Unohda jäävuorisalaatti ja saat helposti lounassalaattiin lisää vitamiineja ja makua. Valitsimme 7 kokeilemisen arvoista salaattilajiketta.
Jäävuorisalaattia, tomaattia ja kurkkua − siinäkö lounassalaattisi pohja? Yritetään uudestaan! Valitsimme seitsemän salaattilajiketta, joiden avulla saat vaihtelua perussalaattiin. Samalla vitamiinipitoisuudet pomppaavat uusiin lukemiin.
Punasalaatti
Punasalaatti eli punasikuri on pirteä ilmestys vihreiden lajitovereiden seurassa. Punasalaattia on sekä pitkulaisena että kerämäisenä. Jälkimmäisestä saa hauskoja kulhoja, joihin salaatin tai muun ruoan voi asetella tarjolle. Entä maku sitten? Potkua löytyy. Maku on vahva, jopa kitkerä. Punasalaattia kannattaakin yhdistää miedompiin lajikkeisiin
Punainen salanova
Muhkeaa kukkakimppua muistuttava punainen salanova on raikkaanmakuinen. Sen lehdet ovat väriltään punavihreät. Salanovaa suositellaan esimerkiksi kana-, kala- ja juustosalaatteihin. Se kestää myös kuumennusta, joka lisää käyttömahdollisuuksia
Lollo rosso
Lollo rosson tunnistaa kerämäisestä muodosta ja kihartuvista lehdistä, joiden uloimmat osat ovat tummanpunaiset. Lollo rosso on lähellä amerikansalaattia: maku on mieto ja lehdet pehmeitä. Kyseessä on monipuolinen salaatti, joka käy moneen menoon ja maistuu yleensä “helppoutensa” vuoksi kaikille.
Roomansalaatti
Tämä pitkulalehti on tuttu caesarsalaatista ja sitä kutsutaan myös romaineksi ja sidesalaatiksi. Hyvin säilyvä roomansalaatti on kiva vaihtoehto, sillä sen paksuhkot lehdet tuovat paitsi makeutta ja meheyttä myös rapsakkuutta salaattiin. Romaine kestää hellää kuumennusta, joten sitä voi hyödyntää myös vaikkapa wokeissa.
Pinaatti
Pinaatissa on poweria, mutta ei ihan siinä määrin kuin Kippari-Kalle luuli. Hauis ei kasva patille, vaikka ahmisit pinaattia päivittäin. Sen sijaan saat rautaa, kaliumia sekä A-ryhmän vitamiineja ja K-vitamiinia. Lempeämmän ja pehmeämmän makuinen lajike on babypinaatti. Pinaatinlehtiä on kätevä surauttaa myös smoothien joukkoon.
Lehtikaali
Käkkärälehtinen lehtikaali oli pari vuotta sitten trendikasvis, eikä ihme, sillä sitä pidetään yhtenä terveellisimmistä ruoka-aineista. Tymäkkää tavaraa se onkin sisältäen kaikista lehtikasveista eniten B2- ja K-vitamiinia. C-vitamiinia siinä on jopa kolminkertainen määrä appelsiiniin verrattuna. Kuitupitoisessa lehtikaalissa on myös muun muassa rautaa, kalsiumia ja magnesiumia. 35 prosenttia sen energiasisällöstä on proteiinia, joten se on kasvissyöjien suosiossa. Lehtikaali kannattaa ryöpätä tai paistaa, raakana se voi olla turhan puisevaa. Myös sitkeä lehtiruoti on hyvä poistaa.
Tammenlehtisalaatti
Tammenlehteen on helppo tehdä tuttavuutta, sillä se on miedonmakuinen, pehmeälehtinen ja vielä kivannäköinenkin. Jos olet tottunut napsimaan heviosastolta aina jäävuorisalaattia ostoskoriisi, kokeile välillä tammenlehteä. Se sopii perussalaatiksi ja säilyy hyvin. Tammenlehtisalaattia on sekä vihreä- että punalehtisenä.