juoksukenkien ominaisuudet

Ennen kuin ryntäät kassalle, tarkista nämä juoksukenkien ominaisuudet

Luottolenkkaria ei kannata valita pelkän kuosin perusteella – näillä eväillä löydät täydelliset juoksukengät.

Uusia juoksukenkiä harkitessa kannattaa ensiksi kääntää katse itseen. Mieti, millaisia kenkiä haet, mitä ominaisuuksia arvostat ja paljonko olet valmis käyttämään rahaa. Sitten tarkastele itseäsi juoksijana: millaisessa maastossa haluat juosta, kuinka usein ja millaiseen tahtiin. Jos olet rennon hölkän ystävä, hieman vaimennettu, kevyehkö kenkä on hyvä valinta. Jos taas vauhdikas juoksu, ratavedot tai kisaaminen ovat sinun juttusi, kevyt, ohutpohjainen ja hyvin rullaava kenkä antaa vauhtia ja lennokkuutta. Rullaavassa kengässä jalka pääsee luonnolliseen liikkeeseen, jossa ponnistus suuntautuu eteenpäin.

Osa tykkää erikoisemmista. Jo pitkään juosseet voivat käyttää tekniikka- ja nopeustreeneissä myös vaikka paljasjalkakenkää. Paljasjalkatossuihin tutustuminen kannattaa aloittaa aina varovasti, vaikka vetämällä ne jalkaan vain loppuverryttelyn ajaksi. Mikä on sinun juoksumaastosi? Kaupungin kaduilla tai asfalttitien reunassa juoksijan kannattaa valita ainakin jonkin verran vaimennettu kenkä. Painavalle juoksijalle vaimennus saattaa olla tarpeen myös pehmeällä hiekkatiellä, etteivät jalkapohjat rasitu liikaa.

Epätasaiseen, pehmeään ja kosteaan maastoon ja metsäpoluille kannattaa valita jalkaa tukeva kenkä, jonka pohjassa on hyvä pito eli voimakas kuviointi. Lumisissa ja jäisissä oloissa nastat ovat parhaat. Ilman nastoja juoksusta tulee jäykkää ja paikat kipeytyvät.

Sitten kaupoille! Syynää ja valitse kengät huolella.

Tarkista ainakin nämä juoksukenkien ominaisuudet:

Koko

Sovita kenkiä huolella. Juoksukengissä varpaiden edessä täytyy olla kunnolla tilaa, joten saatat tarvita tavallista isomman koon. Erityisen olennaista on riittävä pohjan pituus, mutta varmista myös, että kenkä on tarpeeksi leveä. Nauhoita kaupassa kenkä tukevasti jalkaan ja nouse päkiöille. Kokeile sormella ja varpaita heiluttelemalla, onko tilaa tarpeeksi. Kärkeen pitäisi jäädä noin 0,5–1 senttimetrin tila. Jos varpaat ovat kiinni kengän kärjessä, kynnet hankautuvat ja varpaat kipeytyvät. Talvijuoksukenkiin kannattaa varata tilaa myös paksummille sukille.

Vaimennus

Jos olet epävarma siitä, millaiset juoksukengät olisivat sinulle parhaat, valitse vaimennetut. Aloittelijalle, nivelvaivaiselle ja raskastekoiselle juoksijalle vaimennus on tärkeä, kehoa suojaava ominaisuus. Asfaltilla tai kivikossa juokseminen on myös paljon mukavampaa vaimennetuilla kengillä. Joskus vaimennuksesta voi olla haittaa. Jos aina juoksee voimakkaasti vaimennetuilla kengillä, juoksuasento jumahtaa helposti niin sanotusti istuvaksi, jossa lantio jää liian taakse ja kantapää osuu ensimmäisenä maahan. Tämä voi rasittaa polvia ja alaselkää. Vähemmän vaimennetulla kengällä on helpompi päästä ryhdikkääseen asentoon, kun askel ei osu maahan niin voimakkaasti kantapää edellä. Muista siis tarkkailla juoksuasentoasi.

Tuet

Ylipronaatio, alipronaatio eli supinointi, vai neutraali? Omasta askellustyypistä saa vihjeen, kun katsoo vanhojen kenkien kantaa. Jos kanta vaikuttaa kuluneemmalta sisäsyrjältä, saatat astua ja myös juosta ylipronatoiden, jolloin nilkka taipuu sisäänpäin. Ulkosyrjältä kulunut kenkä voi viitata supinoivaan askeltyyppiin, mutta tämä askeltyyppi on harvinaisempi. Useimmille riittää kuitenkin neutraali kenkä, jossa pronaatiotukea ei ole. Jos epäilee, että tarvitset tuettua kenkää, omaa askellusta kannattaa selvittää vaikka urheiluliikkeen juoksuklinikoilla tai juoksuun erikoistuneella fysioterapeutilla. Jalan asentovirhe voi johtua myös lihasten heikkoudesta tai kireydestä, jolloin tuettu kenkä saattaa vain pahentaa vaivaa.

Droppi

Droppi tarkoittaa korkeuseroa kantapään ja päkiän välillä. Toisin sanoen suuren dropin kenkä on myös vaimennettu, sillä kantapään kohdalla on enemmän pehmeää pohjaa. Aloitteleva juoksija on usein kantapääastuja, jolloin korkeampi droppi on hyvä valinta, esimerkiksi noin kymmenen milliä. Jos valitsee matalan dropin kengät, vaikka se ei sovi omalle juoksutyylille, akillesjänne saattaa kipeytyä. Matala droppi sopii kokeneelle lenkkeilijälle, jonka juoksutyylissä päkiä osuu ensimmäisenä maahan. Osa kokee, että matalan dropin kengällä saa paremman tuntuman ­maahan.

Asiantuntijana juoksu­valmentaja Riitta Kallio-Kokko

Kysy ammatti­laiselta

Hutiostokset ovat kaikista kalleimpia ostoksia. Varman päälle lenkkarivalinnassa pelaavan kannattaa kysyä neuvoa esimerkiksi fysioterapeutilta, joka on perehtynyt juoksuun – varsinkin, jos epäilet, että askelluksessa tai juoksuasennossa on virheitä. Testausten ja analyysien avulla voi parhaassa tapauksessa välttää virheostosten lisäksi rasitusvammat.

Avaa nauhat

Lenkkarit pitää aina nauhoittaa napakasti, sillä löysälle jätetty kenkä ei tue eikä ­anna jalkaterälle mahdollisuutta työs­kennellä ­oikein. Kun tulet kotiin, avaa nauhat ja riisu ne vasta sitten. ­Kanta­osan tuet menevät pilalle, kun kenkiä kiskoo jalkaan ja pois avaamatta nauhoja.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Juoksukengät testissä – löydä itsellesi uudet luottolenkkarit!

Juoksun aloittaminen: Tällä kolmen kuukauden ohjelmalla onnistut

Etsinnässä uudet juoksuvaatteet? Ota mallia Instagramin suosituimmilta juoksuvaikuttajilta!

 

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Fotolia