pähkinät

Proteiinia, hyviä rasvoja ja vitamiineja – 4 pähkinää, jotka kannattaa lisätä ruokavalioon

Monipuoliset pähkinät sopivat salaatteihin, jälkiruokiin tai vaikka naposteltavaksi sellaisinaan.

Cashew­pähkinä

Mikä: Cashewpähkinä on cashew-hedelmän pohjassa oleva siemen. Myös hedelmä on syötävä, mutta sitä kasvatetaan lähinnä pähkinän vuoksi.

Mitä siitä saa: Hyvää rasvaa, proteiinia, K-vitamiinia, kuparia, magnesiumia, fosforia ja antioksidantteja.

Miten käytetään: Salaateissa, wokeissa ym. Kokeile cashew-voita: surrauta muutama ruokalusikka öljyä ja 5 dl pähkinöitä tehosekoittimessa tahnaksi.

Erikoista: Pähkinän hintaa nostaa sen käsittely. Erittäin kova kuori täytyy poistaa kuuman höyryn avulla.

Saksan­pähkinä

Mikä: Jalopähkinöihin kuuluva saksanpähkinä kasvaa puussa, jota käytetään myös huonekalumateriaalina. Suurin osa aivonnäköisistä pähkinöistä kasvatetaan Kaliforniassa.

Mitä siitä saa: Kuituja, omega-3-rasvahappoja, mangaania, kuparia, magnesiumia ja B-vitamiinia.

Miten käytetään: Sellaisenaan, salaateissa, leivonnaisissa, pastan tai puuron seassa.

Erikoista: Eltaantuvat nopeasti, parhaiten säilyvät jääkaapissa.

Macadamiapähkinä

Mikä: Australialaisessa ­macadamiapuussa kasvava pähkinä. Macadamia on pähkinöiden rasvaisimmasta päästä, mikä tekee siitä miedon kermaisen.

Mitä siitä saa: Hyvää rasvaa, magnesiumia, kaliumia.

Miten käytetään: Sellaisenaan, leivissä, leivonnaisissa. Toimivat erityisen hyvin makeissa leipomuksissa tai vaikka suklaaseen ­upotettuna.

Erikoista: Kalleimpia pähkinä­lajikkeita.

Hassel­pähkinä

Mikä: Hasselpähkinä­pensaan pähkinä, joka kasvaa pohjoisissa oloissa – myös Suomessa kotipuutarhurit voivat sitä kasvattaa. Hasselpähkinä-nimellä myydään sekä euroopan­pähkinäpensaan että isopähkinäpensaan pähkinöitä, jotka ovat vähän eri ­muotoisia.

Mitä siitä saa: Hyvää rasvaa, E-vitamiinia, kuitua, mangaania, kuparia, magnesiumia, antioksidantteja.

Miten käytetään: Salaateissa, leivonnaisissa, leivissä, puurossa, myslissä. Myydään myös rouheena.

Erikoista: Käytettiin aiemmin rohtona eri sairauksiin.

Lähteet Superruokaa – maailman terveellisimpiä ruoka-aineita (Tammi), meira.fi ja nuthealth.org

Tilaa Fit!

Lue myös:

Näin syntyy ravitseva salaatti – 5 kohdan muistilista

Energiapallot viikunasta ja saksanpähkinästä

8 viikon ruokaohjelma painonpudottajalle

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Fotolia