Testosteroni voimistaa akne-bakteeria.

Vaivaako akne? Täsmähoito auttaa iho-ongelmiin

Kukkiiko akne? Hormonaaliset tekijät, huolimaton ihonhoito ja sopimattomat hoitotuotteet pannaan, asiantuntija vastaa, kuinka hoidat ihoasi oikein.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikuttaako liikunta ihon kuntoon?

Liikunta vilkastuttaa pintaverenkiertoa ja aineenvaihduntaa, mikä vaikuttaa suotuisasti myös ihoon. Kun liikut säännöllisesti, ääreisverenkierto toimii hyvin ja happi sekä tärkeät ravinteet kulkeutuvat hiussuonia pitkin kehon äärialueille, kuten kasvojen iholle. Tästä syystä iho hehkuu terveenä.

Tosin monet, jotka ovat aloittaneet treenaamaan esimerkiksi pitkän tauon jälkeen, saattavat huomata, että kasvoille on noussut finnejä. Aineenvaihdunnan nopeutuminen aiheuttaa sen, että kuona-aineet puskevat iholle ja ihohuokoset tukkeutuvat finneiksi.

Miten hormonit ­vaikuttavat ihoon?

Usein finnit ovat hormonaalinen ongelma. Aikuisilla naisilla hormonaalinen ehkäisy lienee suurin syy siihen, että iho kukkii. Myös stressi saattaa saada ihon oireilemaan, sillä se vaikuttaa hormonitasoihin. Joskus tavoitteellinen kova treenaaminen saattaa heilauttaa hormonitasoja. Tiukasti treenaavilla naisilla estrogeenitasot voivat laskea ja testosteronitasot puolestaan nousta, jolloin iholle saattaa puskea häiritsevästi finnejä. Silloin puhutaan aknesta. Varsinkin testosteroni voimistaa aknea aiheuttavaa Propionibacterium acnes -bakteeria.

Saako hikoilu ihon kukkimaan?

Hiki itsessään ei ole pahasta, mutta se, että hikoilee meikit päällä, ei ole iholle koskaan hyväksi. Lämpö avaa ihohuokosia, jolloin likaiselta pinnalta pääsee epäpuhtauksia ihon sisempiin kerroksiin. Kun tähän yhdistää ilmansaasteet, iho on koetuksella. Epäpuhtaudet jäävät muhimaan meikin alle. Jos ihoa ei puhdista ennen treeniä, se kannattaa tehdä heti treenin jälkeen salilla.

Jos haluat varmistaa, ettei näppylöitä tule, tee puhdistus huolella. Monen treenikassista löytyvät puhdistusliinat ovat toki käteviä, mutta niitä kannattaa käyttää lähinnä hätävarana. Ne eivät välttämättä puhdista ihoa kunnolla. Useat markkinoilla olevat liinat jättävät osittaisen öljykalvon ihon pinnalle, mikä estää kosteuttavien aineiden imeytymisen. Puhdistustuotteen pitäisikin olla sellainen, ­joka puhdistaa tehokkaasti, mutta ei häiritse ihon suoja­kerroksen ­toimintaa.

Voiko harmillisia finnejä hoitaa väärin?

Kyllä voi. Sanomattakin lienee selvä, ettei paukamia saa itse puristella. Tulehdus voi vain pahentua. Usein finnien ilmestyttyä otetaan liian järeät puhdistustuotteet käyttöön ja unohdetaan ihon kosteutus. Ihon kuivattaminen ei auta, vaan huonontaa tilannetta. Talin poistamiseen iho tarvitsee kosteutta, ja jos iho muuttuu puhdistustuotteiden vuoksi pintakuivaksi, ihohuokoset tukkeutuvat entisestään. Tulehtunut iho hyötyy ravitsevista öljyistä, kuten jojobaöljystä, sillä ne ylläpitävät ihon rasvatasapainoa. Jos olet epävarma, millaiset tuotteet valitset, ammattilaiset auttavat löytämään omalle iholle sopivat kosteutustuotteet.

Tarvitseeko sekaiho paikallishoitoa?

Kasvojen ihoalueet ovat erilaisia: toinen kohta on paksumpi, toinen taas ohuempi. Epäpuhtaudetkin ilmestyvät usein vain tietylle alueelle. Niin sanotut spot on -tuotteet ovat hyviä häätämään yksittäisiä finnejä häiritsemättä koko kasvojen alueen tasapainoa. Myös kosteutuksessa voi käyttää erilaisia tuotteita ihon kunnon mukaan.

Miten ihoa kannattaa suojata talvelta?

Aurinko, viima ja pakkanen vaurioittavat ihon pinnan rakennetta, niinpä iho tarvitsee turvakseen kosteutusta ja suojaavia öljyjä. Paksut voiteet voivat tukkia ihohuokosia, ja vaikka iho olisi kuiva, finnejä ilmestyy. Ulkolajien harrastajien kannattaa satsata hyviin hoitotuotteisiin samalla tavalla kuin kerros­pukeutumiseen.

Pipokaudella hikoillessa otsaan saattaa ilmestyä näppylöitä. Ne kertovat siitä, että iho ei pääse kunnolla hengittämään. Myös pipoon kertyneet epäpuhtaudet saattavat siirtää bakteereja iholle, joten pipojakin olisi syytä pestä säännöllisesti. Kangas voi myös aiheuttaa ärsytystä, jonka vuoksi iho reagoi.

Vedellä lotraaminen tuhoaa ihon luonnollista suojakerrosta, jolloin iholta pääsee poistumaan paljon kosteutta.

Aiheuttaako runsas suihkussa käyminen iho-ongelmia?

Normaali suihkuttelu ei vaikuta terveeseen ihoon, mutta herkkäihoisten kannattaa suosia pikasuihkuja. Hyvinvoivan ihon pitäisi olla hapan, mutta vesijohtovesi on emäksistä. Vedellä lotraaminen tuhoaakin luonnollista suojakerrosta, jolloin iholta pääsee poistumaan paljon kosteutta. Silloin iho ei ole perinteisessä mielessä kuiva, vaan kosteusköyhä. Sellainen iho herkistyy helposti, joten ihonhoidossa pitäisi huomioida erityisen tarkasti puhdistus, kosteutus ja ravitsevat, hoitavat öljyt. Öljyt tavallaan lukitsevat ihon pinnan ja suojaavat sitä. Tällöin kosteus ei pääse haihtumaan ja haitalliset aineet eivät tunkeudu ihon sisälle.

Kannattaako finninaaman jättää maitotuotteet pois?

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että aknen hoidossa kannattaa kokeilla, onko maitotuotteiden pois jättämisestä apua. Huolehdi silloin, että saat riittävästi kalsiumia muista lähteistä. Jos käytät treenatessasi herapohjaisia proteiinilisiä ja ihosi kukkii, saattaa auttaa, jos vaihdat esimerkiksi kasvipohjaisiin tuotteisiin.

On kuitenkin syytä muistaa, etteivät akne tai ikävät finnit suoraan johdu ruokavaliosta. Taipumus akneen on usein perinnöllistä, eivätkä kotikonstit sitä täysin poista.

Asiantuntija Veera Ketola, estenomi, pHformula-kouluttaja

Tilaa Fit!

Lue myös:

8 faktaa liikunnasta ja finneistä

Toimittaja kokeili maidotonta elämää – näin kävi

Näppylöitä naamassa? Syy voi löytyä meikkipussistasi

 

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Fotolia torwaiphoto