Mistä tiedän, olenko palautunut treenistä?

Leposykkeesi kertoo, onko tänään treenin vai lepopäivän aika. Tee helppo testi!

Voit jättää treenaamatta puhtaasti fiilispohjalta, mutta palautumisen ja jaksamisen tarkkailuun on luotettava työkalukin: syke. Jotta osaat kuunnella sydäntäsi, tutustu sen toimintaan.

Mittaa parin viikon ajan leposykkeesi aamulla heti heräämisesi jälkeen, kun vielä pötköttelet sängyssä. Näin saat hyvän tuntuman siihen, miten pumppusi tavallisesti jyskyttää. Normaali vaihteluväli on keskimäärin 60–85 lyöntiä minuutissa.

Ymmärryksesi syvenee, kun alat ynnäillä olotilojesi vaikutusta sykkeeseen. Millainen syke on skumppaillan jälkeen, sairaana tai kun olet nukkunut huonosti. Jos jo leposyke on kovasti koholla, treeni kannattaa perua.

Vaikka leposyke olisi ok, pomppaa seuraavaksi pystyyn, odottele minuutti ja mittaa syke taas. Jos tämä niin sanottu ortostaattinen syke on yli 20 pykälää korkeampi kuin leposyke, kroppasi ja hermostosi eivät ole palautuneet tarpeeksi, ja kova treeni kannattaa siltä päivältä unohtaa.

30–40 iskua nopeampi syke kertoo jo ylikunnon tapaisesta yliaktivaatiotilasta. Treeneistä on syytä pitää totaalitauko, kunnes syke palautuu normitasolle.