen: Näin juoksu onnistuu lomallakin

6 x näin pääset alkuun polkujuoksussa

Else Lautala yhdistää juoksulenkkiin HIIT-treenin − hengästyminen taattu

Teksti Johanna Lätti
Kuvat Fotolia