pyöräretki

Valmiina pyöräretkelle! Tällä 5 kohdan muistilistalla vältyt yllätyksiltä

Suunnittele ja varustaudu pyörä­reissulle huolellisesti. Kaikkein tärkeitä on kuitenkin varata aikaa. Joustava aikataulu takaa seikkailun.

1. Varaa aikaa

Kiire on huono kaveri. Matkalla saattaa sattua kaikenlaista yllättävää. Pyörä voi hajota, saatat tavata mielenkiintoisia ihmisiä tai osua paikkoihin, joihin haluaisitkin jäädä vähän pidemmäksi aikaa. Sääkin voi tehdä kepposet; joudut sateeseen, tuuli puhaltaa vastaan ja hidastaa menoasi tai on vain yksinkertaisesti niin kuuma, että tahti hiipuu. Muista myös, että mitä enemmän on matkakumppaneita sen enemmän voi sattua hidasteita. Joustava aikataulu takaa seikkailun.

Kiire seuraavaan paikkaan kasvattaa turhaa stressiä, joten ei ehkä kannata varata kaikkia majoituksia etukäteen. Pyöräretken ideahan on nauttia matkasta ja purkaa stressiä, ei vetää hampaat irvessä kohti seuraavaa määränpäätä.

2. Koeajolle

Ennen pidempää reissua kannattaa tehdä pienempi pyöräretki, jotta saa tuntumaa omaan vauhtiinsa ja kuntoonsa. Harjoituslenkki kannattaa tehdä samalla matkatavaramäärällä, jolla olet ajatellut polkea pidemmällä reissulla. Näin ymmärrät, miltä kuorma tuntuu ja onko suunnitelmasi ­realistinen.

Koereissulla pystyt tsekkaamaan myös ajoasennon ja säätää sitten tarvittaessa pyörän ­oikein.

3. Huolla pyörä

Ennen matkaa pitäisi ainakin tarkistaa renkaiden kunto ja katsoa, että jarrut toimivat. Ei ole pahitteeksi, että opettelet huoltamaan oman pyöräsi ja paikkaamaan sisärenkan – matkalla voi sattua kaikenlaista.

4. Pakkaa kohtuudella

Mieti tarkkaan, mitä tarvitset matkalla. Mitä vähemmän matkatavaraa, sen kevyempää on polkeminen. Kannattaa vakavasti harkita sellaista pyörää, jossa on tavarateline. Siihen saa mainiosti kiinnitettyä takasivulaukut. Painopiste pysyy niiden avulla alhaalla, ja ajaminen on miellyttävää. Jos haluat tavaraa enemmän, hanki etusivulaukut. Päinvastoin kuin moni luulee, ne eivät vaikeuta ajettavuutta vaan lisäävät pyörän vakautta.

5. Hoida turvallisuus

Hoida matkavakuutus kuntoon. Varsinkin ennen ulkomaanmatkoja on syytä tarkistaa rokotukset. Puhelimeen kannattaa tallentaa tärkeät puhelinnumerot, kuten hätänumero. Tallenna myös pankin palvelunumero, siltä varalta, että luottokortti pitää sulkea ja ulkomaille lähtiessä suurlähetystön numero.

Asiantuntija: toimittaja ja matkakirjailija Matti Rämö. Hän on tehnyt polkupyörämatkoja ympäri maailmaa ja julkaissut niistä useita kirjoja. Uusin on juuri ilmestynyt Polkupyörällä Napapiirille (Minerva).

Nämä mukaan pyöräretkelle:

➜ Teltta ja 2 makuu­alustaa: Kun nukut teltassa, ei tarvitse säätää aikataulujen kanssa.
➜ Työkalusetti ja paikkausvälineet.
➜ Ensiapuvälineet, särkylääke, hiertymiin sopivaa voidetta, esimerkiksi Bepanthen on hyvä.
➜ Sadevarusteet: Sadeviitta on hyvä vaihtoehto, sillä sen alle pääse kyykistelemään kuurosateen aikana. Rainlegs-sadesuojat suojaavat reisiä, ja ne on helppo kääriä sateen jälkeen vyötäisille.
➜ Hanskat: Neopreenihanskat pitävät kädet lämpiminä sateellakin. Voimailuhanskat ovat myös hyvä vaihtoehto, sillä ne tukevat rannetta.
➜ Vesipulloja: Nestey­tyksessä ei kannata pihtailla. Varaa mukaan myös magnesiumia ja kaliumia sisältäviä urheilujuomaporetabletteja. Jos uupumus iskee, ne palauttavat hyvin. Kovalla helteellä voi lisätä juomaan myös suolaa. Vatsaongelmissa voi turvautua ruokasoodaan, jota lisäät veteen.
➜ Paperikartta reitistä: Joskus voi sattua niin, ettei puhelin löydä kenttää. Jos sinulla on paperikartta, et joudu pulaan.
➜ Aurinkovoiteet: Kunnon suojakertoimet estävät ihoa palamiselta. Aurinkolasit lisäävät ajo­turvallisuutta.
➜ Kuivamuonaa: ­Siltä varalta, ettet pääse kauppaan tai ravintolaan, kannattaa varata syötävää niin, että pärjää vuorokauden. Mantelit ja rusinat ovat hyviä energian lähteitä.
➜ Muistikirja ja kyniä: Matkatunnelmia on mukava lueskella jälkikäteen, joten ota tavaksi kirjoittaa päiväkirjaa joko päivän päätteeksi tai viimeistään seuraavana aamuna. Uusi ajopäivä hävittää edellisen muistojen yksityiskohdat. Kun kirjaat matkan kulun yksityiskohtaisesti ylös, seuraavalla kerralla et tee ehkä samoja virheitä.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Tee pyöräilystä HIIT-treeni

5 syytä matkustaa Ahvenanmaalle – vain yksi niistä on pyöräily

Oikaise myytit pyöräilystä – miksi vaihtaa raskaat vaihteet välillä kevyisiin?

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Fotolia