Alamäkipyöräilyä ja hevosvaellusta – Madeira on aktiivilomailijan paratiisi

Luulitko, että Madeiralla viihtyvät vain hortonomit ja eläkeläiset? Päinvastoin, kukkaissaarena tunnettu kohde on aktiivilomailijan paratiisi.

Madeiralla on lukemattomat mahdollisuudet treenin ja loman yhdistämiseen. Tässä niistä muutama.

Alamäkipyöräilyä läpi kasvillisuusvyöhykkeiden

Kypärä päähän, hanskat käteen, täysjousitettu maastopyörä alle ja menoksi!

Olemme 1 400 metrin korkeudessa pilvien yläpuolella lähellä Madeiran huippua (1 880 m), ja edessä on 30 kilometrin matka alas hiekkarannalle.

– Don’t be scared! Opas Roberto Alves kehottaa, kun jättäydyn suosiolla viimeiseksi muiden pyyhältäessä alas jyrkkää maantien reunaa.

Mieluummin joukon hitain kuin pää kainalossa, mietin. Herkkiin jousituksiin ja etujarruihin kestää tottua, ja alkumatka menee jarrutellessa. Jyrkkä ja mutkitteleva alamäki ei ole se helpoin paikka ensikertalaiselle. Heti alussa tulee selväksi, että homma vaatii täyden keskittymisen. Tietä on skannattava pitkälle ennakkoon myös metsässä, jotta osaa välttää pahimmat kuopat ja kivenjärkäleet. Opas keulii ja hyppelee iloisesti kaukana edellä.

Madeira on yhtä ylä- ja alamäkeä, ja molemmissa saa hyvän treenin. Ylämäkiä veivatessa reidet hapottavat nopeasti, jyrkissä alamäissä koko kroppa tärisee jarruja painaessa.

Laskettelemme läpi kaikki kolme kasvillisuusvyöhykettä: kylmän vyöhykkeen havupuineen, välimerenvyöhykkeen eukalyptus- ja laakeripuineen ja subtrooppisen palmuineen.

Kaartelemme kumpuilevien metsäpolkujen kautta kivisille ja mutalammikkoisille hiekkateille sekä levadojen reunustamille vehreille teille. Matkaan kuuluu myös pätkä oikeaa enduropolkua, jossa pari viikkoa takaperin toukokuussa hurjasteltiin Madeiran ensimmäisissä enduron MM-kisoissa.

Taluttelen suosiolla pyöräni pahimpien töyssyjen läpi. Jyrkkiä ja mutkittelevia autoteitä alas kiitäminen tuntuu liian hurjalta. Lisäjännitystä tuovat puskista hyppivät lampaat. Kokeneempi alamäkikiitäjä saa varmasti elämänsä adrenaliinit, mutta aloittelijoille en tätä retkeä suosittelisi.

Alan ymmärtää, että monia voi vauhdissa koukuttaa vapauden ja läsnäolon huuma. Itse saan suurimman palkinnon kolmen ja puolen tunnin ajelun jälkeen hiekkarannalla: selvisin!

Opastettu cross country -pyöräretki 69 e/6 h (sis. pyörän, kypärän, käsineet). Ei sovi aloittelijoille. Lisätietoja: freeridemadeira.com

Lue myös: Anette Latva-Piikkilä: ”Kun olen ehjänä maalissa, olen onnistunut”

Patikointimaisemat huimaavat

– Vamos! Samuel-oppaan ääni kuuluu kaukaa edeltä. Nyt mennään!

Neljän hengen vaellusryhmämme on jäänyt räpsimään kuvia näkymistä. Edessämme on kahdeksan kilometrin matka, mutta kiiruhtaminen näissä maisemissa tuntuu mahdottomalta.

Patikkareittimme Ponta De sao Lourencon -niemen kärkeen on alusta loppuun täydellistä postikorttikuvaa. Aina kun kuvittelen, etteivät maisemat voi tästä enää parantua, portaiden päästä aukeaa entistäkin vaikuttavampi näkymä. Massiiviset vuoret, pystysuorat kallionjyrkänteet ja ympärillä levittäytyvä loputon meri saavat tuntemaan itseni muurahaiseksi. Hyvin onnelliseksi sellaiseksi.

Ajatukset hiljentyvät patikkapolkua vaeltaessa. Polkua reunustavat unikot ja jääpäivikit, hiljaisuuden rikkoo heinäsirkkojen siritys ja tuuli viilentää +25-asteisen ilman sopivaksi. Ylös-alas kumpuileva reitti tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia portaita, jotka nostavat sykkeen nopeasti.

Ponnistelu kuitenkin kannattaa, sillä huipulta aukeava 360-asteen merinäkymä on sen arvoinen!

Alastulokin osoittautuu haastavaksi. Irtokivet lenkkarien sileiden pohjien alla voivat olla kohtalokkaat, joten laskeudun rinnettä miniaskelin. Opas neuvoo kääntymään sivuttain ja nojaamaan painoa ensin ylemmän jalan varaan. Se osoittautuukin turvallisemmaksi laskeutumistavaksi.

