kroatia
Itävalta-Unkarin ­aikainen hylätty laivasto­tukikohta ­tarjoaa tutkittavaa Pulan pohjoispuolella.

Koe Kroatia pyörällä – 4 kiinnostaaa vinkkiä matkalla

Upea luonto, idylliset pikkukylät sekä mielenkiintoinen historia tekevät Adrianmeren kaunottaresta erinomaisen fillarimatkakohteen.

1. Aloita pyöräily Pulasta

Pyöräilyreitti Eurovelo 8:n pohjoisin aloituspiste Kroatiassa on Istrian niemimaan eteläkärjessä sijaitseva Pulan kaupunki. Eräs sen vaikuttavimmista nähtävyyksistä on amfiteatteri, jonka antiikin Rooman aikaiset pylväsrakennelmat ovat yllättävän hyvin säilyneet. Amfiteatterin raunioissa järjestetään kesäisin konsertteja sekä elokuvajuhlat. Pulan lisäksi Fazanan ja Medulinin alueella on kauniita reittejä, jotka kiertelevät rantojen tuntumassa. Yksi päivä kannattaakin viettää rannalla.

Reitin voi pyöräillä joko pohjoisesta etelään tai päinvastoin. Etelässä Dubrovnik toimii mainiona lähtöpisteenä. Adrianmeren helmeksi kutsutusta kaupungista löytyy Kroatian parhaimpia uimarantoja. Joillakin tieosuuksilla pyöräilijälle on tarjolla vaihtoehtoisia reittejä. Reitin voi jakaa osiin sen mukaan, kuinka paljon aikaa reitin pyöräilyyn on varattu ja mihin alueeseen erityisesti haluaa tutustua. Jos pyöräilykunto mietityttää, tai se on ruosteessa, voi olla hyvä turvautua sähköavusteiseen polkupyörään. Vilkkaimman sesongin aikaan heinä-elokuussa Kroatiassa on tungosta ja erittäin kuuma. Pyöräilyloma kannattaakin ajoittaa touko-kesäkuulle tai alkusyksyyn. Jos haluaa pyöräillä kesällä, pyörän selkään on fiksuinta nousta jo kukonlaulun aikaan tai vasta alkuillasta, jolloin ei ole tukahduttavan kuumaa.

Pulan amfiteatteri on yksi maailman ­suurimmista yhä pystyssä olevista roomalais­areenoista. Sen ulko-osat ovat säilyneet lähes ­täydellisinä.

2. Tankkaa paikallista

Kroatiassa ruoka-annokset ovat suuria, eikä pyöräilijä taatusti poistu pöydästä nälkäisenä. Ruoka koostuu pitkälti lihasta eri muodoissa, kalasta, perunasta sekä merenelävistä. Myös naapurimaa Italian keittiö on vahvasti edustettuna kroatialaisessa ruokapöydässä, erityisesti pastan muodossa. Etenkin rannikolla kannattaa maistella grillattua kalaa, mikä tuodaan pöytään yleensä kokonaisena. Erilaiset merenelävät ovat tuoreita ja ne maistuvat taivaalliselle hikisen pyöräilypäivän päätteeksi.

Lika-Senjin läänissä sijaitseva Krasno Poljen kylä huokuu Alpeilta tuttua tunnelmaa. Vuorien läpi halkovien tunnelien toisessa päässä rannikon karut maisemat muuttuvat vehreisiin niittyihin kuin taikaiskusta. Herkullisia juustoja ja leikkeleitä kannattaa pysähtyä nauttimaan paikalliseen Dairy Runolist -bistroon. Täydellä mahalla ei heti jaksa ampaista polkemaan, joten Kuterevo Bear Refuge -villieläinpuistossa riittää katseltavaa pidemmäksikin toviksi. Orpoja karhuja suojeleva puisto toimii vapaaehtoisvoimin, joten sinne voi halutessaan jättää lahjoituksen. Karhut ovat aktiivisimmillaan iltapuuhissaan juuri ennen auringon­laskua.

Kroatiassa pääsee pyöräilemään niin vanhojen kylien läpi kuin keskelle viiniviljelmiäkin.

3. Sammuta kulttuurinälkä

Keskipäivällä, kun aurinko on kuumimmillaan, on hyvä hetki tutustua paikalliseen kulttuuriin. Erilaisia historiallisia linnoja, kansallispuistoja, museoita sekä raunioita löytyy pyöräreitin jokaiselta etapilta. Gacka-joen vesimyllyjä kannattaa käydä ihailemassa Lika-Senjin alueella. Paikan omistaja esittelee mielellään vesimyllyjen toimintaa, ja pienestä putiikista voi ostaa kotiinviemisiä.
Dalmatian alueella, ­Kastel Stafilicin rantaraiteilla, voi nähdä muun muassa 1 500 vuotta vanhan oliivipuun, mikä tuottaa yhä oliiveja. 1500-luvulla rakennettuun Luksic-linnaan pääsee vierailemaan pientä maksua vastaan. Jos haluaa lisää haastetta pyörälomalle, voi käydä tutustumassa monipuoliseen Biokovon luonnonpuistoon. Kymmeniä kilometrejä pitkä ylämäki luonnonpuiston huipulle ottaa taatusti mehut irti parempikuntoisestakin ­polkijasta.

Hikisen pyörälenkin kruunaa pulahdus turkoosiin veteen.

4. Nauti upeista rannoista

Vaikka Eurovelo 8 -pyöräreitti kulkee välillä sisämaassakin, pyöräillään suurin osa matkasta rannikon tuntumassa. Toisinaan pyörät ajetaan lautalle, kuten siirryttäessä Zadarista Ugljan saarelle. Kun pyöräileminen uuvuttaa liikaa, voi väsynyt polkija virkistäytyä Kroatian kirkkaissa vesissä. Rantoja on paljon ja suurin osa niistä on ihanan rauhallisia. Neljän päivän reissun kohokohdaksi muodostuu viimeisen päivän etappi Peljesac Peninsula -viiniviljelysten keskellä. Autoja tällä tiellä menee vain harvoin ja välillä pyörällä sukelletaan tunnelien pimeyteen. Viimeinen alamäki vie lujaa alaspäin ja huimat näkymät kauas Adrianmerelle saavat suorastaan huokaamaan ihastuksesta. Hikinen iltapäivä on ihana päättää Zuljanan poukamaan ja pulahtaa uimaan kristallin kirkkaan meren syleilyyn.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eurovelo 8

Upea, enimmäkseen rannikon tuntumassa kiemurteleva Eurovelo 8 on kokonaisuudessaan 5 888 kilometriä pitkä, pyöräilijöille suunniteltu reitti. Se kulkee 11 maan kautta, josta Kroatian osuus on 1 117 kilometriä.

HYVÄ TIETÄÄ

➜ Finnair lentää kesäkaudella Dubrovnikiin sekä Spltiin suoraan ja Pulaan yhdellä välilaskulla.

➜ Varaa mukaan reilusti juotavaa, aurinkorasvaa sekä hyvät pyöräilyhousut.

➜ Varaudu sään vaihteluihin: vuoristossa voi olla viileää iltaisin.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Hyvinvointivaikuttajat jakavat parhaat lomavinkkinsä: joogaa, saarihyppelyä ja huikeita juoksureittejä!

Päivävaellukset luonnossa ovat tämän hetken suurin liikuntatrendi

Alamäkipyöräilyä ja hevosvaellusta – Madeira on aktiivilomailijan paratiisi

 

 

 

Teksti Anu Kiiveri-Sahila
Kuvat Marko PrpiĆ/Pixsell