Jos kengät ovat todella likaiset eikä muista keinoista ole apua, ne voi kokeilla pestä koneessa käsinpesuohjelmalla.

Elvytä vanhat lenkkarit: kolme kotikonstia tennareiden putsaukseen

Harja, sieni ja sooda ovat tunkkaisten kenkien ykköskaverit.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kokeile ensin tätä: harjaa pikkulika pois

Paras tapa puhdistaa lenkkarit on harjata pois irtolika ja pyyhkiä kostealla liinalla. Vältä vesipesua aina kun voit, sillä kasteleminen kuluttaa kenkiä eikä sovi esimerkiksi nahkapinnalle.

Hienhajun voi lenkkareista raikastaa tuulettamalla tai ruokasoodalla: ripottele ruokasoodaa reippaasti lenkkarin sisään, anna vaikuttaa hetki ja kopistele tai imuroi pois.

Järeämmät keinot: vesipesu käsin

Jos lika ei muuten irtoa, kokeile pestä kengät käsin. Tee näin:

1. Laske ämpäriin haaleaa vettä ja hieman nestemäistä pyykinpesuainetta. Vesi ei saa olla liian kuumaa eikä kenkiä saa liottaa, sillä muuten kenkien liimaukset voivat alkaa haurastua.

2. Upota kengät ämpäriin ja puhdista pehmeällä pesusienellä. Se on tarpeeksi hellävarainen eikä vaurioita kenkää, vaikka likaa yrittäisi hinkata pois.

3. Lopuksi huuhtele kengät hyvin ja jätä kuivumaan ilmavasti. Älä kuivaa kenkiä saunassa tai kuuman patterin päällä, sillä nopea kuumeneminen tai kuivuminen voi kutistaa joitain materiaaleja ja muuttaa kengän muotoa. Sujauta kuivuvan tennarin sisään sanomalehtipaperia tai pieni pyyhe.

Viimeinen vaihtoehto: kokeile konepesua

Koneessa peseminen kuluttaa kenkiä, mutta todella rapaisten haisukenkien tapauksessa se saattaa olla ainoa vaihtoehto. Pyri putsaamaan kengät ennen kuin ne ovat todella likaiset, niin vältät turhia konepesuja.

Konepesu onnistuu näin:

1. Irrota kengistä nauhat ja pohjalliset. Heitä pohjalliset ja nauhat koneeseen pesupussissa tai vanhan tyynyliinan sisässä, niin nauhat eivät sotkeudu tai katoa pesukoneen uumeniin.

2. Harjaa kengistä kaikki irtolika pois ja kääri ne vanhaan pyyhkeeseen, joka suojaa kenkiä, kun ne pyörivät pesukoneen rummussa. Jos kengät ovat valkoiset, niiden pintaan voi hieroa valkopesu- tai tahranpoistoainetta. Käytä 30–40 asteista käsinpesuohjelmaa ilman linkousta.

3. Kuivaa kengät ilmavasti.

Asiantuntija: kotitalousneuvoja Outi Mehto, Martat

Lue myös:

Vaivaako kiusallinen hikoilu? Ratkaisu 6 hikiongelmaan

Stressitön koti – poimi joogaopettajan täsmävinkit

Teksti Helmi Hölli