Tee testi jo kotona – nämä ohjeet helpottavat sopivien juoksukenkien löytämistä

Lähde ostamaan juoksukenkiä vasta, kun tiedät, millaisen kengän jalkasi tarvitsee. Simppeli testi onnistuu kotonakin.

Selvitä ensimmäiseksi oma juoksutyylisi. Ota ensimmäisenä selvää omasta askeltyypistäsi ja jalkojesi mahdollisista virheasennoista.

Jos ostat summanmutikassa jalallesi sopimattomat tossut, seurauksena on todennäköisesti vain kolotuksia ja rasitusvammoja.

Useissa urheilukaupoissa voi teettää jalka-analyysin, joka kertoo, tarvitsetko tuetut vai neutraalit juoksukengät. Osaava myyjä pystyy arvioimaan tuen tarpeen myös parin juoksuaskeleen perusteella. Pinkaise siis hyllyjen väliin!

Simppeli ja suuntaa antava testi onnistuu kotonakin. Paina märkä jalkapohja paperille ja tutkaile jälkeä.

Jos koko räpylä piirtyy selvästi paperille, jalkasi on todennäköisesti ylipronatoiva ”lättäjalka”. Jalkaholvi on matala, ja jalkaterä kääntyy juostessa sisäänpäin. Sinulle sopivat pronaatiotuetut juoksukengät.

Useimmilla jalkaholvin korkeus on normaali eikä jalan sisäreuna kosketa paperia. Siinä tapauksessa valinta on neutraalit juoksutossut.

Harvinaisin jalan virheasento on alipronaatio, jolloin paino on juostessa jalan ulkosyrjällä. Neutraalit lenkkarit ovat silloinkin osuvin ostos.

Lue myös: Miksi kaikki hurahtivat yhtäkkiä juoksuun?

ASFALTILLA VAI MAASTOSSA?

Pehmeä vai tuettu kenkä? Hyvällä vaimennuksella vai ilman? Valitse lenkkarit sen perusteella, millaisessa maastossa ja kuinka pitkiä lenkkejä pingot.

Jos juokset pääasiassa asfaltilla, kenkien pitää olla hyvin vaimennetut sekä päkiästä että kannasta. Hiekkateille ja metsään riittävät pehmeämmät ja neutraalimmat tossut.

Pehmeän kengän etu on, että se on yleensä kevyempi, nopeampi ja rullaavampi. Vaimennettu kenkä taas säästää polvia ja niveliä.

Pidemmillä lenkeillä jalat rasittuvat enemmän, mikä lisää vaimennuksen tarvetta. Myös juoksijan mitat vaikuttavat kenkien valintaan.

Mitä raskastekoisempi lenkkeilijä, sitä paremmin kenkien pitää pystyä ottamaan iskuja vastaan.

Lue myös: Listasimme juoksijan tyypilliset vammat – näin vältät ne

KOKEILE USEITA

Merkit ja mallit eroavat toisistaan niin lestiltään kuin tuntumaltaan. Siksi juoksukenkiä ei kannata ostaa vain ulkonäön perusteella tai klikkailla sokkona nettikaupasta.

Lenkkaritestissä menestynyt huipputossukaan ei sovi kaikille. Kokeile useampaa paria ja ota muutama juoksuaskel jo kaupassa, jotta saat paremman käsityksen kengästä.

Passeli lenkkari tuntuu hyvältä uutenakin, eikä sitä tarvitse erikseen ”ajaa sisään” lenkkipolulla.

Lue myös: Eikö juoksu suju? Vika voi piillä kasvojesi ilmeissä

OSTA ILLALLA

Kenkä on sopivan kokoinen, kun kärkeen jää vähintään puoli senttiä mutta mielellään jopa sentti tilaa. Lenkkareissa täytyy olla enemmän varaa kuin esimerkiksi kävelykengissä, sillä juostessa jalka liikkuu ja turpoaa.

Liian pienet kengät hiertävät jalat ruhjeille ja voivat jopa saada kynnet irtoilemaan. Ahtaista tossuista kielii myös se, että varpaiden kärjet kipeytyvät lenkkien jälkeen.

Kenkäostoksille kannattaakin mennä ilta-aikaan, sillä jalat ovat silloin turpeimmillaan.

Lue myös: Charlotta löysi intohimon juoksuun vihdoin: ”Juoksukoulu pelasti motivaationi”

SUKKAMAINEN VAI TUETTU TOSSU?

Juoksumuotia ovat hallinneet viime aikoina pehmeät ja sukkamaiset kengät. Ne tuntuvat kevyiltä ja mukavilta jaloissa, mutta jos on juossut vasta vähän, kannattaa lähteä liikkeelle tukevammista, kiertojäykistä kengistä.

Kun tossu on hyvin tuettu, välttyy todennäköisemmin vammoilta. Jalkalihasten vahvistuessa ja juoksutekniikan parantuessa voi vaihtaa kevyempiin kenkiin.

Juoksulenkkareita olisi hyvä olla vähintään kaksi paria, sillä jalat kaipaavat vaihtelua.

Kokeneempi juoksija voi ostaa toiseksi pariksi vaikka paljasjalkakengät, jotka kysyvät juoksijalta hyvää tekniikkaa ja askellusta.

Jos ei halua satsata montaa sataa euroa kenkiin, kannattaa ostaa moneen tilanteeseen sopivat yleislenkkarit.

Muista myös uusia tossut riittävän usein. Laadukkaat kengät kestävät kulutusta noin vuoden päivät tai tuhatkunta kilometriä.

Asiantuntija juoksuosaston vastaava myyjä Juho Koivistoinen Intersport Mikonkatu

Lue myös:

Treeneissä loukkaantuminen ei ole maailmanloppu – näin selviät pakkolomasta

Nyt laitetaan kroppa kuntoon – näin teet oman treeniohjelmasi

Akillesjänteeseen sattuu, mistä on kyse?