Sokeri, alkoholi ja transrasvat eivät tee aivoille hyvää. Lue, mitkä muut ruoat ovat aivoille haitallisia.
Sokeri ja makeutusaineet
Sokeri ei ole herkkua aivoille. Liiallinen makean puputtaminen kasvattaa kakkostyypin diabetekseen sairastumisen riskiä, ja sen myötä myös Alzheimerin taudin riski kasvaa. Joissakin tutkimuksissa runsassokerisen ruokavalion havaittiin heikentävän myös muistin toimintaa ja uusien neuronien syntymistä.
Sokeri ei kuitenkaan ole ainoa mahdollisesti haitallinen makeuttaja. Maissisiirappi eli glukoosi-fruktoosisiirappi toimii monen sokerisen juoman makeuttajana. Siitä puolet on fruktoosia, jolla on havaittu olevan yhteys ylipainoon, korkeaan verenpaineeseen ja kohonneisiin veren rasva-arvoihin.
EU:n hyväksymiä keinomakeuttajia löytyy lähes pariakymmentä erilaista. Tutkimukset vakuuttavat, että kohtuullisissa määrin nautittuina ne eivät ole vahingollisia. Makeuttajien jatkuvalla käytöllä saattaa kuitenkin olla seurauksia: aivot oppivat yhdistämään makeuden kalorittomuuteen ja vaatimaan lisää ruokaa.
Jalostetut hiilihydraatit
Ruoat, kuten vaalea leipä, sokeroidut murot ja valkoinen pasta ja riisi luetaan jalostettuihin, siis puhdistettuihin hiilihydraatteihin. Sokerin tavoin ne saavat verensokerin nopeasti ylös ja nostavat myös veren insuliinitasoa.
Suurissa määrissä nautittuna jalostetut hiilarit aiheuttavat elimistölle glykeemisen kuorman, jolla on havaittu olevan yhteys aivojen heikentyneeseen toimintaan.
Transrasvat
Transrasvat ovat kahdentyyppistä sakkia. Rasvoja voi valmistaa teollisesti, mutta niitä esiintyy myös luontaisesti esimerkiksi liha- ja maitotuotteissa. Keinotekoista transrasvaa löytyy tyypillisimmin margariinista, valmisleivonnaisista sekä grillatuista ja uppopaistetuista ruoista.
Terveellisyyden kannalta on ei ole väliä, kumpaan ryhmään transrasva kuuluu, vaan olennaista on tämä: runsaasti transrasvoja kuluttavilla ihmisillä on havaittu suurempi riski sairastua Alzheimerin tautiin. Transrasva vaikeuttaa aivojen neuronien keskeistä kommunikointia. Myös yhteys masennukseen on löydetty.
Prosessoitu ruoka
Vaikka lähes kaikki syömämme ruoka onkin prosessoitua, siis jollain tavalla valmistettua, on prosessointitavoissa ja ruokaan lisätyissä aineissa suuria eroja. Yksinkertaisimmillaan prosessointi tarkoittaa mitä tahansa käsittelyä – vaikka tomaatin pilkkomista tai perunoiden keittämistä.
Perusterveellisistä aineksista voi kuitenkin jalostaa elimistölle epäsuotuisia, ihan vaikka lisäämällä tomaatista tehtyyn ketsuppiin reilusti suolaa ja sokeria. Tai uppopaistamalla ja suolaamalla perunasta ranskalaisia. Tällä tavoin prosessoitujen ruokien syömisestä aiheutuvista haitoista näkyvin ja tuntuvin on painon nousu. Pahimmillaan kilot kertyvät sisäelinten ympärille vaaralliseksi viskeraaliseksi rasvaksi, mikä puolestaan voi heikentää aivojen terveyttä.
Alkoholi
Vaikka moni tutkimus toteaa esimerkiksi flavonoidipitoisen punaviinin olevan terveyttä edistävää, terveyshyödyt saa vain, jos viiniä ei litki kohtuuttomia määriä. Liiallisen alkoholin on todettu voivan aiheuttaa muun muassa aivojen volyymin pienenemistä ja häiriöitä aivojen hermosolujen toiminnassa.
Toisin kuin usein luullaan, haitalliset vaikutukset eivät ulotu ainoastaan säännöllisesti alkoholia liikaa kuluttaviin. Jo kertahumala voi riittää aiheuttamaan muutoksia aivoissa.
Elohopeapitoinen kala
Elohopea on myrkyllinen raskasmetalli, jota löytyy varsinkin kalasta. Mitä vanhempi kala on, sen enemmän siihen on ehtinyt elohopeaa kertyä.
Kala on huipputerveellistä ja aivojen toiminnalle tärkeää, mutta sen syöntisuosituksia on tiukennettu siihen kertyvien vierasaineiden vuoksi. Sisävesien petokalat, kuten hauki, ovat erityisen alttiita elohopealle. Parhaiten elohopeaa välttää, kun syö kalaa pari kertaa viikossa vaihdellen syömiään kalalajeja.
Varsinkin raskaana olevien tulee olla tarkkana kalaa valitessaan. Elohopea keskittyy kehossa aivoihin, maksaan ja munuaisiin. Se häiritsee keskushermostoa ja voi aiheuttaa aivovaurioita.
Lue myös:
Syö näitä siemeniä säännöllisesti