Akillesjännevaiva tuntuu kipuna ja jäykkyytenä ja voi vihoitella suorituksen aikana tai sen jälkeen.
Akillesjänne vihoittelee usein etenkin silloin, kun alkaa tauon jälkeen liikkua aktiivisesti. Resepti rasitusvamman hoitoon on yksinkertainen: säännöllinen venyttely sekä riittävä lepo.
Akillesjänne voi olla kosketusarka ja turvonnut, joskus se jopa ”narisee”. Kipu on useimmiten yhdessä jalassa kerrallaan, tavallisimmin 4–5 senttiä kantaluukiinnityksensä yläpuolella, jossa verenkierto on kaikkein vähäisintä.
Oireena voi olla jänteen kipu ja jäykkyys etenkin aamuisin, rasituksen aikana ja sen jälkeen. Tyypillinen akillesjänteen kivuista kärsivä liikkuja on aiemmin liikuntaa harrastanut nelikymppinen nainen tai mies, joka aloittaa muutaman vuoden tauon jälkeen uudelleen aktiivisen urheilun.
Motivaation ja nuorena saavutettujen tulosten huumassa liikutaan usein liikaa ja lepo jää vähäiseksi. Akillesjänteen rasittumiselle on tällaisessa tapauksessa hyvin luonnollinen syy. Iän myötä lihasten ja kehon kuormitus muuttuu, jolloin liian aktiivinen ja raju kuormitus rasittaa akillesjänteitä. Tauon jälkeen liikuntaa aloittelevan tulisikin lähteä liikkeelle maltillisesti.
Oireettomankin pitää venyttää
Kaikki akilleskivuista kärsivät eivät ole liikkujia, sillä jänne voi kipeytyä myös esimerkiksi paljon kävelyä vaativassa työssä. Vaivat eivät liioin aina katso ikää, vaan yhtä lailla nuori kuin vanhakin voi saada oireita. Akillesjänteen rappeumamuutokset alkavat näkyä jo 25 ikävuoden jälkeen, joten vaikka vaivoja ei olisi, niitä kannattaa ehkäistä.
Akillesjännevaivojen ehkäiseminen kannattaa etenkin, mikäli harrastaa vaivoille altistavia lajeja tai on iän puolesta riskiryhmässä. Lämmittele aina ennen liikuntaa ja venyttele liikunnan jälkeen. Lihas kehittyy ainoastaan levossa, ja venyttely estää lihasten lyhentymisen. Usein akilleskipuiset venyttelevätkin, mutta liian myöhään. Jos akillesjänne on yhtään kipeä, jätä venyttely, kuulostele tilannetta ja ennen kaikkea lepää.
Älä päästä kipua kierteeksi
Jos akillesjänteen kipuihin ei kiinnitä huomiota, kivusta kasvaa helposti kierre, ja pahimmassa tapauksessa se voi estää harjoittelun kokonaan. Tyypillisin virhe on jatkaa ensimmäisten kipuoireiden ilmaannuttua liikkumista normaaliin tapaan. Pieni kipu pahenee huomaamatta, ja pahimmassa tapauksessa akillesjänne voi napsahtaa poikki. Tässä vaiheessa tarvitaan jo lääkärin hoitoa.
Kotioloissa akillesjänteen hetkittäistä kipua voi hoitaa kylmäpakkausten avulla. Pakkauksia tulisi käyttää 2–3 kertaa päivässä, aina rasituksen jälkeen ja myös illalla ennen nukkumaanmenoa. Kylmäpakkausten lisäksi auttavat lepo, kevyt venyttely ja kuntouttava liikunta, kuten spinning ja vesijuoksu.
Vaivalle altistavat
mailapelit, kuten tennis ja sulkapallo
juokseminen
pohjelihasten kireys
lihasten epätasapaino
muutokset liikkumisalustassa
äkillinen harjoitusmäärän nousu
ikä – riskiryhmässä ovat etenkin noin 40-vuotiaat
virheellinen suoritustekniikka
huonot jalkineet
vähäinen lepo
vähäinen venyttely
Näin säästyt akillesvaivoilta
Lämmittele ennen liikuntaa.
Venyttele liikunnan jälkeen.
Muista riittävä lepo ja välipäivät.
Kokeile kylmäpakkausta 2–3 kertaa päivässä akillesjänteen kolotuksen iskiessä, vaikket liikkuisikaan.
Liiku oman kuntosi mukaan.
Hanki omalle jalallesi sopivat juoksukengät.
Ehkäisevät ja kuntouttavat lajit:
vesijuoksu
spinning
kuntosaliharjoittelu, jossa ei ponnisteta vaan pääosassa on jarruttava lihastyö
naruhyppely