Jos treenit tekevät vain uupuneeksi, kyseessä voi olla anemia.

Vaivaako uupunut olo? Kyseessä voi olla anemia

Anemia hiipii ihmiseen salakavalasti, eikä sitä aina osaa epäillä. Riittävällä raudan saannilla uupunutta oloa voi kuitenkin kohentaa.

Treenaat kovaa, mutta tuloksia ei tule ja olo on uuvahtanut. Vetämättömyys voi johtua raudan puutteesta ja lievästä anemiasta.

Tila on siitä salakavala, että se kehittyy pikkuhiljaa ja siihen sopeutuu.

– Moni sietää jopa lievää anemiaa pitkään, koska ajattelee, että kaikkihan Suomessa ovat syksyllä vähän väsyneitä, Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén sanoo.

Raudan puutetta on paljon juuri aktiivisesti liikkuvilla naisilla. Selkeitä hälytysmerkkejä ovat poikkeuksellisen voimakas väsymys ja se, että liikunta ei virkistä kuten yleensä.

Olotila on inhottava mutta ei vaarallinen – ja onneksi korjattavissa.

Vinkki: Jos suosit kasviperäisiä raudanlähteitä, tehosta imeytymistä syömällä samalla aterialla jotain C-vitamiinipitoista, kuten marjoja tai hedelmiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Raudalla anemiaa vastaan

Rautaa tarvitaan veren punasolujen muodostamiseen ja  hapen kuljettamiseen kudoksille. Treenaavan naisen raudantarve on suuri, sillä kehosta löytyy paljon lihasta.

Harjoittelu luo lihaksiin uusia hiussuonia, ja verimäärä kasvaa. Naisten rauta-varastot ovat luonnostaan pienet, ja rautaa menetetään etenkin kuukautisten aikana ja hieman myös hikoillessa. 

Rautatasapainoa voi ylläpitää syömällä monipuolisesti rautaa sisältäviä ruoka-aineita, kuten lihaa, täysjyväviljaa ja vihreitä kasviksia. Liikkujalle tämä vain ei välttämättä riitä.

Tarvittaessa lääkäriin

– Hemoglobiini kertoo rautavarastojen tilasta karkean arvion. Jos oireita on, parasta on pyytää terveydenhuollosta apua tilanteen selvittämiseen tarvittavin kokein.

Lääkäri arvioi, tarvitaanko rautalisää, jonka tarkoitus on maksimoida tarjolla olevan raudan määrä ja imeytyminen ilman, että tarvitsee syödä valtavia määriä punaista lihaa. Omin päin lisärautaa ei pidä alkaa syödä, sillä puutteen todellinen syy on aina selvitettävä.

Teksti Sanna Huolman