healthy eating concept

Ateriamalli auttaa alkuun: Näin paino pysyy kurissa

Fitin ateriamalli tähtää maltilliseen painonlaskuun. Esimerkkiruokavalio keskittyy säännöllisyyteen ja monipuolisuuteen. Nälkää ei tarvitse nähdä!

Ateriamalli auttaa alkuun, kun lähdet korjaamaan syömistottumuksiasi. Maltilliseen painonlaskuun tähtäävä noin 2 000 kalorin esimerkkiruokavalio sisältää noin 100 grammaa proteiinia päivää kohden. Ruokailumalli on suunniteltu noin 65-kiloiselle, 3−4 kertaa viikossa reippaasti liikkuvalle, istumatyötä tekevälle naiselle.

Muista nämä, kun otat ateriamallin käyttöön

  • Pyri syömään ohjeistuksen mukaan. 1−2 päivänä viikossa voi myös herkutella kohtuullisesti. Pyri syömään säännöllisesti 3–4 tunnin välein.
  • Vuorotyöläinen: sovella aikataulutusta erityisesti yövuorojen kohdalla itselle sopivaksi, mutta aterioi enintään 5 tunnin välein (pois lukien uniaika päivällä).
  • Valitse vapaasti ateriaehdotusten välillä, myös lounaan ja päivällisen paikkaa voi vaihtaa. Muista maustaa ruokia mielesi mukaan. Kanan lisäksi voit kokeilla myös kalkkunaa, porsaan suikaletta tai kasviperäisiä proteiinilähteitä, kuten nyhtökauraa, tofua tai härkistä.
  • Jos keitossa on vain vähän proteiinia tai syöt kasvissosekeiton, lisää annokseen raejuustoa, kikherneitä tai 1–2 viipaletta leikkelettä leivälle turvaamaan proteiinin saantia.
  • Lisää vapaasti kasviksia, ohjeessa niitä on vain minimimäärä. Lisuke­kasviksina voit kokeilla esimerkiksi kurkkua, suippopaprikaa tai tomaattia.
  • Valitse naposteluun esimerkiksi pensasmustikoita, kirsikkatomaatteja tai miniporkkanoita.
  • Lisäksi voit juoda teetä, kahvia, ­kivennäisvettä ja vettä. Kevytlimonadejakin voi juoda pienen pullollisen päivässä. Jos pidät maidosta, voit juoda listan lisäksi 1−2 lasillista maitoa tai piimää päivässä. Muutoin lisää 500 mg:n kalsiumvalmiste ruokavalioosi.

Viikon ateriamalli

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maanantai

Aamupala

2 dl rahkaa, 1 banaani, 1 rkl lesettä ja 0,5 dl mysliä.

Lounas

4 dl jauheliha- tai kanakeittoa, 1 viipale ruis- tai kauraleipää, 1 tl 60 % margariinia, 1−2 kourallista tuoreita kasviksia ja 2 tl öljyä.

Välipala

Pieni kourallinen pähkinöitä, 2 dl jogurttia ja 1 hedelmä.

Päivällinen

3 dl kinkkukiusausta, 1−2 isoa kourallista lämpimiä kasviksia ja 1 lasi maitoa tai piimää.

Iltapala

2 viipaletta leipää, 2 tl 60% margariinia, kasviksia leivän päälle, 1 hedelmä ja keitetty kananmuna.

Tiistai

Aamupala

2 viipaletta leipää, 2 tl 60% margariinia, 2 siivua juustoa ja 1 kananmuna.

Lounas

Kasvismunakas (2,5 dl kasviksia, 2 munaa, 3 rkl maitoa, 1 tl öljyä), 2 dl vihersekasalaattia ja 1 lasi maitoa tai piimää.

Välipala

2 dl jogurttia, 0,5 dl kauramuroja ja 1 mandariini.

Päivällinen

1,5 dl riisi-kauraseosta, 1,5 dl kanakastiketta, 2,5 dl wokkivihanneksia, 1 viipale leipää ja 1 tl 60% margariinia.

Iltapala

2-3 ruisnäkkäriä, 3 tl 60% margariinia, 2 viipaletta hunaja- tai verkkomelonia ja teetä.

Keskiviikko

Aamupala

Puuroa (1,5 dl kaurahiutaleita, 2 dl maitoa), 0,5 dl raejuustoa ja 1 dl marjoja

Lounas

3,5 dl salaattiaineksia, 100 g tonnikalaa tai 100 g kanaa, 2−3 tl öljypitoista salaatinkastiketta, 1 viipale leipää ja 1 tl 60% margariinia

Välipala

2 viipaletta leipää, 2 tl 60% margariinia, 2 siivua kalkkunaleikkelettä ja 1 omena.

Päivällinen

200 g uunijuureksia, 1 tl öljyä juuresten päälle, 100 g uunilohta, 1,5 dl perunasosetta ja 1 lasi maitoa tai piimää.

Iltapala

1 siemennäkkileipä, 1 tl 60% margariinia, 1,5 dl jogurttia, 1 banaani ja 1 rkl ruislesettä.

Torstai

Aamupala

Tuorepuuroa (1 dl kaurahiutaleita, 2 dl pakastemarjoja, 1 rkl kauraleseitä, 1,5 dl maustamatonta jogurttia).

Lounas

4 dl kasvissosekeittoa, 1 dl raejuustoa, 2 rkl siemeniä, 2 viipaletta leipää, 2 tl 60% margariinia, 1−2 kourallista lämpimiä kasviksia.

Välipala

1 viipale leipää, 1 rkl hummusta, paprikaa, 1 mandariini ja 2 dl maustamatonta jogurttia.

Päivällinen

3 dl makaronilaatikkoa, 1-2 isoa kourallista tuoreita kasviksia, 2 tl öljyä ja 1 lasi maitoa tai piimää.

Iltapala

2 viipaletta ruisrouhe­sämpylää, 2 tl 60% margariinia, 2 viipaletta kinkkuleikkelettä, kurkkua ja smoothie (0,5 banaani, 1,5 dl maitoa, 1,5 dl marjoja).

Perjantai

Aamupala

2 kauranäkkäriä, 0,5 avokado ja 1 kananmuna.

Lounas

2 viipaletta ruisleipää, 2 tl 60% margariinia, salaatinlehtiä, 100 g lämminsavulohta ja 1 tomaatti.

Välipala

1 proteiinijuoma, 1 banaani ja 1 välipalapatukka.

Päivällinen

150 g lohkoperunoita, 2 dl tomaattista härkiskastiketta, 1,5 dl porkkanaraastetta, 2 tl öljyistä salaatinkastiketta, 1 viipale leipää ja 1 tl 60% margariinia.

Iltapala

Ruispuuroa (1,5 dl ruishiutaleita, 2 dl maitoa) ja 1 dl marjoja.

Taulukon ovat suunnitelleet ravitsemus­terapeutti Kirsi Englund ja ravitsemusterapeuttiopiskelija Kaisa Jäntti

Lue myös:

Lisää puhtia treeneihin − valitse välipala oikein

Noora Löfgren: Laihduin 50 kiloa, kun aloin syödä

Mitä toimistotyöläisen kannattaa päivän aikana syödä?

Teksti Jenna Parmala
Kuvat Adobe