terveelliset marjat

4 x terveelliset marjat – lisää nämä lautasellesi!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Puolukka

Mikä: 5–30 cm korkea, monivuotinen varpukasvi kasvaa kuivahkoilla, tuoreilla kankailla. Poiminta-aika on elokuun lopulla ja kestää lokakuulle.

Mitä siitä saa: Polyfenoleja, kuten antosyaania ja proantosyanidiineja, kuituja sekä C- ja E -vitamiinia ja mangaania.

Miten käytetään: Marja­keittoihin, puuroihin, uuniruokiin, leivonnaisiin ja mehuihin. Sopii myös liharuokien kanssa.

Erikoista: Tutkimukset ovat osoittaneet marjan alentavan aterianjälkeisiä insuliinipitoisuuksia, jolloin verensokerin säätelyyn tarvitaan vähemmän insuliinia.

2. Mustikka

Mikä: Matalahko kesä­vihanta varpu, jonka marjat kypsyvät useimmiten heinäkuun loppupuolella. Metsämustikan ravinto­arvot ovat pensasmustikkaa korkeammat.

Mitä siitä saa: C- ja E-vitamiinia, kuituja sekä antosyaani-polyfenoleja, joiden uskotaan ehkäisevän diabetesta, tulehduksia ja syöpää.

Miten käytetään: Sopii marjakeittoihin, leivonnaisiin, pirtelöihin, puuroihin ja mehuihin. Ja tietysti sellaisinaan nautittaviksi.

Erikoista: Kansanlääkinnässä käytetty ripulin ja keripukin hoitoon. Uudet tutkimukset ovat osoittaneet sen vähentävän matala-asteista tulehdusta.

3. Tyrni

Mikä: Oraoksainen rantojen pensas kasvaa jopa kolmimetriseksi. Marjat kerätään lokakuussa.

Mitä siitä saa: Luonnonvaraisista marjoista ravintorikkain. Se sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja, ravintokuitua sekä elimistölle hyödyllisiä rasvahappoja.

Miten käytetään: ­Soseina, hilloi­na, marja­jauheina ja mehuina. Sopii sellaisinaan puurojen tai jogurtin kanssa.

Erikoista: ­Sadassa grammassa tyrniä on saman verran C-vita­miinia kuin 10−20 ­appelsiinissa.

4. Hilla

Mikä: Monivuotinen suolla kasvava ruohokasvi, jonka maavarsi on rönsymäinen ja puutunut. Satokausi on heinä-elokuun vaihteessa.

Mitä siitä saa: Ravintokuituja, E-, C- ja A-vitamiinia sekä muun muassa ellagihappoa, jonka arvellaan hoitavan suoliston bakteeritoimintaa.

Miten sitä käytetään: Siitä valmistetaan hilloja, mehuja, keittoja ja jälkiruokia. Parhaimmillaan marjat ovat mahdollisimman vähän käsiteltyinä.

Erikoista: E-vitamiinipitoista siemenöljyä käytetään kosmetiikkatuotteissa.

Lähde: arktisetaromit.fi, martat.fi, maatiainen.fi

Tilaa Fit!

Lue myös:

Kannattaako kollageenia syödä purkista?

Aivoruokaa – Näistä ruoka-aineista aivot tykkäävät

Yhdistä oikeat raaka-aineet, saat parhaat terveyshyödyt

 

Teksti Anna Povenius
Kuvat Fotolia