4 harhaluuloa ateriarytmistä

”Syö kuudesti päivässä, niin laihdut.” Puppua! Tiesitkö, että nämä uskomukset ateriarytmistä ovat potaskaa?

”Kun syö usein, laihtuu tehokkaammin”

Tarua. Laihtumiseen vaikuttaa päivittäinen kalorimäärä, ei ateriamäärä. Laihdut saman verran, söit sitten päivän kalorimääräsi yhdellä tai yhdeksällä aterialla. Jos olet onnistunut hoikistumaan kolmella aterialla päivässä ja kilot tuntuvat pysyvän poissa, jatka ihmeessä samalla linjalla! Jos taas sorrut iltaisin herkutteluihin ja jatkuvaan jääkaapilla ravaamiseen, voi ateriarytmin tihentäminen auttaa sinua laihtumaan tehokkaammin.

 

”Syö kuusi ateriaa päivässä, jottei aiheenvaihduntasi hidastu”

Tarua. Ruokailu kiihdyttää hieman aineenvaihduntaa. Tätä kutsutaan ruuan lämpövaikutukseksi. Aterian jälkeen elimistö käsittelee ja pilkkoo syötyä ruokaa. Siksi kaloreita kuluu enemmän ruokailun jälkeen. Lämpövaikutus riippuu kuitenkin enemmän päivän aikana syödyn ruuan kokonaismäärästä – ei siitä, puputatko rahkaa ja välipalapatukoita parin tunnin välein. Pari kolme ateriaa päivässä näyttää aiheuttavan aivan yhtä suuren kalorinkulutuksen kuin kuusi tai seitsemän ateriaa päivässä. Aineenvaihdunta hidastuu vasta, jos syöminen jää väliin yli vuorokauden ajaksi tai energiansaanti on hyvin vähäistä pitkän aikaa. Varmista siis, että saat päivän aikana riittävästi murua rinnan alle kulutukseesi nähden. Jos sinulle sopii napata tämä kalorimäärä kolmesta ateriasta, aineenvaihduntasi voi vallan hyvin!

 

”Iltasyöminen lihottaa”

Tarua. Onneksi suurin osa liikkujista on unohtanut tämän höpötyksen. Monella treenit ajoittuvat yleensä iltaan, ja niiden jälkeen pitää syödä, sillä liikunnan jälkeen kroppa huutaa ravintoaineita palauttamaan kehoa. Iltasyöminen on liikkujalle ehdoton juttu, vaikka treenit päättyisivät sitten vaikka kymmeneltä. Hiilihydraattejakaan ei tarvitse erityisesti vältellä illan aterioilla – voit siis syödä iltapalaksi muutakin kuin tonnikalaa ja kurkkua. Hiilaripitoisen aterian syöminen illan aterioilla näyttää jopa laihduttavan ja parantavan sokeriaineenvaihduntaa tehokkaammin kuin hiilareiden jakaminen pitkin päivää.

 

”Välipalarahka jäi taas kotiin, lihakset häviävät!”

Totta ja tarua. Jos treenaat kovaa ja yrität samalla sulatella kropasta rasvaa, tiheä ateriarytmi, eli esimerkiksi kuusi kertaa päivässä, saattaa auttaa lihasmassan säilyttämisessä. Mutta tässäkin tapauksessa proteiinin määrä on tärkeämpää kuin tiheä ateriarytmi. Kuntoilijat, jotka eivät treenaa huikean paljon, selviävät hyvin lounaan proteiineilla päivälliseen asti. Kroppa ei heti ala nakertaa rakennusaineita lihaksista tai keskeytä lihasten palautumista. Kehittymisen kannalta on tärkeämpää, että proteiinia ja energiaa saadaan ennen ja jälkeen treenin. Jos syöt vain 3–4 kertaa päivässä, varmista, että saat aterialla 30–40 grammaa proteiinia. Kokonaismäärä on siis tärkeä asia. Jos hoidat tankkaavan ja palauttavan aterian kunnialla, sinun ei tarvitse huolestua palautumisesta ja lihasten kehittymisestä. Jos harjoittelusi on äärimmäisen rankkaa, voit saada pientä lisähyötyä, jos jaat kalorit ja proteiinit viidelle kuudelle aterialle.