Laihduta kuin mies!

Putkiaivot ovat laihduttajan paras lisävaruste: asenteeseen enemmän insinööriä ja vähemmän tunteilua.

Maailmassa on ainakin yksi asia, jossa miehet ovat ylivoimaisia naisiin verrattuna: laihduttaminen. Unohdetaan fysiologiset faktat, kuten miesten luontaisesti pienempi rasvaprosentti ja kaloreita tehokkaasti polttava suurempi lihasmassa, koska niille emme mahda mitään.

Erolle on syy myös korvien välissä: miehillä on kovempi usko omiin kykyihin. Miehet pitävät tunteilun kurissa ja suhtautuvat vartaloonsa kuin koneeseen: jos jotain on rikki, se korjataan.

 

Näin laihdutat ja onnistut kuin mies:

 

1. Laihduta itseäsi varten

Mieti miksi laihdutat. Jos motiivisi on se, ettet halua muiden ajattelevan sinun olevan lihava, korjaa asennettasi. Haluat keventää kroppaasi itseäsi varten. Aseta myös houkutteleva tavoite: toimiston piukin peppu, pystyt juoksemaan viisi kilometriä tai kokoa pienempi juhlamekko.

 

2. Älä jahkaa

”Se ei soita mulle, kun sillä on niin kauhea työkiire.” Okei. Mies ei ole kiinnostunut ja sinä olet laiska. Karua ehkä, mutta näin yksinkertaista se on. Ihan kuin laihduttaminenkin. Lopulta vain yksi sääntö on ylitse muiden: kuluta enemmän kuin syöt.

 

3. Ajattele putkiaivoilla

Älä murehdi jatkuvasti. Vaikka lopettaisit ajattelemisen kokonaan, ympärilläsi tapahtuisi samalla tavalla ihania ja kamalia asioita. Stressaaminen on paitsi hyödytöntä, myös vaarallista. Se lisää epäonnistumisen riskiä kaikessa tavoitteellisessa toiminnassa, niin myös laihduttamisessa. Pieni putkiaivoisuus rentouttaa.

 

4. Älä huijaa itseäsi

”Ravitsemusneuvojakin sanoi, ettei kannata olla liian ankara itselleen, joten otan pari palaa suklaata.” Pystytkö muka oikeasti syömään yhden palan suklaata vai meneekö heti viisi riviä minttukrokanttia? Lopeta itsesi huijaaminen ja selittely.

 

5.  Piiperrys pois

Retkahdit. No voi voi! Älä jää itkemään eilistä, vaan ammenna epäonnistumisesta sisukasta puhtia. Sano ääneen: ”Päivä se on huomennakin.” Nosta sitten leuka pystyyn ja pakkaa salikassisi.

 

6. Ole voittaja

”Yhyy, tällä viikolla putosi vain 280 grammaa!” Mitä yhyy? Ajattele, jos olisit lihonut saman verran. Älä alenna, vaan ylennä itsesi. Sinä teit tämän, sinä laihdutit yli neljänneskilon! Suhtaudu vartaloosi kuin parhaaseen ystävääsi. Se toimii joskus tyhmästi, ei ole aina odotusten mukainen, joskus jopa pettää luottamuksesi, mutta on aina sinun puolellasi, rakas ja ainutlaatuinen.

 

 

Asiantuntijoina psykologisen painonhallinnan asiantuntija Teemu Ollikainen ja personal trainer Peppiina Meronen