Alkoholi vaikuttaa voimakkaimmin ihmisiin, joiden leposyke on nukkuessa matala.

Jo yksi lasi viiniä vie unen tehoja

Alkoholi turmelee yöunet, eikä hyvä fyysinen kunto auta asiaa.

Rentoudutko juomalla kylmän valkoviinilasillisen pitkän päivän jälkeen? Se rentouttaa kyllä hetken, mutta kostautuu myöhemmin, sillä palautuminen kärsii jo yhdestä alkoholiannoksesta. Mitä useamman lasillisen nauttii, sitä voimakkaamman stressitekijän keholleen aiheuttaa.

Suomalaistutkimuksessa todettiin, että alkoholi heikentää kolmen ensimmäisen nukkumistunnin aikaista palauttavaa unta. Jo yksi alkoholiannos heikentää unen laatua kymmenisen prosenttia. Kuusi annosta heikentää palautumista jo lähes 40 prosentilla. Reipas juominen saattaa siis heittää yöunista lähes puolet hukkaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hyvä kunto ei suojele alkoholin vaikutuksilta

Hyväkuntoinen ei ole suojassa juomisen unta pilaavalta vaikutukselta. Alkoholi vaikuttaa voimakkaimmin ihmisiin, joiden leposyke on nukkuessa matala. Hyvä kunto ei siis suojaa drinkkien haitoilta.

Unen määrä ja laatu ovat tärkeitä, sillä ne vaikuttavat hyvinvointiin ja toimintakykyyn. Vaikka unen tarve on yksilöllistä ja sen laatu vaihtelee, oman unensa laatuun voi kuitenkin vaikuttaa. Elämäntavat heijastuvat suuresti uneen.

Jos havittelet parempaa unta, satsaa näihin:

1. Korkki kiinni

Kuten todettu, Aperol Spritzit kannattaa jättää väliin, jos unestaan haluaa laadukasta. Palaudut tehokkaammin, säästyt ylimääräisiltä kaloreilta ja vältyt epäterveellisten krapularuokien houkutuksilta.

2. Liiku säännöllisesti

Säännöllisen liikunnan on todettu parantavan unen laatua. Kovasykkeisimpiä treenejä ei kannata kuitenkaan ajoittaa iltaan, sillä raskas liikunta vaikeuttaa nukahtamista. Ennen sänkyyn menoa kannattaa suosia lempeitä lajeja kuten kävelyä, joogaa tai venyttelyä.

3. Syö terveellisesti

Myös se mitä syöt vaikuttaa uneesi. Illalla kannattaa syödä hiilihydraatteja, sillä ne voivat helpottaa nukahtamista. Vältä kuitenkin sokeria ennen yöpuulle käymistä.

4. Rauhoita illat

Nukahtaminen helpottuu, kun rauhoitat illat. Jos haluat nukkua hyvin, puhelin on syytä jättää rauhaan pari tuntia ennen sänkyyn menemistä. Rentoudu sen sijaan esimerkiksi venyttelemällä. Unen tuloa voi helpottaa myös tuulettamalla makuuhuoneen ennen nukkumaanmenoa.

Lue myös:

Miten alkoholi vaikuttaa treeneihin? 8 kiperää kysymystä

Personal trainer vastaa: Mistä tiedän, että olen palautunut treenistä?

10 parasta vinkkiä parempaan uneen

Lue Cosmopolitanista: Valvottaako? 8 makuuhuoneen sisus­tus­vinkkiä, joilla parannat untasi

Teksti Marissa Siivonen