Yhdistä oikeat raaka-aineet, saat parhaat terveyshyödyt

Kiinnostaako lihaksen kasvattaminen, flunssan välttely tai palautumisbuusti? Oikeilla raaka-aineyhdistelmillä saat perusbanaanistakin enemmän irti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Punainen liha ja parsakaali = lisää virtaa

Tiukan treenin jälkeen kuuluu olla ihan kuitti, mutta jos aina väsyttää, syypää voi olla raudanpuute. Kaikki solut tarvitsevat rautaa aineenvaihduntaansa, joten hyvistä tasoista kannattaa pitää huolta. Punainen liha on mainio raudanlähde, kasvissyöjät voivat suosia esimerkiksi lesepuuroja ja täysjyväleipää.

C­-vitamiini auttaa rautaa imeytymään, joten nakkaa rautatankkauksen kylkeen vaikka parsakaalia. Samalla varmistat, ettei väsymyksen ja velton olon taustalla ole C-­vitamiinin  kaipuu. Kunnon aterioiden syöminen jatkuvan napostelun sijaan kannattaa. Silloin verensokeri pysyy paremmin tasaisena, eivätkä sokeripiikit aiheuta kierrettä vireydestä uupumukseen.

Kaurapuuro ja mehukeitto = tehokkaammat treenit

Jos jalka ei nouse tai pallo lennä, muistelepa päivän vesitankkauksia. Pieni nestevaje voi haitata suorituskykyä yllättävän paljon. Juominen pitäisi hoitaa päivän mittaan ennen treenejä, ei vasta harjoituksen aikana.

Myös hiilihydraattipihtailu heikentää tehoja. Hiilarit ovat liikkujan polttoainetta, jotka odottavat lihaksiin varastoituneina, kunnes niitä käytetään treenitykityksessä. Kaurapuuro ja mehukeitto ovat näppärä kombo, joka sulaa mukavasti. Koska puurossa on verensokeripiikkiä tasaavia kuituja, nuupahtaminen ei yllätä ennen treenejä, vaan saat energiaa viedä harjoitukset  raivolla maaliin.

Kananmuna + banaani = enemmän lihasmassaa

Tuntuuko, että vaikka kuinka pumppaat, farkkujen takamuksessa on tyhjää? Syynä voi olla vähäinen energiansaanti. Jos syö liian vähän, keho käyttää lihasproteiinia energianlähteenä, ja massa saattaa jopa vähentyä. Useimmiten pieni proteiini­ ja hiilihydraattibuusti on paljon treenaavalle paikallaan.  Hiilarit antavat potkua voimailuun, ja proteiinit auttavat lihaksia  kehittymään.

Hiilaripaukku banaani auttaa puristamaan lihasten kasvamiseen vaadittavat viimeisetkin toistot. Kananmunasta saa proteiinin lisäksi myös leusiini­aminohappoa. Se vauhdittaa toivottua lihasproteiinisynteesiä eli lihassyitä vahvistavaa prosessia. Klassisia banaanipannareita siis!

Jugurtti + mustaherukat = parempi vastuskyky

Maltillinen liikunta parantaa vastustuskykyä, mutta liian raju ähkiminen tai liikkumattomuus lisää infektioita. Myös treenistä tai sen puutteesta koettu stressi heikentää kehon puolustusmekanismeja. Sopivan harjoittelun lisäksi ruokavaliolla voi vaikuttaa terveenä pysymiseen. Probioottien nauttiminen esimerkiksi luonnonjugurtin muodossa hätistää huonoja bakteereja ja tasapainottaa suoliston mikrobistoa.

Mustaherukoiden väriaineet toimivat antioksidantteina. Lisäksi marjat sisältävät runsaasti C­-vitamiinia, jonka uskotaan ehkäisevän flunssia. Rasittavan liikuntasuorituksen jälkeen riittävä C-­vitamiinipitoisuus elimistössä auttaa torjumaan väsymystä, joten erityisesti paljon urheilevalle vitamiinitankkauksesta voi  olla hyötyä.

Mantelit ja suolaripaus = krampit loitolle

Pohje kramppaa, pakko nousta altaasta. Tylsää! Krampit ovat urheilijoille tyypillisiä, mutta  niitä voi ehkäistä korjaamalla kehon suolatasapainoa ja magnesiumvajetta. Ravintolisää ei tarvita, sillä naisilla magnesiumin päivittäinen saantisuositus täytyy jo esimerkiksi pienellä kourallisella manteleita tai pähkinöitä. Jos olet hikoilevaa sorttia, suolaa ja vettä katoaa elimistöstä yllättävän paljon.

Erityisesti pitkissä urheilusuorituksissa suolavajetta voi korjata lisäämällä vesipulloon ripaus luonnonsuolaa. Muista myös juoda  koko pullollinen, sillä useimmiten kramppien taustalla on vähäinen nesteytys.

Siika + maito = vahvempi luusto

Heikkenevät luut eivät estä sporttista elämäntapaa jatkossakaan, jos luustosta pitää hyvää huolta. Runsas kalsiumin saanti hidastaa luuston haurastumista, ja tuttu ja perinteinen maito sisältää reippaasti hyvin imeytyvää kalsiumia. Lisäksi tarvitaan D-­vitamiinia, jotta kalsiumia imeytyy suolistosta elimistöön. Parhaita D-­vitamiinipommeja ovat rasvaiset kalat, kärkikolmikkona siika, silakka ja ahven.

Ananas ja rahka = potkua palautumiseen

Sohvalla köllöttely on ansaittua treenirutistuksen jälkeen,  mutta pelkkä himmailu ei palautumiseen riitä. Kunnon ravinto täydentää treenissä kulutettuja energiavarastoja ja takaa kehittymisen myös levossa. Hiilihydraatit tukevat palautumista täydentämällä kurnivia energiavarastoja, prodet puolestaan huhkivat proteiinisynteesin parissa. Nopea ja vaivaton palautumisniksi on hiilaripitoisen ananaksen upottaminen proteiinipommi­rahkan sekaan. Myös ananas ja soijajugurtti ovat yhdessä erinomainen kaksikko.

Asiantuntija: terveystieteiden maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti Petra Rautakallio

Lue myös:

8 juoksijan ruokapulmaa

Syö puhdasta ruokaa, älä överiterveellistä

Teksti Noora Valkila