Leijasurffaajat ja lainelautailijat viihtyvät El Medanon tyrskyissä, sillä alueella tuulee lähes aina.

Aktiviteettimatka Teneriffalle

Loma Teneriffalla, aurinkoa ja loikoilua! Onnistuu se niinkin, mutta myös aktiviteetteja kaipaava löytää saarelta tekemistä. Kokeile surffausta, pyöräilyä tai porrastreeniä ja nauti kahviloiden herkuista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1 Maastopyöräile pilvien keskellä

Noin kilometrin korkeudessa sijaitsevassa La Calderan vuoristossa, Teneriffan pohjoisosassa, ilma on yllättävän viileää. Kahden tunnin opastetulle pyöräreisulle haetaan hotellilta pakettiauton kyydillä.

Apuriksi saa sähköavusteinen maastopyörän. Ikivanhat hiekkatiet ovat raskaita polkea ja nousua on paljon, joten työntöavusta on hyötyä. Kokenut maastopyöräilijä pärjää reitillä myös perinteisellä maastofillarilla.

Oppaan mukana polkiessa saa keskittyä suunnistamisen sijaan itse pyöräilyyn ja maisemiin. Kumpuilevat ja risteilevät hiekkatiet ovat täynnä isoja kivenmurikoita, ja välillä touhu on kuraistakin. Sumuisissa, pilvien ympäröivissä kanarianmäntymetsissä on aavemainen tunnelma. Kirkkaalla säällä vuoren rinteiltä avautuu huima maisema La Orotovan laaksoon.

Varaudu aurinkorasvalla, lämpimillä vaatteilla ja sateen pitävällä takilla, sillä Teneriffan pohjoisosan sää on oikukas varsinkin talvisin. Vuoristoon tai metsiin voi lähteä myös omatoimiselle reissulle, mutta helpointa on mennä osa matkasta autolla. Alhaalta huipulle on 40 kilometriä.

Tiedustelut: Suomalainen yritys xwander.fi, maastopyöräretki La Calderan vuoristossa, kesto noin kaksi tuntia. Xwander järjestää myös polkujuoksu- ja vaellusretkiä.

2 Nauti luomuherkkuja

Luomu- ja kasvisruoka eivät ole lyöneet isosti läpi Teneriffalla, mutta onneksi on sentään Malaika-kahvila. Herttainen parin pöydän terassi ja vain hieman suurempi sisätila luovat ihanat puitteet luomukahvilalle aivan saaren pohjoisosassa sijaitsevan Puerto de la Cruzin keskustassa.

IItalialaisomistajien kahvilasta löytyy ihania vegaaniherkkuja, kuten esimerkiksi risottoa, lasagnea, salaatteja, kakkuja ja leivoksia. Kokeile ainakin paikallista, tuorepuristettua mehua.

Kahvila sijaitsee trendikkäällä alueella, ja terassilla istuessa on hauska seurata ohi kulkevia ihmisiä.

Malaika, Calle Mequinez 49, Loc. 1, Puerto de la Cruz.

Sähköpyörä avittaa vuoristossa polkemista.

3 Surffaa ja kiipeä kukkulalle

Aurinkoinen ja aina tuulinen El Medanon kaupunki saaren eteläosassa on ehdoton kaikille surffaamisesta ja vesiurheilusta kiinnostuneille. Teneriffan mittakaavassa ranta on melko valkohiekkainen – saaren monet rannat kun ovat tulivuori Teidestä purkautuneen laavan ansiosta tummia, osa lähes mustia.

El Medanon taivasta koristavat lukuisat värikkäät leijat, joita surffarit koettavat saada tuulen vietäviksi. Rantabulevardilla nököttää useita kahviloita ja surffaukseen erikoistuneita pikkuliikkeitä. Kannattaa vertailla surffikursseja, sillä tarjontaa löytyy.

El Medano on ihanan boheemi, nuorekas ja rento ranta, joka ei ole täysin turistien kansoittama. Rantakuvaa ryhdittää pyramidin mallinen, iso kukkula. Kukkula on suosittu vaelluskohde ja sieltä on mahtavat maisemat yli koko kaupungin.

Jos Teneriffalla kaipaa puhtaan vaaleaa hiekkarantaa, kannattaa suunnata pohjoisen Las Teresitakselle – tosin etelässä aurinkoa saa varmemmin. Las Teresitaksen valkoinen hiekka on tuotu Saharasta. Osan mielestä ranta on saaren kaunein, toiset eivät suostu pitämään sitä aitona Teneriffana.

4 Kapua kalastajien portaille

Maailman kaunein porrastreenikohde saattaa olla tämä. Silti edes kaikki paikalliset eivät tiedä näistä ikivanhoista portaista, jotka lähtevät kuin salaa erään talon päädystä. Saaren pohjoisosassa sijaitsevan Santa Ursulan pitkän portaikon huipulta avautuu huikea maisema aina naapurikaupunkiin, Puerto de la Cruziin saakka.

Portaita kapusivat aikoinaan kalastajat, jotka tekivät matkan joka päivä päästäkseen kalaan. Ajan saatossa meren rantaan johtavia portaita on korjattu niin, että nykyään tuhannesta on jäljellä enää noin 700. Portaat ovat suosittu treenauspaikka paikallisille kuntoilijoille.

Santa Ursulan rappusille löydät Calle don Quijotelta. Portaiden lähtöpaikka on välittömästi moottoritien alittavan tunnelin vasemmalta puolelta.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Pyörälomalle Thaimaahan

Huimapään matka Tallinnaan

Nautiskeluloma Hangossa

Matkusta näin

Esimerkiksi Finnair ja Norwegian lentävät Teneriffan eteläsaarelle. Lennon pituus on noin 6 tuntia. Etelästä pääsee kätevästi niin julkisilla kuin omalla autollakin noin tunnissa saaren pohjoispuolelle. Näppärimmin Teneriffaa kiertää vuokra-autolla.

Milloin?

Paras aika matkustaa saarelle on syys–marraskuussa tai huhti–kesäkuussa. Talvikuukausina joulukuun puolesta välistä maaliskuulle kannattaa varautua viileämpään säähän, etenkin saaren pohjoisosissa. Sen sijaan etelässä sää on pääsääntöisesti mukavan lämmin ja aurinkoinen. Kesällä Teneriffalla on erittäin kuuma ja etenkin elokuussa sekä pääsiäisen seudulla turisteja saattaa olla todella paljon paikallisten lomien vuoksi.

Teksti Anu Kiiveri
Kuvat Fotolia ja Xwander.fi