salaattilajit
Älä hätäänny salaattihyllyllä. Lajikkeita vaihtelemalla monipuolistat ruokavaliotasi.

Tunnetko salaattilajit? 7 kokeilemisen arvoista salaattia

Unohda jäävuorisalaatti ja saat helposti lounassalaattiin lisää vitamiineja ja makua. Valitsimme 7 kokeilemisen arvoista salaattilajiketta.

Jäävuorisalaattia, tomaattia ja kurkkua − siinäkö lounassalaattisi pohja? Yritetään uudestaan! Valitsimme seitsemän salaattilajiketta, joiden avulla saat vaihtelua perussalaattiin. Samalla vitamiinipitoisuudet pomppaavat uusiin lukemiin.

1
punasalaatti

Punasalaatti

Punasalaatti eli punasikuri on pirteä ilmestys vihreiden lajitovereiden seurassa. Puna­salaattia on sekä pitkulaisena että kerämäisenä. Jälkimmäisestä saa hauskoja kulhoja, joihin salaatin tai muun ruoan voi asetella tarjolle. Entä maku sitten? Potkua löytyy. Maku on vahva, jopa kitkerä. Punasalaattia kannattaakin yhdistää miedompiin lajikkeisiin

2

Punainen salanova

Muhkeaa kukkakimppua muistuttava punainen salanova on raikkaanmakuinen. Sen lehdet ovat väriltään punavihreät. Salanovaa suositellaan esimerkiksi kana-, kala- ja juusto­salaatteihin. Se kestää myös kuumennusta, joka lisää käyttömahdollisuuksia

3

Lollo rosso

Lollo rosson tunnistaa kerämäisestä muodosta ja kihartuvista lehdistä, joiden uloimmat osat ovat tummanpunaiset. Lollo rosso on lähellä amerikan­salaattia: maku on mieto ja lehdet pehmeitä. Kyseessä on moni­puolinen salaatti, joka käy moneen menoon ja maistuu yleensä “helppoutensa” vuoksi kaikille.

4
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Roomansalaatti

Tämä pitkulalehti on tuttu caesarsalaatista ja sitä kutsutaan myös romaineksi ja sidesalaatiksi. Hyvin säilyvä roomansalaatti on kiva vaihtoehto, sillä sen paksuhkot lehdet tuovat paitsi makeutta ja meheyttä myös rapsakkuutta salaattiin. Romaine kestää hellää kuumennusta, joten sitä voi hyödyntää myös vaikkapa wokeissa.

5
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pinaatti

Pinaatissa on poweria, mutta ei ihan siinä määrin kuin Kippari-Kalle luuli. Hauis ei kasva patille, vaikka ahmisit pinaattia päivittäin. Sen sijaan saat rautaa, kaliumia sekä A-ryhmän vitamiineja ja K-vitamiinia. Lempeämmän ja pehmeämmän makuinen lajike on babypinaatti. Pinaatinlehtiä on kätevä surauttaa myös smoothien joukkoon.

 

6
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lehtikaali

Käkkärälehtinen lehtikaali oli pari vuotta sitten trendikasvis, eikä ihme, sillä sitä pidetään yhtenä terveellisimmistä ruoka-aineista. Tymäkkää tavaraa se onkin sisältäen kaikista lehtikasveista eniten B2- ja K-vitamiinia. C-vitamiinia siinä on jopa kolminkertainen määrä appelsiiniin verrattuna. Kuitupitoisessa lehtikaalissa on myös muun muassa rautaa, kalsiumia ja magnesiumia. 35 prosenttia sen energiasisällöstä on proteiinia, joten se on kasvissyöjien suosiossa. Lehtikaali kannattaa ryöpätä tai paistaa, raakana se voi olla turhan puisevaa. Myös sitkeä lehtiruoti on hyvä poistaa.

 

7
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tammenlehtisalaatti

Tammenlehteen on helppo tehdä tuttavuutta, sillä se on miedonmakuinen, pehmeälehtinen ja vielä kivannäköinenkin. Jos olet tottunut napsimaan heviosastolta aina jäävuorisalaattia ostoskoriisi, kokeile välillä tammenlehteä. Se sopii perussalaatiksi ja säilyy hyvin. Tammenlehtisalaattia on sekä vihreä- että punalehtisenä.

 

Teksti Johanna Lätti
Kuvat Fotolia