Jos ruokalautaseltasi löytyy muun muassa marjoja, rasvaisia kaloja ja pähkinöitä, aivot tykkäävät.

Aivoruokaa – Näistä ruoka-aineista aivot tykkäävät

Muun kehon tavoin pääprosessorikin palvelee meitä paremmin, kun ruokimme sitä oikein.

Niin kuin muuhunkin fyysiseen hyvinvointiin, aivojen terveyden optimoimiseen tarvitaan paitsi oikeanlaista ja riittävää liikunnallista ärsykettä, myös ravintoa, joka palvelee aivojen tarpeita.

Arvata saattaa, etteivät aivotkaan ilahdu roskaruoasta.

Se, kuinka suuri merkitys ravinnolla oikein mielen virkeydessä ja valppaudessa – sekä nykyisessä että tulevassa – onkaan, ja miten tärkeä merkitys älyllisissä toiminnoissamme ruoalla on, voi hämmästyttää.

Kokosimme tutkimustuloksista ruokien kunniataulukon, ja yllätys, yllätys: samaisten ruoka-aineiden tulisi löytyä myös terveellisesti syövän aktiiviliikkujan kauppakassista!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

6 parasta aivoruokaa

1. Marjat

Marjoissa on paljon flavonoideja, jotka suojelevat hermosoluja reaktiivisilta happiyhdisteiltä, joita muodostuu kehossa jatkuvasti kehon kuluttaessa happea. Flavonoidit edistävät myös muistia ja oppimista. Eritoten mustikan on todettu suojelevan aivoja ja pienentävän riskiä sairastua Alzheimeriin ja dementiaan.

2. Rasvaiset kalat

Kaloista muun muassa lohi ja silli sisältävät omega-3-rasvahappoja, joiden on todettu parantavan aivosolujen säilymistä ja madaltavan veren beeta-amyloiditasoa, joka puolestaan muodostaa haitallisia möykkyjä aivoissa. Rasvaiset kalat myös parantavat työmuistia ja ylipäätään tukevat aivojen kehittymistä ja tervettä toimintaa. Kasvissyöjälle hyviä omega-3:n lähteitä ovat muun muassa pellavansiemenet ja avokadot.

3. Pähkinät ja siemenet

E-vitamiini vähentää ikääntymiseen liittyvää kognitiivista rappeumaa. Se estää aivosoluja haittaavien vapaiden radikaalien toiminnan ja suojelee näin muun muassa Alzheimerin taudilta. Auringonkukansiemenissä ja mantelissa on erityisen runsaasti E-vitamiinia, ja sitä löytyy myös esimerkiksi saksanpähkinöistä, pinjansiemenistä, hasselpähkinöistä ja seesaminsiemenistä.

4. Kahvi

Kofeiinia paljon nauttivien tulokset mielen toimintakykyä mittaavista testeistä ovat paremmat kuin niiden, jotka eivät sitä juo. Kofeiinia runsaasti käyttävillä on myös todettu muita alhaisempi riski sairastua Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin.

5. Täysjyvävilja

Aivot pysyvät tasaisen virkeinä pitkin päivää, kun täysjyvävilja vapauttaa hitaaseen tahtiin glukoosia vereen. Täysjyväviljan on myös todettu parantavan verenkiertojärjestelmän kuntoa, mikä puolestaan parantaa aivojen verenkiertoa.

6. Tumma suklaa

Tumma suklaa on täynnä flavonoideja, jotka tehostavat veren virtausta aivoihin. Sen antioksidantit napsivat ympäriltään vapaita radikaaleja hidastaen aivosolujen ennenaikaista vanhenemista sekä madaltaen dementiariskiä. Tumma suklaa sisältää luontaisia stimulantteja, jotka parantavat keskittymistä. Ja kuten kaikki suklaan ystävät tietävät, se on myös varsin tehokas mielialan kohentaja.

Lue myös:

5 kalaa, jotka tarvitset ruokavalioosi

Parhaat siemenet, joita kannattaa syödä säännöllisesti

Teksti Maria Selin