Monipuoliset pähkinät sopivat salaatteihin, jälkiruokiin tai vaikka naposteltavaksi sellaisinaan.
Cashewpähkinä
Mikä: Cashewpähkinä on cashew-hedelmän pohjassa oleva siemen. Myös hedelmä on syötävä, mutta sitä kasvatetaan lähinnä pähkinän vuoksi.
Mitä siitä saa: Hyvää rasvaa, proteiinia, K-vitamiinia, kuparia, magnesiumia, fosforia ja antioksidantteja.
Miten käytetään: Salaateissa, wokeissa ym. Kokeile cashew-voita: surrauta muutama ruokalusikka öljyä ja 5 dl pähkinöitä tehosekoittimessa tahnaksi.
Erikoista: Pähkinän hintaa nostaa sen käsittely. Erittäin kova kuori täytyy poistaa kuuman höyryn avulla.
Saksanpähkinä
Mikä: Jalopähkinöihin kuuluva saksanpähkinä kasvaa puussa, jota käytetään myös huonekalumateriaalina. Suurin osa aivonnäköisistä pähkinöistä kasvatetaan Kaliforniassa.
Mitä siitä saa: Kuituja, omega-3-rasvahappoja, mangaania, kuparia, magnesiumia ja B-vitamiinia.
Miten käytetään: Sellaisenaan, salaateissa, leivonnaisissa, pastan tai puuron seassa.
Erikoista: Eltaantuvat nopeasti, parhaiten säilyvät jääkaapissa.
Macadamiapähkinä
Mikä: Australialaisessa macadamiapuussa kasvava pähkinä. Macadamia on pähkinöiden rasvaisimmasta päästä, mikä tekee siitä miedon kermaisen.
Mitä siitä saa: Hyvää rasvaa, magnesiumia, kaliumia.
Miten käytetään: Sellaisenaan, leivissä, leivonnaisissa. Toimivat erityisen hyvin makeissa leipomuksissa tai vaikka suklaaseen upotettuna.
Erikoista: Kalleimpia pähkinälajikkeita.
Hasselpähkinä
Mikä: Hasselpähkinäpensaan pähkinä, joka kasvaa pohjoisissa oloissa – myös Suomessa kotipuutarhurit voivat sitä kasvattaa. Hasselpähkinä-nimellä myydään sekä euroopanpähkinäpensaan että isopähkinäpensaan pähkinöitä, jotka ovat vähän eri muotoisia.
Mitä siitä saa: Hyvää rasvaa, E-vitamiinia, kuitua, mangaania, kuparia, magnesiumia, antioksidantteja.
Miten käytetään: Salaateissa, leivonnaisissa, leivissä, puurossa, myslissä. Myydään myös rouheena.
Erikoista: Käytettiin aiemmin rohtona eri sairauksiin.
Lähteet Superruokaa – maailman terveellisimpiä ruoka-aineita (Tammi), meira.fi ja nuthealth.org
Lue myös:
Näin syntyy ravitseva salaatti – 5 kohdan muistilista