Sous vide -menetelmä on terveellinen tapa valmistaa ruokaa.

Sous vide – valmista terveellistä gourmeeta kotona

Sous vide on helppo tapa loihtia terveellistä, gourmet-tasoista kotiruokaa. Matalassa lämpötilassa kypsentäminen säilyttää ravintoaineet paremmin kuin perinteisissä menetelmissä.

Mikset olisi kotikeittiösi gourmet-kokki? Sous vide -menetelmällä onnistut takuuvarmasti. Siinä raaka-aineet kypsennetään vesi- ja ilmatiiviissä pussissa veden alla. Hommaan löytyy vesihaudekeittimiä ja sirkulaattoreita, joiden avulla vesi lämpiää ja lämpötila pysyy tarkkana. Näin kypsennys onnistuu tasaisemmin.

Sous vide -lämpötilat vaihtelevat useimmiten 50−70 asteen välillä. Matalassa lämpötilassa kypsentäminen säilyttää ravintoaineet paremmin kuin perinteisissä menetelmissä. Myös raaka-aineiden rakenne säilyy parempana, esimerkiksi kypsät vihannekset pysyvät napakampina kuin keitettyinä. Keventäjätkin kiittävät, sillä vesihauteessa valmistettaessa ei tarvitse pelata paistorasvan kanssa, ellei sitten halua paistorapeutta lihan tai kalan pintaan.

Aikaa toki hommaan kuluu hieman pidempään, mutta odotteluajan voi aina käyttää vetämällä kotitreenin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näin onnistuu sous vide -lohi

Markkinoilla on monenlaisia keittimiä ja sirkulaattorieta, joiden avulla valmistetaan ruokaa sous vide -menetelmällä. Kotioloissa sirkulaattori eli sekoittimella varustettu vedenkuumennuslaite on kätevä, sillä se mahtuu pieneen tilaan. Fitin testissä ollut Maku Kitchen Lifen sirkulaattori muistuttaa sauvasekoitinta.

  1. Täytä iso kattila vedellä niin, että vakuumiin pakattu raaka-aine peittyy kokonaan veden alle.
  2. Lämmitä vesi: Sijoita sirkulaattori veteen ja kiinnitä astian reunaan sirkulaattorissa olevalla klipsillä. Aseta sirkulaattoriin haluttu lämpötila ja kypsennysaika. Ajastin lähtee käyntiin, kun vesi on oikean lämpöistä.
  3. Kun vesi on halutun lämpöistä, sirkulaattori piippaa, ja on aika laittaa raaka-aine veteen.
  4. Sitten odotetaan. Kahden hengen lohipalan valmistusaika 55-asteisessa vedessä oli 30 minuuttia. Tuolloin se jää aavistuksen punaiseksi sisältä ja on pehmeää. Ruokaa ei tarvitse vahtia, vaan sillä aikaa voi rauhassa valmistaa teriyaki-kastikkeen kalalle, keittää riisin ja itämäisen kurkkulisäkkeen.
  5. Kun aika on valmis, sirkulaattori hälyyttää, ja vakuumiin pakattu lohi otetaan pois vedestä. Pussi kannattaa avata varovasti.
  6. Jos lohen pintaan haluaa rapean pinnan, kannattaa se paistaa varovasti kuumalla pannulla molemmin puolin. Öljyä ei tarvita, sillä lohessa on tarpeeksi rasvaa omasta takaa.
  7. Paistetun lohen päälle kaadetaan teriyaki-kastike ja nautitaan riisin ja pikkelikurkkujen kanssa.

Sous vide -lohen kanssa sopii Hanna G:n pikkelikurkut

1 tuorekurkku (pese, älä kuori)

1/2 dl riisiviinietikkaa TAI 2 rkl valkoviinietikkaa

1/2 dl vettä

1 rkl sokeria

Mittaa yhtä kurkkua varten 1/2 dl riisiviinietikkaa tai 2 rkl valkoviinietikkaa ja 1/2 dl vettä, 1 rkl sokeria ja sekoita. Leikkaa kurkku haluamaasi muotoon, itse löysin laatikosta kauan kadoksissa olleen spiraalileikkurin, jonka avulla kurkku saa kivan spagettimaisen muodon. Kippaa etikkaseos kurkkujen päälle, sekoita ja jätä vetäytymään.

Kurkkujen alkuperäinen ohje löytyy täältä.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Miksi asiantuntijat suosittelevat täysjyvätuotteita ruokalautaselle?

Personal trainer ja ruokaremonttimies Tomi Kokko: ”Olen kiitollinen, että saan syödä puhdasta ruokaa”

Ruokabloggaaja Tuulia Järvinen: ”Aiemmin korvasin ateriat karkeilla”

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Fotolia