Ihon kuorinta kannattaa tehdä esimerkiksi lämpimän suihkun jälkeen.

5 faktaa ihon kuorinnasta

Etenkin talvella iho kärsii kuivuudesta. Silloin ihon kuorinta kannattaa ottaa tosissaan ja keskittyä kuorimaan nahka oikeaoppisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Miksi iho kannattaa kuoria?

Iho uusiutuu koko ajan. Kun uutta ihosolukkoa syntyy, vanha ja kuollut solukko kertyy ihon pintaan. Siitä pitää päästä eroon, sillä se tekee ihostasi samean, epätasaisen ja hilseilevän ja estää voiteiden imeytymisen – riippumatta siitä, onko rasva halpaa vai kallista.

Lisäksi kuorinta pitää ihon pehmeänä, näpyt ja mustapäät pysyvät poissa hartioista ja dekolteelta, sääret ja bikinirajat säästyvät sisäänpäin kasvaneilta karvoilta ja itseruskettavat levittyvät tasaisemmin. Kun ihon pintaverenkierto parantuu ja aineenvaihdunta tehostuu, selluliittiakin tulee vähemmän!

2. Milloin ihon kuorinta kannattaa tehdä?

Kun iho on lämmin. Käy siis lämpimässä suihkussa tai saunassa ennen kuorintaa. Hiero kuorinta-aine kostealle iholle, niin kuolleet ihosolut irtoavat helpommin. Tehosta rakeiden vaikutusta pyörivillä liikkeillä.  

3. Miten kovaa ihoa kannattaa hinkata?

Ihon kuorimista voi verrata kalan suomustamiseen; eivät suomut silittelemällä irtoa, vaan vastakarvaan rapsuttelemalla. Kuorinta ei kuitenkaan ole voimalaji, eli älä hinkkaa.

Tarkoitus ei ole irrottaa koko nahkaa, vaan poistaa harmaa ihosolukko pinnalta. Vain karheammat ihoalueet, kuten kyynärpäät, nilkat ja polvet, tarvitsevat ronskimpia otteita pehmentyäkseen.  

4. Millaista kuorintaa on tarjolla?

Kasvoille on tarjolla niin kuorivia nesteitä, lappuja, naamioita, voiteita, rakeita, geelejä kuin hedelmähappoja. Vartalon ihon kanssa on toisin. Ainoa vaihtoehto on mekaaninen kuorinta, eli kuorivat rakeet, karheat hanskat ja kuivaharjaus. 

5. Voiko kuorintaa tehdä liikaa?

Ihon tärkein tehtävä on suojata kroppaa pahalta maailmalta, ja siksi kuorinnassa kannattaa säilyttää maltti. Vältä liian kovia otteita ja vahvoja aineita. Jätä nahkasi kuorimatta, jos se on jo valmiiksi ärtynyt, rikki, ohut tai kärsit ihottumasta. Liian innokas tai ronski kuoriminen ärsyttää, kuivattaa ja aiheuttaa pahimmillaan ihotulehduksen. 

6. Käykö ihon kuorintaan pelkkä harja tai hanska?

Kuivaharja ja kuorintahanskat ovat toki kuorintavoiteita ekologisemmat ja edullisemmat vaihtoehdot, mutta kuorintavoiteen hyvä puoli on, että se sisältää ihoa hoitavia aineita, esimerkiksi kosteutusta. Et siis välttämättä tarvitse kuorinnan jälkeen rasvaa. 

Lue myös:

7 vinkkiä parempaan ihonhoitoon

Teksti Riikka Väänänen