sängyn petaaminen
Aamu kannattaa aloittaa sängyn petaamisella.

Sängyn petaaminen kannattaa – mutta miksi?

Sängyn petaaminen kannattaa ottaa tavaksi, sillä pienillä teoilla on suuri merkitys. Sen lisäksi, että makuuhuone näyttää mukavalta, on teolla muutakin psykologista vaikutusta.

Vanhoja, piintyneitä tapoja on vaikea muuttaa uusiin siitä yksinkertaisesta syystä, että kun aivot ovat kerran jonkin asian oppineet, ne tykkäävät muodostaa asioista automaattisia. Tämän ne tekevät siksi, että se säästää energiaa ajattelulle.

Toinen syy sille, että uuden opettelu tökkii, on että se ei välttämättä tunnu hyvältä. Niinpä aivot pyrkivät pitämään meidät kaukana epämiellyttäviltä tuntuvista asioista. Tästä syystä moni kokee treenaamiseen liittyvän epämukavuusalueelle menemisen ikävänä ja karttaa sitä loppuun saakka.

Aivoja pitää hieman huijata, että ne oppivat tykkäämään joistain aluksi epämiellyttäviltä tuntuvista asioista. Vanha kunnon viisaus toisto tekee mestarin, pätee siis yhä. Ja kun toistaa jotain hieman epämiellyttävää asiaa tarpeeksi monta kertaa, saatat jopa alkaa pitää siitä.

Sängyn petaaminen aloittaa päivän

Joskus toistamisen vaiva kannattaa erityisen paljon. Otetaan esimerkiksi sängyn petaaminen: vaikka siihen ei mene juurikaan aikaa tai vaivaa, monet jättävät sen silti tekemättä. Ei ehkä kannattaisi. Kaikki nimittäin tiedämme, miltä tuntuu, kun saa jonkin asian tehtyä valmiiksi. Onnistumiset kasvattavat itsetuntoa, ja seuraavaankin työhön on helpompi tarttua.

Päivä kannattaakin aloittaa sängyn petaamisella. Sen lisäksi, että pedattu sänky saa makuuhuoneen näyttämään siistiltä, on teolla muutakin psykologista vaikutusta. Kun petaaminen on hoidettu, olet tehnyt aamun ensimmäisen tehtävän, ja päivän haasteet on helpompi kohdata. Ja mikä parasta: haasteellisen päivän jälkeen kotiin tullessasi vilkaisu pedattuun sänkyysi muistuttaa, että hommat hoituvat. Huominen on jo pikkaisen parempi.

Kun teet pienen asian oikein, pystyt tekemään myös isoja ja oikeasti vaikeita asioita oikein tai ainakin kokeilemaan niitä. Näin sängyn petaaminen saattaa edesauttaa treenatessa epämukavuusalueelle menemistä. Jos ei nimittäin aika ajoin mene epämukavuusalueelle, ei kehity.

Jonkin aluksi ehkä epämukavankin teon tekeminen säännöllisesti, voi auttaa myös näkemään, kuinka pienet teot aktivoivat mieltä. Ajatus on sama kuin siinä, että jokainen tietää, miten helppoa on skipata treenit ja jäädä sohvalle loikoilemaan. Kun sitten nostaa itseään niskasta ja raahautuu treenaamaan, tuskin koskaan sieltä palaa mörkönä. Se, että on lähtenyt, saa jo mielen hyrräämään. Puhumattakaan sitten siitä, miten liikunta nostaa endorfiineja.

Jos et usko, kannattaa kokeilla viikon ajan pedata aamuisin sänky ja miettiä millaisia tunteita toimi aiheuttaa ja arvioida sen pohjalta, toimiiko kikka sinuun.

Lähde Mikael Saarinen ja Jyrki Rytilä: ENERGIAA! – Harjoituksia ja vinkkejä väsyneelle keholle ja mielelle (Kirjapaja)

Lue myös:

Näin selätät univaikeudet

10 x opi aamutreenaajaksi

Eikö uni tule? 5 keinoa saada unirytmi kohdilleen

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Fotolia