Jos treenaat kovaa ja pitkään, kroppa voi tarvita pientä suolabuustausta!
Takana parin tunnin juoksulenkki. Olo on voimaton ja oksettava, lihakset kramppaavat ja päätä pakottaa. Tämä ei tunnu tavalliselta treeniväsymykseltä. Mikä on vikana, kun vettäkin tuli tankattua reippaasti?
Syynä saattaa olla se, että kehon suolavarastot ammottavat rankan rutistuksen jälkeen tyhjyyttään. Hikoillessaan menettää paitsi vettä, myös elintärkeitä suoloja. Jos liikunnan aikana kaataa lisäksi pullokaupalla pelkkää vettä kitaansa, suolatasapaino voi heilahtaa liian alhaiseksi. Pahimmillaan hyponatremia, eli vesimyrkytys, on hengenvaarallinen tila, joka ei taltu pelkästään kotikonstein.
Lue myös: Erota väsymys ja anemia
Tarkkaile treenipaitaasi
Kevyeen puistojumppaan tai kuntosalille lähtijän ei tarvitse olla suoloista huolissaan. Suolatasapaino heittelee lähinnä kestävyyslajin harrastajalla. Kun pyörä- tai juoksulenkit venyvät maratonmittaisiksi ja aurinko paahtaa polttavasti niskassa, kroppa voi tarvita pientä suolabuustausta.
Tunnin hikitreeni verottaa suolavarastoja noin 1,5 grammalla. Omat geenit, ruokatottumukset, paino ja hien koostumus vaikuttavat kuitenkin paljon asiaan. Toisilla suolaa kuluu samassa ajassa jopa kolme grammaa.
Tarkasta treenivaatteesi liikunnan jälkeen, kun hiki on ehtinyt kuivua. Jos tummassa treenitopissa näkyy selvästi valkoreunaisia suolarantuja, olet todennäköisesti menettänyt reippaasti suolaa hien mukana. Samaten jos tunnet kasvoillasi pieniä suolakiteitä, lisäsuola treenin aikana tai sen jälkeen voi olla paikallaan.
Omiin tuntemuksiin on niihinkin uskominen. Mikäli himoitset treenin jälkeen sipsejä tai ranskalaisia, suolavarastosi kaipaavat mitä luultavimmin täytettä. Ota siis pyörälenkille mukaan juustoleipä tai pieni pussillinen suolapähkinöitä.
Huomioi kuitenkin, että suolan puutoksen merkit ovat hyvin samankaltaiset kuin nestehukan. Ennen kuin vedät kertaheitolla suolaöverit, pysähdy siis hetkeksi miettimään, millainen päiväsi on ollut. Ehditkö syödä kunnolla? Entä muistitko juoda vettä? Suolavarastojen tyhjenemistä on syytä epäillä silloin, kun olet juonut tarpeeksi mutta syönyt heikosti ennen ja jälkeen treenin.
Lue myös: 5 syytä juoda enemmän vettä
Älä lipitä liikaa vettä
Kesätreeneissä hiki pukkaa helposti pintaan ja nestettäkin kuluu tavallista enemmän. Veden litkimisessä ei kannata kuitenkaan liiotella. Keho pystyy hyödyntämään enimmillään reilun litran nestettä tunnin treenien aikana.
Parhaiten pidät suolasi tasapainossa, kun et juo pelkästään vettä, vaan myös suolapitoista urheilujuomaa tai vichyä, tai nappaat pitkän juoksulenkin aikana urheilugeelin. Varmista silloin tuotteen kyljestä, että se sisältää natriumia.
Vaihtoehtoisesti voit lisätä veden joukkoon juomapulloon hitusen ruokasuolaa. Jos treenisi kestää tunnin, sopiva määrä suolaa on puolisentoista grammaa, eli veitsenkärjellinen litran vesipulloa kohden.
Mikäli suolavesi tuntuu vastenmieliseltä ajatukselta, varaa treenisortsiesi taskuun muutama merisuolakide. Ne sulavat helposti suussa kesken lenkin, kun et pysty haukkaamaan mitään kiinteää. Suolakiteet kulkevat myös näppärämmin mukana kuin hienojakoinen ruokasuola ja täyttävät kehon suolavarastot paremmin kun mineraalisuola, joka ei sisällä yhtä paljon natriumia. Oikein kovia suorituksia, kuten maratonia varten, kannattaa ostaa lisäksi apteekissa myytäviä suolatabletteja.
Näin huolehdit suolatasapainostasi
1. Syö säännöllisin väliajoin. Näin varmistat, etteivät suolavarastosi ole tyhjillään ennen treeniä.
2. Suunnittele etukäteen, kuinka kovan ja pitkän treenin teet. Silloin osaat paremmin arvioida, paljonko suolaa kuluu.
3. Korvaa osa vedestä urheilujuomalla.
4. Jos tiedossa on rankka treeni, ota mukaan jotain pientä suolaista syötävää, kuten suolapähkinöitä.
5. Tarkkaile treenin jälkeen paitojasi. Näkyykö niissä suolarajoja? Jos vastasit kyllä, saatat tarvita lisäsuolaa.
Lue myös:
Kokkaile vatsalle ystävällinen herkku
Energinen ja täyttävä kasvisruokavalio haltuun – näin onnistut