ferritiiniarvo
Karina Pietikäinen kärsi väsymyksestä. Syy löytyi matalasta ferritiiniarvosta.

Karinan outoon väsymykseen löytyi syy: ”Ferritiiniarvoni oli 16”

Karina Pietikäisen ferritiiniarvo oli laskenut ja hän kärsi väsymyksestä ja haluttomuudesta. Muutamalla muutoksella hän sai varastoraudan nousuun.

Vuosi sitten tammikuussa Karina Pietikäinen oli jatkuvasti väsynyt, saamaton ja haluton. Hän heräsi väsyneenä, meni töihin väsyneenä ja tuli töistä väsyneenä.

“Ennen harrastin kävelylenkkejä ja kävin salilla, nyt jaksoin vain raahautua sohvalle. Leikin lasten kanssa niin, ­että liikutin leluautoa itseni päällä, kun en muuhun kyennyt. Jos ystävä soitti, valehtelin olevani huonossa paikassa, koska en jaksanut jutella. Haaveilin koko ajan nukkumisesta, vaikka tiesin, ettei mikään unimäärä auttaisi.

Lopulta aloin saada paniikkikohtauksia ja hakeuduin lääkäriin. Kaikki muu tutkittiin paitsi ferritiiniarvo. Lääkäri totesi, että olen uupunut mutten masentunut. Hän ehdotti silti masennuslääkkeitä, mutta kieltäydyin. Olin kuitenkin sairauslomalla vähän aikaa. Väsymys ei silti helpottanut. Sen sijaan minua paleli koko ajan, päätä särki ja unohtelin asioita.

Ferritiiniarvo selitti väsymyksen

Kesällä törmäsin artikkeliin ferritiinistä. Luin oireet ja tajusin heti, että tätä se on! Oirekirjo kävi niin hyvin yhteen oloni kanssa. Ajatus siitä, etten ehkä olekaan laiska ja saamaton, vaan varastorautani saattaa olla loppu, helpotti mieltäni.

Verikoe sen sitten paljasti: ferritiiniarvoni oli 16. Olin onnellinen, kun sain selityksen väsymykselleni. Sitä miksi ferritiiniarvoni oli päässyt niin alas, on vaikea sanoa. Kenties kaksi lähekkäistä raskautta ja neljän vuoden imetykset sekä runsaat kuukautiset aiheuttivat sen. Aloin syödä rautatabletteja ja lisäsin ruokavaliooni rautapitoisia ruokia, kuten pinaattia ja punajuurta. Kolmen kuukauden päästä ferritiini oli jo 53!

Edelleen olen välillä väsynyt, mutta jaksan kuitenkin käydä kävelylenkeillä ja pari kertaa viikossa salilla. Herään aamulla helpommin, olen iloisempi, seksihalut ovat palanneet ja jaksan touhuta lasten kanssa. Mieheni sanoin: vanha Karina on tullut takaisin.“

Tiedä nämä!

➜ Naisten raudan saanti­suositus on 15 mg ja miesten 9 mg päivässä.

➜ Ferritiiniarvo voi olla vääristyneesti koholla esimerkiksi tulehdustiloissa.

➜ Keskimäärin 10 prosenttia ruuan raudasta imeytyy elimistön käyttöön.

➜ Kahvi, tee ja maito heikentävät raudan imeytymistä, C-vitamiini parantaa.

➜ Rautaa saa muun muassa lihasta, kanasta, sisäelimistä, kananmunasta, pinaatista ja lehtivihanneksista, viljatuotteista, pähkinöistä ja mikä parasta – suklaasta.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Vaivaako outo väsymys? Näin Monna Pursiainen saa energiaa

Erota väsymys ja anemia

Vaivaako jatkuva väsymys? Ratkaisu voi olla magnesium

Teksti Johanna Lätti
Kuvat Karina Pietikäinen