Superfoodit, jotka takuulla tehoavat

Selvitimme, mitkä superfoodit ovat nousussa, mitkä laskussa ja mitä kannattaa syödä syysflunssan nujertamiseen.

NOUSUSSA

Kookosvesi
Luonnon oma energiajuoma, jossa on uhkea määrä kaliumia ja natriumia, kalsiumia, magnesiumia ja fosforia. Kookosveden antioksidantit ja sytokiinit buustaavat immuunijärjestelmää ja pitävät kropan nuorena.

MSM
Metyylisulfonyylimetaani on tutummalta nimeltään rikkiä, jota keho tarvitsee hiusten, kynsien, luiden ja nivelten hyvinvointiin. Valkoisen, hajuttoman ja lievästi kitkerän makuisen jauheen käyttö aloitetaan varovasti puolikkaasta teelusikallisesta, maksimissaan sitä voi nauttia ruokalusikallisen päivässä.

Välipalapatukat
Suklaalla kuorrutetut proteiinipatukat ovat niin 2015! Nyt rouskutellaan siemenistä, pähkinöistä ja marjoista puristettuja luomupötkylöitä, joiden maku viimeistellään hunajalla ja ripauksella suolaa.

LASKUSSA

Gojimarja
Villityksen aallonharjalla ratsastanut antioksidanttipitoinen vitamiinipommi on buumin häviäjä. Mainetta tahri muutaman vuoden takainen sanomalehden teettämä tutkimus, joka paljasti markkinoilla olevien gojimarjatuotteiden sisältävän raskasmetalleja. Vaikka nykyään on saatavilla torjunta-aineettomia marjoja, ei gojin menestys ole ennallaan. Makukin jakaa mielipiteet.

Jauheet raakana
Aikaisemmin joimme yökkimisen uhallakin macamme veteen sekoitettuna, mutta helppokäyttöisyys on uusi musta. Esimerkiksi maca on nyt ympätty smoothiesekoituksiin tai muihin käyttövalmiisiin tuotteisiin.

Ylieksoottisuus
Superruokabuumi kulminoitui kaukaa kuljetettuun gojimarjaan. Koska monet haluavat syödä lähellä tuotettua ruokaa, tuotteita etsitään kaukomaiden sijaan lähimetsistä ja -maatiloilta.

SYKSYN BUUSTAAJAT

Vihertuotteet
Kaikki missä on vihreää, antaa energiaa, joten vaihda iltapäiväkahvi vihersmoothieen. Muun muassa spirulinaa, chlorellaa, nokkosta, vehnänorasta ja lehtikaalia sisältävät viherjauhesekoitukset ovat täynnä kalsiumia, magnesiumia, hivenaineita sekä immuunipuolustusta buustaavia probiootteja.

Pakurikahvi
Jos kuitenkin tarvitset iltapäiväkahvisi, nauti se laadukkaana. Raakakahvipavuista paahdettu ruskea kulta saa viimeisen silauksen ravinne- ja antioksidanttipitoisesta pakurista, joka myös taittaa kahvin happamoittavaa vaikutusta.

Havupuutuotteet
Kuusenkerkkä, männynkuori ja -nila sisältävät metsien voimakkaimpia antioksidantteja. Hivenaine- ja vitamiinipitoisten kerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, mutta sitä löytyy uutteena, jauheena ja tabletteina.

KOVAT KOTIMAISET

Vehnänoras
Jo muinaissuomalaiset arvostivat idätetyn vehnänjyvän versoa, josta on löydetty yli 90 erilaista mineraalia ja kosolti vitamiineja sekä aminohappoja. Vehnänoraan lehtivihreä on todellinen superaine, sillä se edistää solujen aineenvaihduntaa, lisää hapenottokykyä ja tasapainottaa kropan happo-emässuhdetta.

Mustikka
Suomen metsissä kypsyy joka kesä noin 160 miljoonaa kiloa mustikkaa. Tuo arktinen aarre pitää sisällään hurjan määrän fenolisia yhdisteitä, eli antioksidantteja, suoliston hyvinvointia lisääviä mikrobeja, vitamiineja ja kuituja. Kolmen mustikkatäysmehudesin juomisen päivittäin on osoitettu vahvistavan vastustuskykyä.

Nokkonen
Polttelevaan pirulaiseen on pakattu enemmän C-vitamiinia kuin appelsiiniin, reilummin kalsiumia kuin maitoon ja tuhdimmin rautaa kuin pinaattiin. Se sisältää myös hivenaineita, kuten magnesiumia, kaliumia ja sinkkiä sekä vitamiineja, aminohappoja ja runsaasti lehtivihreää.