Palaamme samaa reittiä takaisin, mutta sormia on edelleen mahdoton pitää erossa kamerasta. Maisemat näyttävät uusilta, kun polkua taivaltaa toiseen suuntaan.

Neljän ja puolen tunnin jälkeen saavumme takaisin lähtöpisteeseen. Vilkaisen aktiivisuusmittarini saldoa: Lähes 20 000 askelta ja 2 200 poltettua kaloria! Ihan hyvin yhdeltä päivältä.

Opastettu päivävaellus 36 e/3,5 h (sis. kuljetukset, vakuutuksen & opastuksen). Keskitason vaellus. Lisätietoja: madeira-adventure-kingdom.com

Lue myös: Nautiskelija patikoi Kroatiassa – 3 x reittiehdotus

Hevosvaellus herkistää

Valkoinen arabianhevonen näyttää rauhallisuuden perikuvalta mutta herättää pelonsekaisen kunnioituksen. Satula keikkuu olkapääni korkeudella, ja nyt siihen pitäisi uskaltaa hypätä. Olen ratsastanut viimeksi 20 vuotta sitten ja aina hieman pelännyt hevosia.

– Venus on täydellisen rauhallinen hevonen mutta tykkää napostella matkan aikana, opas Paula Exposto nauraa.

Hän on juuri näyttänyt kädestä pitäen, kuinka hevosta ohjastetaan, mutta satulassa pääni tyhjenee. Oloni on heiveröinen enkä todellakaan tunne olevani tämän ajokin ohjaksissa.

– Rentouta jalat, jotta voit myötäillä hevosen liikkeitä, Paula neuvoo.

Helpommin sanottu kuin tehty. Vasta kun Paula kiinnittää hihnan Venukseen ja pitää siitä kiinni edelläni ratsastaen, uskallan hengähtää.

Kopsottelemme peräkanaa metsään, joka on kuin suoraan satukirjasta. Vehreät, naavalla kuorrutetut puut vievät ajatukseni Taru sormusten herrasta -elokuviin. Tien vieressä kulkee kirkasta vettä virtaava levada ja jossain solisee vesiputous. Hengitän vuoriston raikasta ilmaa ja nautin hiljaisuudesta.

Hevosen lempeä liikehdintä hieroo alaselkää ja lantion jumeja. Paula kertoo, että ratsastus auttaa selkäkipuihin, opettaa lantion luonnollista liikettä ja kohentaa myös itsevarmuutta.

– Ratsastajan on oltava johtaja mutta saatava hevonen yhteistyöhön. Kun se onnistuu, itsevarmuus kasvaa.

Kun pysähdymme nauttimaan merimaisemista 900 metrin korkeudessa, alan vihdoin rentoutua. Opas kertoo, että pelkkä hevosen läsnäolo ja rauhallinen energia tekevät hyvää ihmiselle.

Kahden tunnin maastovaellus hurahtaa hetkessä. Tallilla en malttaisi laskeutua satulasta.

Ehkä syynä on taikametsä, ehkä Venus tai pelkojeni ylittäminen, mutta olo on oudon herkistynyt.

– Hevosissa on jotain taianomaista, Paula sanoo, ja niiskautan olevani samaa mieltä.

Opastettu ratsastusretki 80 e/90 min (sis. kypärän). Sopii myös aloittelijoille. quintadoriacho.com

Lue myös: 5 erilaista rannikkoreittiä Etelä-Afrikassa

Testaa myös nämä

Kolmen huipun valloitus
Vaella oppaan johdolla läpi saaren kolme korkeinta huippua 1 800 metrissä.
madeira-levada-walks.com -> Pico do Areeiro – Pico Ruivo – Achada do Teixeira

Treeniä Cristiano Ronaldon ohjein
Madeiralla syntyneen futistähden hotellin kattoterassilla voi treenata Ronaldon suosittelemilla laitteilla – ja hyvällä onnella bongata hänet!
pestanacr7.com -> Funchal

Sporttia kiitoradan alla
Kiitoratasillan alle rakennetussa sporttikeskuksessa lähes kaikki on mahdollista: luistelu, kiipeily, pallopelit, sali-treeni…
mmachico.wixsite.com/pdap, Água de Pena

Golfia korkeuksissa
Swingaa 500 metrin korkeudessa 18 reiän huippukentällä, aavaa Atlanttia ihaillen.
palheirogolf.com

Kelkkakyytiä aatelisten tapaan
Ajele ensin kaapelihissillä Funchalissa ylös Monteen ja huristele mäki alas kahden miehen ohjastamalla korikelkalla.
25 e/hlö, 30 e/2 hlö

Lue myös:

Liikkujan Lontoo – 10 parasta tärppiä

Berliini on täydellinen kohde liikuntalomalle – 7 upeaa treenipaikkaa!

Minne matkustaa liikuntalomalle?