treenikengät

Kuinka usein treenikengät pitää vaihtaa? Asiantuntija vastaa

Jalan muoto muuttuu iän ja painonvaihtelujen myötä.

Treenikenkien käyttöikään vaikuttavat monet yksilölliset asiat kuten jalan muoto ja se, kuinka usein kenkiä käytetään. Kevyesti ja harvemmin treenaavan kengät eivät kulu niin nopeasti kuin raskaiden lajien harrastajan tai paljon ­treenaavan.

Lajista riippumatta en suosittele käyttämään samoja kenkiä yli kahta vuotta, sillä siinä ajassa kehossa ja jalan asennossa tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat kengän sopivuuteen. Jalan muoto ja rakenne muuttuvat iän myötä ja esimerkiksi painon vaihtelut muuttavat jalkaa ja askellusta. Pronaatiotuettua kenkää ei kannata valita, ellei sille ole oikeasti tarvetta. Jos jalka vaatii tuen, tulisi jalan lihaksia vahvistaa treenaamalla, jotta tuki tulisi omasta jalkapohjan lihaksistosta. Tuetussa kengässä jalkapohjan lihakset eivät pääse vahvistumaan.

Epäsopivat kengät lisäävät jalan virheasentoja, joka osaltaan kasvattaa onnettomuusriskiä. Huono jalan asento aiheuttaa myös nilkan, säären ja lonkan kipuja, jotka heijastuvat helposti myös alaselkään. Pahimmillaan väärä asento saattaa pitkällä aikavälillä aiheuttaa alaraajojen nivelkulumia.

Kalliskaan treenikenkä ei kestä ikuisesti. Lenkkareiden, ja tietysti kaikkien kenkien, kuntoa kannattaa tarkastella asettamalla ne pöydälle ja katsomalla kenkiä takaapäin. Jos kenkä on lintassa jompaankumpaan reunaan, se on käyttöikänsä päässä. Litistyneet iskunvaimennustyynyt eivät tue enää jalkaa oikein ja on aika marssia ostoksille.

Kaupassa kannattaa kiinnittää eniten huomiota siihen, että kenkä on heti omaan jalkaan sopiva ja tuntuu hyvältä sekä tukevalta. Jos lenkkari vähänkään hiertää tai muljuu jalassa, se on väärä kenkä. Ei siis kannata jäädä odottamaan, että huonosti istuva kenkä muuttuisi itsestään parin käyttökerran jälkeen täydellisesti sopivaksi.

Asiantuntija fysioterapeutti ja personal trainer Heli Alho

Tilaa Fit!

Lue myös:

Juoksukengät testissä – löydä itsellesi uudet luottolenkkarit!

Ennen kuin ryntäät kassalle, tarkista nämä juoksukenkien ominaisuudet

Juoksun aloittaminen: Tällä kolmen kuukauden ohjelmalla onnistut

 

Teksti Anna Povenius
Kuvat Fotolia