hikoilu ja finnit

”Hikoilu aiheuttaa finnejä” ja 5 muuta yllättävää kauneusmyyttiä

Hiki saa finnit kukkimaan, atoopikko ei saa urheilla ja meikit naamassa treenaaminen on ihosynti numero yksi. Liikunnan vaikutuksesta ihoon on monia huhuja. Selvitimme mitkä niistä ovat totta ja mitkä tarua.

1. Hikoilu saa finnit ­kukkimaan.

TARUA.

Hikoilu ei aiheuta finnejä, mutta jos kasvoillasi on paksu kerros liian rasvaista meikki- tai kosteusvoidetta, voi se yhdessä hien kanssa aiheuttaa näppyjä. Jos ihosi on huonossa kunnossa, on luonnollista, että haluat peittää sen meikillä myös liikkuessasi. Liikunta ja lämpö kuitenkin avaavat ihohuokoset, jolloin epäpuhtaudet pääsevät sisään. Kasvot kannattaakin pestä ennen treeniä tai ainakin pian sen jälkeen.

Rasvainen meikkivoide voi yhdessä hien kanssa aiheuttaa näppyjä iholle.

Jos sinulla on salilla päälläsi tiivis vaatetus ja kehosi hankaa treenatessa penkkejä tai laitteita vasten, se voi pahentaa erilaisia näppyvaivoja kropan iholla: aknea, karvatupehtulehduksia ja tali-ihottumaa. Ehkäiset näitä ongelmia, kun peset treenivaatteesi ja -pyyhkeesi usein.

2. Atoopikko tai psoriaatikko ei saa harrastaa ­hikiliikuntaa, koska hiki ­ärsyttää ihoa.

TARUA.

Saat liikkua ja hikoilla, vaikka sinulla olisi ihosairaus. Ennen saatettiin sanoa, ettei atoopikon kannata harrastaa hikiliikuntaa, sillä hikoilu voi pahentaa ihottumaa. Nykyään hoitomenetelmät ovat kehittyneet ja iho pyritään hoitamaan siihen kuntoon, että liikunta tuntuu hyvältä. Sitä paitsi ihosairaudesta kärsivä voi paremmin, kun hän syö, liikkuu ja nukkuu hyvin.

Pese hiki pois heti treenin jälkeen, jotta se ei jää ärsyttämään ihoa.

Jos sinulla on atooppista ihottumaa tai ihopsoriasis, valitse treeneihin vaatteet, jotka eivät kiristä tai haudo ihoa ja joiden materiaali ei ärsytä. Viileillä keleillä atoopikon kannattaa valita villan sijaan joku muu lämmittävä kerrasto, sillä villan karkeat kuidut raapivat herkkää hipiää. Pese hiki pois heti treenin jälkeen, jotta se ei jää ärsyttämään ihoa. Nopea, haalea suihku riittää. Älä hankaa ihoa. Saippuaa saa käyttää, mutta koko vartaloa ei tarvitse saippuoida. Jos ihosi on kuiva, rasvaa se heti suihkun jälkeen kosteus­voiteella.

3. Liikunta saa ihon hehkumaan.

TOTTA.

Liikunta tehostaa ihon mikroverenkiertoa, jolloin iho saa enemmän sen hyvinvoinnille elintärkeitä ravintoaineita ja happea. Tehostunut verenkierto myös huuhtelee iholta solujätettä, vapaita radikaaleja ja ilmansaasteita, eli puhdistaa ja uudistaa ihoa sisäisesti. Joskus liikunnan aloittaminen pitkän tauon jälkeen saattaa aiheuttaa iholle aluksi epäpuhtauksia, kun aineenvaihdunnan tehostuessa solun kuona-aineet lähtevät liikkeelle ja puskevat ihon pintakerroksiin. Vaiva on kuitenkin yleensä hetkellinen, sillä kuona-aineiden poistuttua iho alkaa toimia paremmin ja alkaa hehkua.

4. Paljon ulkona urheilevien iho rypistyy nopeammin kuin sisällä treenaavien.

TOTTA.

Jos liikut paljon ulkona, etkä suojaudu auringon ultraviolettisäteilyltä, ihosi voi rypistyä nopeammin. UV-säteily vaurioittaa ihoa ja aiheuttaa ikääntymisen merkkejä. Se vahingoittaa ihon elastaani- ja kollageenisäikeitä, jolloin ihoon ilmestyy ennenaikaisesti ryppyjä ja uurteita. Verisuonetkin näkyvät aiempaa paremmin ohentuneen ihon läpi.

UV-säteily aiheuttaa myös ihon palamista ja lisää ihosyöpäriskiä. Ihosyövät lisääntyvät Suomessa koko ajan, ja suurin osa niistä johtuu UV-säteilystä.

Jos liikut paljon ulkona, suojaa itsesi auringolta vaatteilla, päähineellä, aurinkolaseilla ja aurinkosuojavoiteella, jonka suojakerroin on vähintään 30. Älä pihistele voiteen kanssa. Moni käyttää sitä liian vähän, ja silloin kolmenkympin suojakertoimella varustetun voiteen todellinen suojakerroin voi olla alle 10.

5. Liikunta ­pitää ihon ­nuorekkaana.

TOTTA.

Tehostunut verenkierto sekä toimiva aineenvaihdunta tuovat iholle tärkeitä antioksidantteja ja ruokkivat ihosolujen mitokondrioita, jotka tuottavat soluille energiaa. Elinvoimaiset mitokondriot tekevät ihosta vahvemman, jollon se pystyy paremmin suojautumaan esimerkiksi UV-säteitä vastaan. Hyvinvoiva ja terve iho näyttää nuorekkaalta.

6. Lepo tekee iholle hyvää

TOTTA.

Iho toimii eri tavalla hereillä ollessa ja levossa. Päivällä iho keskittyy puolustautumaan ulkoisia haittatekijöitä kuten UV-säteitä ja ilmansaasteita vastaan. Yöllä iho korjaa soluvaurioita ja rakentaa kollageenia. Siksi päivä- ja yövoiteissa on erilaiset vaikuttaja-aineet.

Säännöllinen liikunta parantaa yöunien laatua, jolloin ihokin saa levätä sekä uudistua kunnolla. Hyvät yöunet ehkäisevät ryppyjen ja pigmenttiläiskien muodostumista.

Asiantuntijoina ihotautien erikois­lääkäri Maarit Vaalamo ja pHFormula-ihonhoitosarjan tuotepäällikkö ja kouluttaja, estenomi, Veera Ketola

Tilaa Fit!

Lue myös:

Saako meikit kasvoilla treenata? Yhdistä hikoilu ja ihonhoitorutiinit näin

Vaivaako akne? Täsmähoito auttaa iho-ongelmiin

Epätasainen iho, kiiltelevä nenä tai tummat silmänaluset? 5 ratkaisua meikkipohjan ongelmiin

 

 

Teksti Jenni Kleemola
Kuvat Fotolia