joogin punnerrus asana
Joogin punnerrus on kokonaisvaltainen asana, joka vahvistaa koko kehoa, erityisesti lapatukea, keskivartaloa ja ojentajia.

Fitin joogakoulu: opi joogin punnerrus

Chaturanga dandasana eli joogin punnerrus on lähes jokaisen harjoituksen vakioelementti.

Tee joogin punnerrus näin:

  1. Aloita konttausasennosta. Linjaa etusormen ja keskisormen väli kohti maton etuosaa ja paina kämmenet tukevasti mattoon. Aktivoi yläselkä, työnnä lapoja irti toisistaan ja ohjaa lavan alakärkiä kohti lantiota.
  2. Vedä napa kohti selkärankaa ja tuo päkiät mattoon. Nouse lankkuun, varmista lapojen kannattelu ja aktivoi etureidet.
  3. Ohjaa rintakehää kohti maton etuosaa ja laskeudu rauhallisesti uloshengityksellä punnerrukseen niin, että kyynärpäät kulkevat aivan kylkien sivuilla koko liikkeen ajan. Laskeudu vain siihen saakka, että kyynärpäissä on 90 asteen kulma. Kohota rintaa kevyesti eteenpäin samassa linjassa. Pysyttele punnerruksessa 1–3 sisään- ja uloshengitystä ja laskeudu alas vatsamakuulle.
  4. Jos huomaat, että lantio tipahtaa alas ja selkä painuu notkolle, tee mieluummin helpotettua versiota, kunnes voimat riittävät vartalon suorana pitämiseen.

joogin punnerrus helppo

Helpota

Saat punnerruksesta kevyemmän, kun lasket polvet mattoon. Teejoogin punnerrus  muuten samoin kuin yllä, mutta ole erityisen tarkkana, ettei takapuoli kohoa ylös. Häntäluun on käännyttävä kohti polvitaipeita.

joogin punnerrus haastava

Haasta

Punnerra chaturangassa muuten samoin kuin yllä, mutta nosta toinen jalka matosta ja kannattele sitä suorana ilmassa. Toista toiselle puolelle. Voit myös koittaa yhdistää joogin punnerruksen ylöspäin katsovaan koiraan.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Helppoa joogaharjoitusta jokaiseen päivään – 5 helppoa asanaa

Miksi joogassa on niin paljon lapsilta matkittuja asanoita?

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Isma Valkama
Asiantuntijana ­joogaopettaja Jenni ­Räikkönen