1. Puolukka
Mikä: 5–30 cm korkea, monivuotinen varpukasvi kasvaa kuivahkoilla, tuoreilla kankailla. Poiminta-aika on elokuun lopulla ja kestää lokakuulle.
Mitä siitä saa: Polyfenoleja, kuten antosyaania ja proantosyanidiineja, kuituja sekä C- ja E -vitamiinia ja mangaania.
Miten käytetään: Marjakeittoihin, puuroihin, uuniruokiin, leivonnaisiin ja mehuihin. Sopii myös liharuokien kanssa.
Erikoista: Tutkimukset ovat osoittaneet marjan alentavan aterianjälkeisiä insuliinipitoisuuksia, jolloin verensokerin säätelyyn tarvitaan vähemmän insuliinia.
2. Mustikka
Mikä: Matalahko kesävihanta varpu, jonka marjat kypsyvät useimmiten heinäkuun loppupuolella. Metsämustikan ravintoarvot ovat pensasmustikkaa korkeammat.
Mitä siitä saa: C- ja E-vitamiinia, kuituja sekä antosyaani-polyfenoleja, joiden uskotaan ehkäisevän diabetesta, tulehduksia ja syöpää.
Miten käytetään: Sopii marjakeittoihin, leivonnaisiin, pirtelöihin, puuroihin ja mehuihin. Ja tietysti sellaisinaan nautittaviksi.
Erikoista: Kansanlääkinnässä käytetty ripulin ja keripukin hoitoon. Uudet tutkimukset ovat osoittaneet sen vähentävän matala-asteista tulehdusta.
3. Tyrni
Mikä: Oraoksainen rantojen pensas kasvaa jopa kolmimetriseksi. Marjat kerätään lokakuussa.
Mitä siitä saa: Luonnonvaraisista marjoista ravintorikkain. Se sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja, ravintokuitua sekä elimistölle hyödyllisiä rasvahappoja.
Miten käytetään: Soseina, hilloina, marjajauheina ja mehuina. Sopii sellaisinaan puurojen tai jogurtin kanssa.
Erikoista: Sadassa grammassa tyrniä on saman verran C-vitamiinia kuin 10−20 appelsiinissa.
4. Hilla
Mikä: Monivuotinen suolla kasvava ruohokasvi, jonka maavarsi on rönsymäinen ja puutunut. Satokausi on heinä-elokuun vaihteessa.
Mitä siitä saa: Ravintokuituja, E-, C- ja A-vitamiinia sekä muun muassa ellagihappoa, jonka arvellaan hoitavan suoliston bakteeritoimintaa.
Miten sitä käytetään: Siitä valmistetaan hilloja, mehuja, keittoja ja jälkiruokia. Parhaimmillaan marjat ovat mahdollisimman vähän käsiteltyinä.
Erikoista: E-vitamiinipitoista siemenöljyä käytetään kosmetiikkatuotteissa.
Lähde: arktisetaromit.fi, martat.fi, maatiainen.fi
Lue myös:
Kannattaako kollageenia syödä purkista?
Aivoruokaa – Näistä ruoka-aineista aivot tykkäävät
Yhdistä oikeat raaka-aineet, saat parhaat terveyshyödyt